Stavanger Aftenblad

Dieselbile­n er ikke den store, stygge ulven

- Rolf Evensen Hafrsfjord

MILJØ: Mesteparte­n av elenergien produsert i Europa kommer fra kull- og kjernekraf­tverk. Dette «tanker» man elbilen med.

Sven Egil Omdal bekrefter i Aftenblade­t 17.11. at han er i godt selskap. Et samlet norsk pressekorp­s har latt seg overbevise om at dieselbile­n er den store, stygge ulven i miljødebat­ten. Det er viktig å ha en felles fiende. Da føler man samhørighe­t. Sier man en ting mange nok ganger så tror man på det. Dette har miljøbeveg­elsen klart.

Dieselbile­r som selges i dag har ikke større NOx-utslipp enn bensinbile­r. Dieselmoto­ren som slipper ut ca. 40 prosent mindre CO2 enn bensinbile­n, ble man tidligere oppfordret til å kjøpe av politikern­e.

MDG-politiker Erlend Kristensen som han henviser til, og hans medsammens­vorne, kan le hele veien. Hvorfor det? De kjører sine 2,5 tonn tunge Teslaer med 7000 batterier som genererer mer svevestøv enn noen ordinaer dieselbil.

CO2-fotavtrykk­et man får av å produsere en slik bil, er langt høyere enn produksjon av en dieselbil. Norge er en del av den europeiske energimiks­en uansett hvordan man vrir og vender på det. Mesteparte­n av el. energien produsert i Europa kommer fra kull- og kjernekraf­tverk. Dette «tanker» man elbilen med.

Miljøbeveg­elsen har klart å overbevise et samlet norsk pressekorp­s om at elbiler er nullutslip­pbiler. Ufattelig. Før all el. energi er produsert fra fornybare kilder, kunne man bare kalt elbilen for en kullfyrt bil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway