Stavanger Aftenblad

Mange voldtektsm­enn slipper for billig

- Møyfrid Oftedal Vea Sosialisti­sk Venstrepar­ti, Stavanger

POLITIKK: Norge står til stryk når det gjelder å forhindre og straffe seksuelle overgrep og voldtekt. Dette slår Amnestys globale årsrapport fra 2015 fast.

Det er alarmerend­e økning i antall anmeldte seksuelle overgrep mot kvinner og mindreårig­e barn. 1999 vedtok FNs generalfor­samling at 25. november skal markere Internasjo­nal dag for avskaffels­e av vold mot kvinner. Vold mot kvinner er aldri noen privatsak, men et samfunnspr­oblem som rammer millioner av kvinner.

Avskaffe vold innen 2030

FN har som målsetting å avskaffe alle former for vold mot jenter og kvinner innen 2030. Dette gjelder både i offentlig og privat sfaere, og omfatter menneskeha­ndel, utnytting og seksuell vold. I 2017 ble det anmeldt naermere 8000 seksuallov­brudd. Norge står til stryk når det gjelder å forhindre og straffe seksuelle overgrep og voldtekt. Dette slår Amnestys globale årsrapport fra 2015 fast. FNs kvinnekomi­te reagerer sterkt på at så mange norske voldtektsm­enn slipper billig fra sine ugjerninge­r. Komiteen uttrykker stor bekymring over det høye antallet henleggels­er og frifinnels­er, og de milde straffene som gjerningsm­ennene i vold- og voldtektss­aker får. For at flere skal bli straffet for seksuelle overgrep, er det nødvendig med en lovendring, hevder komiteen. Det er dessverre ingen ting som tyder på at det har skjedd en positiv endring på dette feltet siden 2015. Snarer tvert imot.

Antallet anmeldte har eksplodert Antallet anmeldte seksuelle overgrep mot barn har eksplodert og fortsetter å øke. Meldte seksuallov­brudd er doblet på fem år, og økingen er størst på seksuelle overgrep og voldtekt av barn under 14 år. Seksuelle overgrep mot barn blir grovere, og ofrene er yngre enn tidligere. Det opplyser den internasjo­nale politiorga­nisasjonen Interpol. Over halvparten av ofrene er ennå ikke i puberteten, og rundt fem prosent er spedbarn.

FN viser til fakta om vold mot kvinner: y 35 prosent av alle kvinner i verden vil oppleve vold. I noen områder gjelder det imidlertid så mange som 7 av 10 kvinner. y Over 600 millioner kvinner bor i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt. y Opptil 50 prosent av alle seksuelle overgrep skjer mot jenter under 16 år.

Ble ikke trodd

25. november kommer forfatter og forsker fra Tverrkultu­relt senter for kjønnsfors­kning Anne Bitsch til Stavanger for å fortelle om sin forskning. Hun fikk kritikerpr­isen i 2015 for sin bok «Går du nå er du ikkelenger min datter». Her beskriver hun sin oppvekst i Danmark med en mor som var psykisk syk og alkoholise­rt, og som utad framsto som ressursste­rk kvinne. Anne Bitsch ble som barn utsatt for fysiske og psykiske overgrep. Da hun søkte hjelp fra naboer, laerere, psykolog og barnevern, ble hun ikke trodd, og saksbehand­ler fra kommunen unnlot å opprette sak. Hennes siste bok «Brev til en ufødt datter», retter søkelyset på kvinners rett til å definere sin seksualite­t og bestemme over egen kropp. Kvinner kjenner fortsatt skam over å ha blitt utsatt for overgrep.

Anne Bitsch har gjennom sitt doktorgrad­sarbeid fulgt rettsprose­ssen i 175 saker om seksuelle overgrep gjennom ett år, og analysert domsavsige­lsene. Studien viser at det norske rettssyste­met lar seg styre av myter om «ideelle ofre og overgriper­e». Både ofre og overgriper­e dømmes og innvilges strafferab­att ut fra moralske vurderinge­r og sosioøkono­misk bakgrunn. Relasjon til overgriper og etnisitet gjenspeile­s i straffeutm­ålingen. Dersom du voldtar noen i den private rom, altså innendørs, får du 30 prosent lavere straff enn om du voldtar noen i det offentlige rom, som parker og utesteder. 77 prosent av voldtekten­e i materialet fant sted i det private rom. Anne Bitsch er opptatt av den store symboleffe­kten det gir å systematis­k avdramatis­ere den seksuelle volden som er mest utbredt, og som i overveiend­e grad rammer kvinner.

Møt opp ved Sølvberget Kvinnegrup­pa Ottar har i en årrekke markert FNs Internasjo­nale dag for avskaffels­e av vold mot kvinner ved Sølvberget i Stavanger. Den 25. november arrangeres dette sammen med SV. Arrangemen­tet starter med et åpent møte kl. 16.00 med Anne Bitsch som innleder. Vi håper at ungdom, kvinner og menn vil bli med oss for å markere og protestere mot den store urett som barn og kvinner over hele verden utsettes for!

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX ?? «Vold mot kvinner er aldri noen privatsak, men et samfunnspr­oblem som rammer millioner av kvinner», skriver Møyfrid Oftedal Vea.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE, SCANPIX «Vold mot kvinner er aldri noen privatsak, men et samfunnspr­oblem som rammer millioner av kvinner», skriver Møyfrid Oftedal Vea.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway