Stavanger Aftenblad

– Hvorfor fortsetter Norge å ta imot barn fra Sør-Korea?

- Camilla Bjørheim journalist camilla.bjorheim@ aftenblade­t.n Fredrik Refvem fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

SØR-KOREA: – Hvorfor fortsetter Norge å ta imot adoptivbar­n fra Sørkorea? Tar ikke landet Haagkonven­sjonen på alvor, spør Kim Do Hyeon.

– Fram til Sør-Korea har ratifisert Haagkonven­sjonen, burde Norge stoppe adopsjon herfra, mener Kim Do Hyeon.

Pastor Kim, som han kalles, har de siste 15 årene engasjert seg sterkt for adoptertes rettighete­r, samt arbeidet for å endre adopsjonsl­ovgivninge­n i SørKorea.

Mange kjenner han som leder av organisasj­onen KoRoot og det tilhørende gjestehuse­t i Seoul, der han har tatt imot over 4000 adopterte de siste 15 årene - mange av dem fra Norge.

Pastoren er ikke kategorisk motstander av internasjo­nal adopsjon, men vil ha slutt på det han kaller industrial­isert internasjo­nal adopsjon. Han mener private aktører har altfor stor innflytels­e i adopsjon fra Sør-Korea. Han har provosert mange med å stille spørsmål ved om internasjo­nal adopsjon er barnevern eller barnemisha­ndling.

– Fra et mikorpersp­ektiv er adopsjon barnevern. Mange familier har gjort en fantastisk jobb med ta imot barn fra Sør-Korea. I et større perspektiv mener jeg Sør-Korea har krenket barns rett til en identitet og nasjonalit­et ved å sende dem ut av landet. Han mener adopsjon har spart SørKorea for store sosial utgifter, noe som har bidratt til økt velstand for resten av befolkning­en.

Norge har for lengst sluttet seg til Haagkonven­sjonen om internasjo­nal adopsjon fra 1993.

Sør-Korea har ikke ratifisert Barns rettighete­r på adopsjonso­mrådet ble styrket gjennom FNs barnekonve­nsjon fra 1989 og Haagkonven­sjonen fra 1993. Konvensjon­ene bestemmer at internasjo­nal adopsjon bare kan finne sted der barnet ikke kan få tilfredsst­illende omsorg i sitt hjemland.

99 land har ratifisert Haagkonven­sjonen som sier at adopsjon ut av landet bare skal skje dersom dette er vurdert som det beste for barnet – etter at andre omsorgform­er er vurdert (for eksempel innenlands­adopsjon eller fosterfami­lie).

– Førsteprio­ritet bør vaere å hjelpe biologisk familie på rett kjøl, slik at den kan ta seg av barnet. Hvis ikke det går, kan innenlands­adopsjon vaere en mulighet. Utenlandsa­dopsjon skal vaere siste utvei. For å unngå at mor og barn separeres, må rettighete­ne til mødrene styrkes, sier pastor Kim.

Haagkonven­sjonen sier også at adopsjon skal vaere et statlig ansvar. Sør-Korea signerte konvensjon­en i 2013, men har ikke ratifisert.

– Signering innebaerer et politisk ønske om å inngå i konvensjon­en. Først ved ratifiseri­ng har landet forpliktet seg til å følge retningsli­njene som ligger i konvensjon­en, sier Karl Harald Søvig, professor ved det juridiske fakultet ved Universite­tet i Bergen.

Albania, Armenia, Brasil og Columbia er blant de 99 landene som har ratifisert, Sør-Korea, Russland og Nepal blant dem som ikke har ratifisert.

– I Sør-Korea har private adopsjonsb­yråer hatt all makt. For at Haagkonven­sjonen skal ratifisere­s, må det bli slutt på at byråer tar inn barn for adopsjon. Myndighete­ne må vurdere hva som er barnets beste, ikke et byrå hvis forretning­smodell er å sende barn ut av landet, sier pastor Kim.

Håper på adopsjonss­tans Hans håp er at de skandinavi­ske

 ??  ?? – Adopsjon innebaerer tap og separasjon, sier pastor Kim Do Hyeon. Han leder organisasj­onen KoRoot og det tilhørende gjestehuse­t der adopterte kommer for å bo når de besøker Sør-Korea.
– Adopsjon innebaerer tap og separasjon, sier pastor Kim Do Hyeon. Han leder organisasj­onen KoRoot og det tilhørende gjestehuse­t der adopterte kommer for å bo når de besøker Sør-Korea.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway