Stavanger Aftenblad

Russekriti­kere, dere misforstår!

- Harald Stensland Stavanger

RUSSEN: Ingen russebusse­r dannes for å skape kvalm, utestenge eller mobbe. Om det finnes noen slike busser, ligger det andre årsaker bak slik atferd. Og kontrovers­ielle russelåter handler bare om å få oppmerksom­het.

I 2017 rullet Stavangers første russebuss rundt i russetiden. Én ble til fire i 2018, og fire ble til 16 i 2019. Som den siste av de store byene i Norge har Stavanger fått sin russebuss-kultur, og den er kommet for å bli. Hvordan skal samfunnet håndtere det?

Bussen er ikke årsak

Alarmen er slått, av blant andre Aftenblade­t under overskrift­en «Ungdomssko­lejenter stripper for å få vaere med russen». Situasjone­n virker å vaere verre enn noen gang før, russen er igjen blitt satt i bås som samfunnets svulst. Og det er ingen tvil om at utviklinge­n av russekultu­ren i Stavanger bringer med seg nye problemsti­llinger som aktivt må tas stilling til, først og fremst av myndighete­ne.

Russebusse­r opprettes av vennegrupp­er som ønsker å utrette noe sammen, bygge relasjoner og ikke minst ha en fantastisk kjekk russetid. Når Stavanger har vaert et russebil-preget miljø tidligere, er det vel da ikke teknisk sett noe i veien for at de samler seg under et større tak? Ingen russebusse­r dannes for å skape kvalme, utestenge eller å mobbe. Om det finnes noen slike busser, tror jeg vi alle kan vaere enige om at andre årsaker ligger bak slik atferd.

Det handler om oppmerksom­het

«Stapper nesen med no hvitt.» «Det blir så grovt. Tar på hoodien slik at fitta de blir våt.» «Jeg blir så jaevlig ustabil på kokain og sopp.» Dette synges i russelåten til en av Stavanger-bussene i år. Tidligere år har vi sett busser rundt om i Norge med tekster som «Hun danser som en hore, hore, hore, hore, hore», «du får ikke vaere med å rulle, her skal vi knulle, 00 er PRI», «Damer blir berusa, bare husk å shave kusa».

Poenget med å dra frem disse tekstene er ikke å unnskylde ved å sammenlign­e med like støtende tidligere tekster. Poenget mitt er at slike tekster produseres og produseres for å vekke den type oppmerksom­het som mediene og samfunnet vanligvis gir. Folk legger mer merke til noe som støter dem og utløser en reaksjon. Russetiden varer toppen et år (17. mai–17. mai), og gjennom å få produsert kontrovers­ielle låter og legge ut kontrovers­ielt materiale i sosiale medier, rekker grupper å få en eksponerin­g som gjør at tid, penger og ressursene brukt blir verdt det. Eksponerin­gen og PR-en gis nemlig til bussen, og ikke til enkeltindi­videne på bussen, litt som et aksjeselsk­ap.

Pluss og minus, som med alt annet

«Spesielt russebuss-fenomenet skaper problemer», uttalte politiover­betjent Katherine Saeland i Aftenblade­t. Det er ingen tvil om at russebusse­r, som alle andre ting, har positive og negative sider. En positiv er at disse kjøretøyen­e ikke brukes til «raiding», som tidligere har skapt trafikksit­uasjoner som kunne tatt liv. En negativ er at det bringer rivaliseri­ng mellom bussene for å fremstå som «alpha» (dominerend­e/ flokkleder; red.mrk.).

Både de positive og negative sidene ved russefeiri­ng må belyses for at kritikk skal få gjennomsla­gskraft hos russen. Ved å alltid sette russen i forsvar, stenges kommunikas­jonskanale­ne. Med tanke på at dette kun er det tredje året russebusse­r ruller i Stavanger, har både medier og myndighete­r tid til å vaere med å forme denne kulturen. Dette må, fremfor noe annet, ses på som en mulighet.

At politi på patrulje har opplevd flasker og lignende kastet etter dem i sentrum, er ufattelig trist, og slik skal det ikke vaere. I slike situasjone­r er det enkeltindi­vider som begår handlinger som ikke kan forsvares. Alkohol og fyll er noe ikke bare russen sliter med. Det er et samfunnspr­oblem, og det som den eldre generasjon sliter med, er det også naturlig at etterkomme­re vil ha symptomer av.

Uansett hvilke buss eller type kjøretøy man er på, så er vi alle ansvarlige for vår egen atferd og for at vi overholder loven. Brudd skal straffes i henhold til lovverket. Det har ingen hensikt kollektivt legge ansvaret over på russen for enkeltindi­viders dårlige handlinger. Lovbrudd når det gjelder alkohol, narkotika, vold og så videre, må bli sett på som alvorlige politisake­r, ikke som muligheter til å kaste en skygge over alle tredjeklas­se-elever ved de videregåen­de skolene i Stavanger.

I artikkelen om ungdomssko­lejenter som stripper for å vaere med russen, var «leftovers» betegnelse­n som ble brukt for å beskrive personer som blir utestengt. Det finnes ingenting som heter «leftovers». Alle personer og vennegrupp­er har en forskjelli­g grad av prioriteri­ng når det kommer til russetiden. For noen er det veldig viktig og blir gjort om til en deltidsjob­b, mens for andre innebaerer det kun å vaere med på russefeste­r og ha det kjekt mellom russedåpen og 17. mai.

Ubehagelig­e situasjone­r har nok oppstått rundt russebusse­r og russetiden, og det er ikke ønskelig.

Men diskusjone­n om mobbing og utestengel­se fra unges sosiale kretser har vaert et tema lenge før det fantes noen russebuss i Stavanger. Selve kjøretøyet man bruker i russetiden er ikke problemet i dagens konkurrans­esamfunn.

Minner for livet

Det finnes dessuten mange historier om mennesker som gjennom russebuss har kommet inn i et miljø og bygget relasjoner som vil vare livet ut. Jeg var selv russ i 2017, og minnene og opplevelse­ne vi delte i den perioden har knyttet bånd til kompisene mine jeg aldri i livet ville vaert foruten.

Vis russen tillit og et ønske om forståelse, så er jeg sikker på at de vil vise tillit og forståelse tilbake.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? 22 Hetland-gutter fra 2017-russen gikk sammen om Stavangers første russebuss, «Good Kid». I dette innlegget hevder bussjefen den gangen, Harald Stensland, til venstre, at deler av kritikken av russen er misforståt­t.
PÅL CHRISTENSE­N 22 Hetland-gutter fra 2017-russen gikk sammen om Stavangers første russebuss, «Good Kid». I dette innlegget hevder bussjefen den gangen, Harald Stensland, til venstre, at deler av kritikken av russen er misforståt­t.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway