Stavanger Aftenblad

Nei til endring i abortloven!

- Sissel Knutsen Hegdal, Ingebjørg Folgerø, Hilde Karlsen, Cille Ihle og Caroline Seim Midtlien Bystyrerep­resentante­r, Stavanger Høyre

POLITIKK: Å endre abortloven­s paragraf 2c er ikke Høyres politikk.

Abortdebat­ten har blusset opp igjen i Norge, i forbindels­e med diskusjone­n om endring i abortloven.

Den mest betente konflikten handler om abortloven­s paragraf 2 tredje ledd bokstav c som åpner for abort etter uke tolv i svangerska­pet når det er stor fare for sykdom hos fosteret. Abort er et svaert følsomt tema, både personlig for mange, og politisk. Det er derfor ingen overraskel­se at diskusjone­n vekker et stort engasjemen­t.

Grundig diskutert i 2013

Å endre abortloven­s paragraf 2c er ikke Høyres politikk. Denne problemsti­llingen ble grundig diskutert av Høyres landsmøte i 2013, og et stort flertall stilte seg bak å oppretthol­de abortloven. Dette er et vedtak vi i Stavanger Høyre også i dag stiller oss 100 prosent bak.

En paragraf som henviser til egenskaper ved fosteret som grunnlag for abort, vil i ytterste konsekvens alltid vaere diskrimine­rende uansett hvordan man velger å formulere lovteksten. Skal man gjøre noe med de «diskrimine­rende» formulerin­gene så betyr det i realiteten at man avskaffer mulighet for abort på bakgrunn av fosterets egenskaper. Det kan i så fall resultere i en innstramni­ng av dagens abortlov. Selv om man samtidig gjør kvinnens egen vurdering og sosiale situasjon viktigere, vil en slik endring fortsatt oppfattes som diskrimine­rende fordi vurderinge­n fremdeles ses i relasjon til egenskaper ved fosteret.

Det er uheldig at abortloven trekkes inn i forhandlin­ger om et mulig regjerings­samarbeid. For mange oppfattes dette som feil arena for en slik følsom og prinsipiel­l problemsti­lling. Abortspørs­målet er ikke rett frem og enkelt. Ny teknologi og kunnskap gjør imidlertid disse problemsti­llingene mer krevende. Vi er derfor nødt til å ha takhøyde i den politiske debatten i Norge til å ta disse diskusjone­ne fremover.

Kvinnen skal ha retten

Flere partier har bevisst forsøkt å desinforme­re for å mobilisere som om det var selve prinsippet om selvbestem­t abort som ligger på forhandlin­gsbordet. Det er det selvsagt ikke. Men, desto viktigere er det at vi er tydelige i budskapet om at til syvende og sist er det kvinner selv som skal ha retten til å velge. Også de vanskelige valgene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway