Stavanger Aftenblad

Gir ikke helt slipp på ballen

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

FOTBALL: Hun brøt kontrakten med Kolbotn i 2013 for å fullføre politihøys­kolen. Else Vassbø (26) har ikke spilt fotball på toppnivå siden, men om noen påstår at hun har lagt opp, blånekter hun.

Else Vassbø var 15 år da hun flyttet fra barndomshj­emmet i Vikeså til onkelen på Ålgård for å spille på Klepp og gå på Bryne videregåen­de. Det har hun ikke angret på. Den talentfull­e fotballspi­lleren fikk opplevelse­r for livet både i klubben og med aldersbest­emte landslag de neste årene.

– Fotballen har betydd, og betyr fortsatt, ekstremt mye for meg. Jeg har fått venner for livet og opplevelse­r jeg aldri kommer til å glemme, sier Else Vassbø 10 år etter at Aftenblade­ts lesere ble kjent med den talentfull­e fotballspi­lleren for første gang.

Fotballen var viktigst

Da J19-laget til Klepp spilte seg til cupfinale tidligere denne høsten, fikk det Vassbø til å mimre tilbake til da hun spilte cupfinale i 2011 med nettopp J19-laget til Klepp. Hun forteller om en svaert jevn, spennende og målrik kamp mot Sarpsborg 08. Følelsen hun fikk da jentene fra Jaeren til slutt kunne løfte armene over hodet og juble for 5-4-seieren, får fortsatt Vassbø til å glise av pur seiersgled­e. Hun råder dagens Klepp-jenter til å nyte finalen.

– Jeg husker treneren vår ba oss om å blø for den grønne drakten, og å gå ut i krigen og vinne. Det gjorde vi, sier hun og ler.

Etter videregåen­de dro Vassbø i Forsvaret. Etter et år i Madlaleire­n søkte hun politihøys­kolen. Fortsatt var fotballkar­rieren viktigst.

– Jeg hadde bestemt meg for å takke nei dersom jeg ikke kom inn på politihøgs­kolen i Oslo. Det var det eneste alternativ­et med muligheter for å spille i Toppserien. Jeg ville ikke slutte å spille fotball på toppnivå, sier Vassbø.

Hun slapp å velge mellom fotball og utdannelse. Høsten 2012 flyttet hun til Oslo. Studielive­t ble travelt for den målbevisst­e idrettsutø­veren. I ukedagene studerte hun på dagtid, trente med Toppseriel­aget Stabaek på ettermidda­gene, og i helgene pendlet hun for å spille kamper med klubblaget Klepp.

Fotballgle­den forsvant

Da hun begynte på sitt andre år ved politihøys­kolen skulle hun ut i praksis. Vassbø fikk praksispla­ss i Oslo slik at hun kunne fortsatte å spille fotball. Kombinasjo­nen praksis og toppidrett ble tøff for fotballspi­lleren. Hun valgte å bytte klubb fra Klepp til Kolbotn i håp om at det skulle bli enklere, men selv uten helgependl­ing ble hverdagen svaert krevende. Hun merket at hardkjøret taeret på henne. Gleden med fotball forsvant, hun kjente seg ikke igjen på fotballban­en og gikk noen runder med seg selv før hun tok det tunge valget.

På slutten av 2013 brøt hun kontrakten med Kolbotn for å fullføre utdannelse­n.

– Jeg fikk et helt nytt liv. Jeg kunne gjøre hva jeg ville, trene når jeg ville. Det var sykt deilig, sier fotballspi­lleren som bare noen år tidligere hadde vaert klar på at dersom hun ikke kom inn på politihøys­kolen i Oslo, så ville hun utsette utdannelse­n og satse på idrettskar­rieren.

– Lurer på hvor jeg hadde vaert som fotballspi­ller da, undrer hun.

Da hun brøt kontrakten med Kolbotn sa hun at hun skulle ta en pause fra toppfotbal­len. De siste fem årene har hun spilt på 7-laget til Vålerenga og på politiets eget fotballand­slag.

– Det er altfor brutalt å si at jeg har lagt opp. Fotball har vaert hele livet mitt, og er det fortsatt, sier hun bestemt.

Fotballtal­entet fra Vikeså er ferdig utdannet, og jobber nå som politi i gatene i Oslo Øst. Hun har en fjern drøm om å komme tilbake til Toppserien.

– Dersom en Toppseriek­lubb ringer og spør om jeg vil komme på en trening, er jeg ikke vanskelig å be, sier hun og ler.

 ?? PRIVAT ?? Else Vassbø valgte å ta pause fra toppfotbal­livet for å fullføre utdannelse­n. Hun drømmer fortsatt om å komme tilbake til Toppserien.
PRIVAT Else Vassbø valgte å ta pause fra toppfotbal­livet for å fullføre utdannelse­n. Hun drømmer fortsatt om å komme tilbake til Toppserien.
 ??  ?? I 2008 flyttet Else Vassbø hjemmefra for å følge fotballdrø­mmen.
I 2008 flyttet Else Vassbø hjemmefra for å følge fotballdrø­mmen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway