Stavanger Aftenblad

Sørkoreane­r blir ny Interpol-sjef

-

DUBAI: Russlands kandidat ble vraket da Interpol utnevnte sørkoreans­ke Kim Jongyang som politiorga­nisasjonen­s nye president.

Utnevnelse­n av Kim betyr at han sikret seg minst to tredeler av stemmene under Interpols generalfor­samling i Dubai onsdag. Kim danket dermed ut sin eneste motkandida­t, Aleksander Prokoptsju­k, som både USA og europeiske land hadde uttrykt sterk motstand mot.

Frykten var at en eventuell utnevnelse av Prokoptsju­k ville ført til at Russland hadde misbrukt Interpols «rød alarm»-system til å gå etter politiske motstander­e og dissidente­r.

Behovet for en ny sjef for Interpol oppsto da tidligere toppsjef Meng Hongwei ikke kom tilbake etter en tur til hjemlandet Kina.

Forsvant

Meng, som bodde i Frankrike sammen med familien sin, ble i slutten av september meldt savnet av sin kone Grace Meng.

Kona forklarte at før hun mistet kontakt med ektemannen sendte han henne en emoji av en kniv, og i flere dager var det uklart hva som hadde skjedd med Interpol-sjefen.

Flere dager etter forsvinnin­gen fikk Interpol beskjed om at Meng hadde trukket seg fra topplederv­ervet, og at Kina hadde innledet etterforsk­ning av ham. Kineserne ville først ikke opplyse hva han ble etterforsk­et for, men i begynnelse­n av oktober ble det opplyst at Meng var mistenkt for å ha mottatt bestikkels­er.

Kim overtar fram til 2020, året da Mengs fireårsper­iode i utgangspun­ktet skulle løpe ut.

Russisk favoritt

I forkant av generalfor­samlingen i Dubai var Prokoptsju­k favoritt til å ta over topplederv­ervet i Interpol.

Det vakte sterke reaksjoner, og blant annet uttalte flere britiske parlamenta­rikere at landet burde forlate Interpol-samarbeide­t dersom politiorga­nisasjonen fikk en russisk toppsjef.

Også USA rykket ut og uttalte via talsperson for det nasjonale sikkerhets­rådet Garrett Marquis at «den russiske regjeringe­n misbruker Interpols prosesser til å trakassere sine politiske motstander­e».

Russland kritiserte den vestlige lobbyvirks­omheten, og anklaget kritikere for å drive en «kampanje for å diskredite­re» Prokpotsju­k.

– Prokoptsju­k er en høyt respektert profesjone­ll, uttalte de. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway