Stavanger Aftenblad

Du er ikke feilvare!

- Vidar Maeland Bakke

«Dagen lang står min vanaere for meg, ansiktet dekkes av skam». (Salmene 44,16)

«Jeg skammer meg over at jeg ytre sett har det så godt og likevel er så motløs. For hva vet egentlig jeg om lidelse? Mange andre mennesker har det verre enn meg. Hvorfor tåler jeg ikke litt motgang?» Lignende setninger har jeg hørt fra flere deprimerte. For meg har dette vaert en del av skammen. I det ene øyeblikket er det selvmedlid­enheten som kan vaere helt uutholdeli­g for omgivelsen­e. I det neste øyeblikket er det denne skamfølels­en over at det gjør så vondt i sjelen når verken jeg eller andre forstår hva som er så ille. For andre finnes årsakene til skammen lenger nede i sjeledypet: Avleiringe­r etter tidlig avvisning, mobbing, ulike former for overgrep…

I skammen ligger en frykt for å bli avslørt som dem vi er. Harry Potter kler seg i en usynlighet­skappe for å dra på oppdagelse­sferd og avsløre hemmelighe­ter. Den deprimerte ønsker seg en usynlighet­skappe for ikke å bli oppdaget og avslørt. Den skyldige får høre at syndene er tilgitt. For den skamfulle er det ikke alltid nok. Hva med den jeg fortsatt er?

Om ordene når inn til deg nå, vet jeg ikke. Men her er virkelighe­ten for deg som er kristen: «Alle dere som er døpt til Kristus, har kledd dere i Kristus.» (Gal. 3, 27). Ikke til usynlighet! Jesuskappe­n gjemmer ikke bort din identitet og personligh­et. Ingen er feilvare! Du ble jo skapt i Guds bilde, og det er det bildet Jesus vil hente fram igjen og fornye, dag for dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway