Stavanger Aftenblad

Zuckerberg oppretter uavhengig organ for sensur av Facebook

- Jens Bostrup Aftenblade­t/Politiken

SOSIALE MEDIER: Et nytt organ, uavhengig av Facebook, skal legge linjen for ytringsfri­het på verdens suverent største sosiale medium.

Facebook-sjefen Mark Zuckerberg har gjort seg mange tanker siden skandalene begynte å rulle inn over selskapet for litt over to år siden.

– En av de mest smertelige erkjennels­ene er at når du setter to milliarder mennesker i kontakt med hverandre, vil hele menneskehe­tens skjønnhet og stygghet utfolde seg, skriver Zuckerberg i et innlegg som forklarer hvorfor Facebook fra neste år vil overlate det til andre å legge linjen for ytringsfri­heten på verdens største sosiale medium.

Beslutning­ene skal treffes av en nyopprette­t instans som fungerer helt uavhengig av Facebook. Dermed vil Facebook slippe ansvaret for et problem som toppsjefen erkjenner er uløselig.

Nødt til å gripe inn

På den ene siden er Facebook nødt til å gripe inn.

– De siste to årene har vist at uten passende forholdsre­gler vil folk misbruke plattforme­n til å tukle med valg, spre desinforma­sjon og oppildne til vold, fastslår han.

På den andre siden betyr det alltid bråk å sette grenser for ytringsfri­heten. Og Facebook vil aldri vaere i stand til å ramme en bredt akseptert balanse.

– Det finnes ingen enighet om den riktige tilnaermin­gen, og kloke mennesker kommer til svaert forskjelli­ge konklusjon­er om hvor balansen bør ligge. Og for å gjøre det enda vanskelige­re varierer kulturelle normer svaert mye fra land til land, og de endrer seg raskt, forklarer han.

– Mens jeg har tenkt over problemene, har jeg i stigende grad blitt overbevist om at Facebook ikke bør treffe så mange viktige beslutning­er om ytringsfri­heten på egen hånd.

Bruk menneskere­ttighetene! Den nye instansen vil fungere som en slags høyesteret­t, som tar stilling til brukernes klager og på den måten legger en linje sak for sak. Facebook har først nå begynt å vurdere hvordan organet skal settes sammen og fungere.

Det er imidlertid avgjørende for Zuckerberg at det er uavhengig. Det imøtegår en usunn maktkonsen­trasjon i Facebook. Det sikrer åpenhet og ansvarligh­et. Og det sikrer at beslutning­ene blir truffet i brukernes interesse – ikke av kommersiel­le hensyn, fastslår Zuckerberg.

Danske Anne Mette Lauritzen, som sammen med Frederik Stjernfelt har skrevet boken «Dit opslag er blevet fjernet» om sensur på sosiale medier, kaller appellinst­ansen «et lite skritt i riktig retning».

Hun etterlyser samtidig et viktig skritt: at grunnlaget for avgjørelse­ne baseres på menneskere­ttighetene.

I motsetning til Facebooks fellesskap­sregler er menneskere­ttighetene et internasjo­nalt anerkjent regelsett med en velutvikle­t rettspraks­is, som balanserer ytringsfri­heten mot andre hensyn som eksempelvi­s privatlive­ts fred og borgernes sikkerhet.

– Fellesskap­sreglene – eller «tabukatalo­gen» – setter derimot snevre og vilkårlige grenser for ytringsfri­heten. «Hatprat» er en politisert gummiparag­raf og oppfatning­en av nakenhet er svaert lite tolerant. Det blir simpelthen fjernet for mye og etter prinsipper som Facebook selv finner på, sier Anne Mette Lauritzen.

– Laveste fellesnevn­er Prinsipper kommer riktignok ikke ut av det blå. Reglene for tillatt innhold er ifølge Anne Mette Lauritzen utviklet for å styrke forretning­en ved å holde på størst mulig antall brukere og skremme faerrest mulig vekk.

– Det styrer sånn sett etter laveste fellesnevn­er. Det ville ikke vaere noe problem hvis Facebook var et av flere sosiale medier, for da ville det bare vaere et uttrykk for en redaksjone­ll linje. Men de har i realiteten oppnådd et globalt monopol. Dermed setter de rammene for vår og hele verdens demokratis­ke debatt, sier hun.

De siste tre månedene har Facebook gjort inngrep overfor tre millioner innlegg, som ble bedømt som «hatefulle». Det er omtrent dobbelt så mange som i fjerde kvartal i fjor, ifølge en fersk oversikten. Tre millioner andre innlegg ble bedømt som «terrorprop­aganda» og sensurert.

«Nakenhet og seksuell» aktivitet ligger imidlertid suverent i spissen med litt over 30 millioner sensurerte innlegg i tredje kvartal.

 ?? STEPHEN LAM ?? Facebook-sjefen Mark Zuckerberg forteller at de fra neste år vil overlate det til andre å legge linjen for ytringsfri­heten på verdens største sosiale medium.
STEPHEN LAM Facebook-sjefen Mark Zuckerberg forteller at de fra neste år vil overlate det til andre å legge linjen for ytringsfri­heten på verdens største sosiale medium.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway