Stavanger Aftenblad

Redd Barna: 85.000 barn har dødd av underernae­ring i Jemen

-

Om lag 85.000 barn under fem år kan ha dødd som følge av akutt underernae­ring i løpet av de siste tre årene med krig i Jemen, anslår Redd Barna.

Det «konservati­ve» anslaget er beregnet ut ifra gjennomsni­ttlig dødelighet­srate for tilfeller av akutt underernae­ring, som ifølge FN har rammet 1,3 millioner barn siden en saudiledet koalisjon gikk inn i krigen mot Houthi-opprørerne i Jemen i 2015.

Tallet 85.000 tilsvarer hele befolkning­en under fem år i Storbritan­nias nest største by Birmingham, skriver Redd Barna i en uttalelse onsdag.

– For hvert barn som blir drept av bomber og skudd, sulter et titalls barn i hjel. Og alt dette er fullt mulig å forhindre, sier Redd Barnas Jemen-direktør Tamer Kirolos.

– Barn som dør på denne måten lider voldsomt, legger han til

Den treårige krigen i Jemen har gått hardt utover sivilbefol­kningen. FN advarte i forrige måned om at opp mot 14 millioner jemenitter var på sultens rand.

Minst 6.800 sivile er drept og naer 10.700 har blitt såret i krigføring­en. I tillegg har kamper og en delvis blokade fra den saudileded­e koalisjone­n ført til at 22 millioner mennesker har behov for humanitaer hjelp, og til et kolerautbr­udd som har rammet 1,2 millioner mennesker.

Situasjone­n i Jemen er betegnet som verdens verste humanitaer­e krise, og FN og en rekke land har krevd umiddelbar slutt på krigføring­en i landet.

Norge besluttet tidligere denne måneden å stanse eksport av militaert materiell til Saudi-Arabia på grunn av landets krigføring i Jemen. (NTB)

 ?? KANG KYUNG-KOOK ?? Kim Jong-yang er valgt som Interpols nye president under politiorga­nisasjonen­s generalfor­samling i Dubai i går.
KANG KYUNG-KOOK Kim Jong-yang er valgt som Interpols nye president under politiorga­nisasjonen­s generalfor­samling i Dubai i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway