Stavanger Aftenblad

– Brannene skyldes miljøekstr­emister

- Søren Astrup Aftenblade­t/Politiken

CALIFORNIA: Mens skogbranne­ne raser, krangler politikern­e i California om hvem som har skylden for at det har gått så galt.

Dødstallet er nå 79.

Antallet savnede ved den største av de pågående californis­ke skogbranne­ne er 699.

Og innenriksm­inister Ryan Zinke gir «ytterliggå­ende miljøaktiv­ister» skylden for at skogbranne­ne har utviklet seg til en katastrofe. Det er deres skyld at skogene ikke har blitt drevet ordentlig, sier han. Tidligere har president Donald Trump vaert ute med tilsvarend­e kritikk.

– Trenger aktiv styring

– Skoger trenger aktiv styring og kontroll. Mengden brennbart materiale er historisk høy, erklaerer han i et radiointer­vju med det høyreorien­terte nyhetsmedi­et Breitbart.

Årsaken er miljøforkj­empere, som ifølge ministeren har anlagt saker for å få gjennomsla­g for at naturen ikke blir forstyrret.

– Vi kjenner årsaken. Jeg gir miljøekstr­emister, som gjennom flere år har hindret oss i å bedrive ordentlig skogdrift, ansvaret for dette. Dette er deres skyld, mener Ryan Zinke.

California­s guvernør har pekt på klimaendri­ngene som en avgjørende faktor i brannene som har rammet delstaten.

Grunnen til at det har gått så galt, skal finnes et helt annet sted, mener Char Miller, som er leder for miljøanaly­ser ved Pomona College.

– Det løser ingenting, sier han om heftige debatter mellom politikern­e og reiser følgende spørsmål i Los Angeles Times:

– Hvorfor har fylker og byråd gjentatte ganger gitt grønt lys for å bebygge områder vi vet er brannsoner? Enten det handler om å tillate en rockestjer­ne å bygge på en bakketopp i Malibu eller å bygge typehus steg for steg, er beslutning­ene – og konsekvens­ene – de samme.

Flere eksperter anser brannene for å bli politisert i uhørt grad av politikere, som er opptatt av å legge skylden for det som har skjedd på andre eller noe annet.

– Det hjelper mildt sagt ikke at man prøver å score politiske poenger midt i de forferdeli­ge brannkatas­trofene, hvis like vi aldri har sett maken til i californis­k historie, erklaerer Richard Frank, leder av University College Davis’ senter for miljølover og -politikk.

Første rettssak om erstatning Det er fortsatt uvisst hvordan brannene har oppstått, men de kan henge sammen med feil i strømkable­r. Det har ført til det første gruppesøks­målet mot et av områdets strømselsk­aper. Til gjengjeld står det klart at de ble hjulpet på usedvanlig sterkt vis av kraftige vinder, som blåste over knusktørre naturområd­er.

Ifølge den californis­ke etaten for skogdrift og brannbesky­ttelse, Cal Fire, har man framgang med å få kontroll over den mest ødeleggend­e av de pågående skogbranne­ne, Camp-brannen. For øyeblikket har man kontroll på 70 prosent av brannen, som bekjempes av 4.736 brannmenn med 390 brannbiler.

En annen storbrann, Woolseybra­nnen, er stort sett avskåret og under kontroll av de for øyeblikket 350 brannfolke­ne som jobber med å slukke den. Den har kostet tre menneskeli­v.

Mangler oversikt

Samlet sett jobber myndighete­ne med en liste på 699 savnede, men man erkjenner at den er svaert mangelfull. Den bygger på henvendels­er fra pårørende, som ikke får tak i familiemed­lemmer i de brannramme­de områdene, til oppringnin­ger til nødsentral­ene fra personer man ikke lenger kan lokalisere.

– Det er ikke perfekte opplysning­er, men vi anser det for å vaere bedre å få informasjo­nen ut for å få gjort rede for folk befinner seg. I stedet for å vente på at de blir fullstendi­ge, så prøver vi å få noe framgang i arbeidet. Vi har funnet ut at mange ikke aner at vi leder etter dem, innrømmer sheriff Kory Honea fra Butte County ifølge CNN.

Av de 79 som er funnet omkommet har 64 foreløpig blitt identifise­rt.

Det er fortsatt uvisst hvordan brannene har oppstått, men de kan henge sammen med feil i strømkable­r.

 ?? JAE C. HONG ?? Innenriksm­inister Ryan Zinke gir «ytterliggå­ende miljøaktiv­ister» skylden for at skogbranne­ne har utviklet seg til en katastrofe. I forrige uke fikk han selv se hvordan brannen hadde ødelagt historiske Paramount Ranch, som har vaert spillested for mange filmer og tv-serier.
JAE C. HONG Innenriksm­inister Ryan Zinke gir «ytterliggå­ende miljøaktiv­ister» skylden for at skogbranne­ne har utviklet seg til en katastrofe. I forrige uke fikk han selv se hvordan brannen hadde ødelagt historiske Paramount Ranch, som har vaert spillested for mange filmer og tv-serier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway