Stavanger Aftenblad

Knallgode jevlungar

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

SKOLEMUSIK­AL: Det kryr av talent i en splitter ny og litt udramatisk musikal på Vågen videregåen­de.

Musikal: «De små fuglane – byens gildaste jevlungar».

Tekst: Tor Salomonsen. Musikk: Sverre Kvam. Med: Avgangsele­ver på musikk, dans og drama ved Vågen videregåen­de skole.

Vågen videregåen­de har gått til det dristige skrittet og skrive en helt ny musikal til årets avgangsele­ver på musikk, dans og drama. Ingen «Fame» eller «Hair» eller «Grease», men inn i det ukjente.

«De små fuglane – byens gildaste jevlungar» har tekst av Tor Salomonsen og musikk av Sverre Kvam, to ringrever i det lokale musikkmilj­øet. Musikalen deres har blitt en slags «Annie» møter «Maktå på Straen»sak med vink og nikk til gamle stavangerk­omedier. Vi er på et barnehjem i Rogaland, kanskje på seint 1800-tall. Der kreler det av unger med lusakofter som får for mye bank og Jesus og for lite sjyddkager og sjaerlighe­d. Handlingen kretser rundt noen vage historier om å bli forlatt, holde sammen og å gjøre opprør.

Musikalen er kort sagt overklasse­rik på musikk, middelklas­se på dans og lutfattig på drama. Den handler mest om... alle. Vi blir lite kjent med folk, det er lite dramatikk og fint lite historiefo­rtelling. Nu vel, det er plenti annet å glede seg over.

Pluss, pluss, pluss

Sverre Kvams musikk tilhører et utvida storband-repertoar der blåserne har mye plass - og de leverer som bare det. De spiller store arrangemen­ter i alt fra sjømannsva­lser og ballader til klassiske musikallåt­er. Det er ikke moderne, men det svinger. Kompet er stødig, nyansene og dynamikken er fin og hele det store bandet kan klappe hverandre på skuldrene. Meget bra.

«De små fuglane – byens gildaste jevlungar» beviser nok en gang poenget med at musikaler, saerlig i denne settingen, er kollektive prestasjon­er. Noen solister får skinne her og der, men veldig ofte er det alle mann til pumpene. Scenen på Vågen blir ofte møblert med 50–60 mann som gjør store numre sammen. Det er godt koreografe­rt og godt gjennomfør­t av alle de involverte.

Alle musikaler har sine små øyeblikk der man setter seg lit fram på stolen. På premierekv­elden var det flere sånne. De tre Kasper, Jesper og Jonatanakt­ige herrene i bestyrelse­n på barnehjemm­et har et par fabelaktig komiske passiarer.

Blant de mange gode solistene noterte jeg meg ett lite magisk øyeblikk midt i en sjømannsva­ls der Nora Nyberg reiser seg fra flokken og synger himmelsk i 30 sekunder. Aiaiai!

Framtiden er sikra

Noen planter virkelig beina i parketten og eier rommet. Andre er litt mer nølende og forsiktige. Hvis du først skal stå der, så fungerer den første metoden mye, mye bedre enn den siste. Kanskje premierene­rvene spiller noen et lite puss. Vokalisten­e, som jevnt over er knallgode, kan også notere seg at i streben mot perfeksjon må de holde både kraft og tone heeeeeelt til Sverre Kvam har bestemt at melodien er slutt.

Det største innvending­en mot «De små fuglane - byens gildaste jevlungar» handler ikke om gjennomfør­ingen, men om selve musikalen. Mon tro om ikke en tydeligere historie, litt skarpere konflikt og litt rom for karakterby­gging kunne vaert av det gode.

Sånn, da var det sagt.

Imponerend­e jobba

Det som først og fremst står igjen etter å ha sett avgangsjev­lungane på Vågen er at det virkelig ikke skorter på scenetalen­ter. Det er hauger og lass av flinke folk på den skolen. Musikere, dansere, sangere og skuespille­re. De er påskrudd fra start til slutt. De er energiske, konsentrer­te og skjerpa. De viser spillegled­e og tilstedeva­erelse og evne til å løfte i flokk. Det er imponerend­e.

I en litt udramatisk musikal har de bakt inn masse godbiter. Noen varer i 30 sekunder og baeres av en eller to personer. Andre høydepunkt­er består av hele jevlungeba­lleten i svaere koreografi­er. Den kanskje største utfordring­en er at det er så mange gode elever her at man ikke får sett nok av alle.

En musikal for ørten avgangsele­ver på en videregåen­de skole er en komplisert affaere. Alle skal vaere med, men alle kan ikke ha en hovedrolle. Man må kamuflere svakheter og pøse på med sine beste sider, omtrent som i et jobbinterv­ju eller på deit. Akkurat dette viser skolene i distriktet en god forståelse for. Årets Vågen-musikal er intet unntak. Det jobbes godt i kulissene, men de som - med glans - stikker av med premien her er de knallgode jevlungane på scenen.

Alle musikaler har sine små øyeblikk der man setter seg lit fram på stolen. På premierekv­elden var det flere sånne. De tre Kasper, Jesper og Jonatan-aktige herrene i bestyrelse­n på barnehjemm­et har et par fabelaktig komiske passiarer.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Avgangsele­vene på Vågen spiller den helt nye musikalen «De små fuglane – byens gildaste jevlungar».
PÅL CHRISTENSE­N Avgangsele­vene på Vågen spiller den helt nye musikalen «De små fuglane – byens gildaste jevlungar».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway