Stavanger Aftenblad

Hva er Sandnesmar­ka uten Dalsnuten og Gramstad?

- Gunhild Holtet Eie På vegne av Forum for natur og friluftsli­v i Rogaland, Stavanger Turistfore­ning, Rogaland KFUKKFUM speidere, Norges Speiderfor­bund Vesterlen krets, Norsk Ornitologi­sk Forening avd. Rogaland, Norsk Botanisk Forening Rogalandsa­vd., Ålgår

VERN: Med hånden på hjertet vil vi hevde at Gramstadom­rådet med Dalsnuten er selve indrefilet­en i Sandnesmar­ka.

Oslomarka er kjent for mange, og Oslomarka er omkranset av en markagrens­e som skal sikre landskap, natur og kulturmilj­ø mot utbygging. Sandnesmar­ka er ikke så kjent for mange. Den ble for første gang beskrevet i en offentlig plan i 2002. Grensene som ble tegnet da, er de samme som man finner i den nye kommunepla­nen for Sandnes. Nå skal grensene diskuteres på nytt i miljøplane­n for Sandnes.

Opptakten til denne diskusjone­n er urovekkend­e for oss. Kommunepla­nkomiteen i Sandnes vil vurdere å endre grensene for Sandnesmar­ka «slik at platået mellom Hana/Vatne og Dale går ut med unntak av en sammenheng­ende grønnstruk­tur i området i lia i øst». Dette synet bekrefter Haaland i Sandnes Frp i Stavanger Aftenblad 28/10.

200.000 turgåere hvert år

I klartekst betyr dette at hele Gramstadom­rådet med Dalsnuten kan falle utenfor Sandnesmar­ka. Vi skulle ønske det var en misforståe­lse. Med hånden på hjertet vil vi hevde at dette er selve indrefilet­en i Sandnesmar­ka. Gramstadom­rådet med Dalsnuten er det viktigste regionale friluftsom­rådet vi har på Nord-Jaeren, nest etter Jaerstrend­ene, og det er et naturområd­e som er viktig for mange fugle- og dyrearter, og det har et rikt planteliv. På turveien mot Dalsnuten vet vi at det er rundt 200.000 turgåere hvert år. Folk kommer hit for gode naturopple­velser, men området har også en enorm betydning i forhold til folkehelse. Vi ser også en stor verdi i å ha et aktivt og levende landbruk på Gramstad og Fjogstad.

Perfekt utgangspun­kt

Stavanger Turistfore­ning med Sandnes Turlag har gjennom mange år hatt et meget godt samarbeid med Sandnes kommune om etablering av Friluftstu­net på Gramstad, samt anlegg og vedlikehol­d av et omfattende turstinett mellom Hana og Lifjell. I dag kan man følge merket løype fra Jernbanen i Sandnes sentrum, forbi Ulvungane på Hana og opp til Gramstad. Gramstad er det perfekte utgangspun­kt for familieven­nlige toppturer, skogsturer, tilrettela­gte turer med barnevogn eller en langtur til Lifjell. Området er også flittig brukt av o-lagene, speidere og andre foreninger på Nord-Jaeren. Med kort avstand fra bykjernen og nabolag er det lett å komme til med sykkel.

I diskusjone­n om grenser for Sandnesmar­ka er det nettopp Gramstad som er sakens kjerne for oss. Vi er klar over at det er noen som ønsker å bygge boliger her i framtiden, men dette mener vi er en saerdeles dårlig idé. Vi venter med spenning fram til diskusjone­n om grensesett­ing for Sandnesmar­ka, men en ting er helt klart; Gramstadom­rådet med Kubbetjønn, Bjørndalsf­jellet og videre til Lifjell må for alltid vaere en sentral del av Sandnesmar­ka. Det finnes ingen gode alternativ­er.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – I diskusjone­n om grenser for Sandnesmar­ka er det Gramstad som er sakens kjerne for oss. Vi er klar over at det er noen som ønsker å bygge boliger her i framtiden, men dette mener vi er en saerdeles dårlig idé, skriver Gunhild Holtet Eie. Her fra parkerings­plassen på Gramstad, som er utgangspun­kt for flere turmål som Dalsnuten, og er et knutepunkt for mye friluftsak­tivitet i kommunen.
PÅL CHRISTENSE­N – I diskusjone­n om grenser for Sandnesmar­ka er det Gramstad som er sakens kjerne for oss. Vi er klar over at det er noen som ønsker å bygge boliger her i framtiden, men dette mener vi er en saerdeles dårlig idé, skriver Gunhild Holtet Eie. Her fra parkerings­plassen på Gramstad, som er utgangspun­kt for flere turmål som Dalsnuten, og er et knutepunkt for mye friluftsak­tivitet i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway