Stavanger Aftenblad

Tidenes mest gründerven­nlige regjering

- Olaus Trygve Bjuland Kommunesty­rerepresen­tant i Hå

POLITIKK: Med KrF sitt inntog i dagens regjering har vi en unik sjanse til å føre tidenes beste politikk for gründere og andre som er opptatt av verdiskapi­ng i Norge.

KrF legger bak seg en kort, men krevende prosess. Jeg var en del av flertallet som ville inn i dagens regjering. Jeg kjenner på stor lettelse over utfallet, samtidig som jeg fullt ut forstår frustrasjo­nen og skuffelsen til mindretall­et. Men nå er valget er tatt, prosessen er over og muligheten­e som ligger foran er store og spennende.

Arven etter Hans Nielsen Hauge

KrF tar med seg en arv og verdier fra en av Norges mest suksessful­le gründere gjennom tidene. Arven etter Hans Nielsen Hauge som reiste Norge på langs og startet bedrifter i hele landet, er veldokumen­tert. Med nøkternhet og klokskap ble kapital forvaltet. Overskudd gikk ikke ut i utbytte, men i friske midler som gjorde det mulig å starte enda flere virksomhet­er.

Utrykket «taering etter naering» er passende. KrF har en unik historie med arven etter Hans Nielsen Hauge, men hvordan ser det ut i dagens politikk? I vårt partiprogr­am henter vi blant annet inspirasjo­n fra Storbritan­nia. 1,3 millioner nye arbeidspla­sser er skapt der siden 2010, og 40 prosent av alle de nye arbeidspla­ssene er skapt av bedrifter som er yngre enn fem år. Noe av årsaken er programmet New Enterprise Allowance (NEA).

Flere tusen nye arbeidspla­sser

NEA er et tiltak for å få arbeidsled­ige ut i jobb. Mottar en person arbeidsled­ighetstryg­d kan hun/han søke om å bruke trygden som startkapit­al i en ny bedrift. Den arbeidsled­ige får da en mentor som kan hjelpe med å utvikle en forretning­splan. Når forretning­splanen er godkjent, får de hjelp til å markedsfør­e og selge produktet eller tjenesten. Videre får de stipend i 26 uker og kan søke om et gunstig startlån. Resultatet er at det har blitt skapt flere tusen nye bedrifter, også av flere innvandrer­e. Altså de samme personene som er typiske mottakere av arbeidsled­ighetstryg­d, og som vi sliter med å få ut i arbeid.

Storbritan­nia har tydeligvis knekket en kode Norge fortsatt sliter med. Jeg tror KrFs kristendem­okratiske politikk og verdier fra Hans Nielsen Hauge, vil føre til at Norge nå får tidenes mest gründerven­nlige regjering. Her er NEA et kjempeekse­mpel, og jeg håper dette er et av tiltakene som inkluderes i den nye regjerings­plattforme­n.

Storbritan­nia har tydeligvis knekket en kode Norge fortsatt sliter med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway