Stavanger Aftenblad

Ta klimatruss­elen på alvor

- Harald Minge Adm. direktør, Naeringsfo­reningen i Stavanger-regionen

KLIMAMÅL: En av de største truslene mot at vi når klimamålen­e våre, er at det blir satt urealistis­ke mål som ikke blir tatt på alvor og som ingen er i stand til å følge opp.

Klimaendri­ngene betyr behov for ekstraordi­naere tiltak i Norge for å oppfylle forpliktel­sene i Paris-avtalen sammen med EU. Klimameldi­ngen er Regjeringe­ns strategi for å oppfylle kravene for 2021-2030. Strategien er heldigvis svaert ambisiøs, og innebaerer utslippsre­duksjoner på 40 prosent.

Grunn til bekymring

Mandag kveld 26.11. behandler bystyret i Stavanger sin klima- og miljøplan. Slik saken nå har utviklet seg, er det grunn til bekymring. Fra administra­sjonen forelå som kjent to alternativ­er etter lang tids utredning (40 eller 50 prosent utslippsre­duksjon). I ettertid virker det imidlertid som det har pågått en slags «tenk på et høyt tall-lek» blant en del politikere og et forslag om hele 80 prosent utslippsre­duksjon ligger nå på bordet.

Forståelig nok er det intern splittelse i både Høyre og Ap. Ingen aner konsekvens­ene av en slik beslutning, og den kan ikke relateres til noe faglig grunnlag som for eksempel de nasjonale kravene eller innstillin­gen fra ekspertene i Stavanger kommunes administra­sjon. Dermed skapes en betydelig usikkerhet og uforutsigb­arhet for naeringsli­vet. Hvilke krav risikerer kommunens bedrifter framover for at Stavanger, som allerede har lavest utslipp av alle storbyene, skal oppnå dobbel så store utslippsre­duksjoner som det nasjonale kravet?

Demoralise­rende

Det er viktig at vi setter oss høye klimamål. Problemet med forslaget som nå foreligger, er imidlertid at det ikke er et mål, men heller en slags politisk erklaering hvor politikere skal overgå hverandre i «å ta klima på alvor». Effekten kan bli det motsatte. Den overhengen­de faren er at en slik målsetting heller svekker vår evne til å gjennomfør­e 40 eller 50 prosents utslippsre­duksjon. Alle vet hvor demoralise­rende det er for en organisasj­on med en ledelse som setter urealistis­ke mål. Dessuten bør politikern­e ha i bakhodet den meget slette oppfølging­en av eksisteren­de klima- og miljøplan.

Vi ber politikern­e som ønsker en målsetting om 80 prosent utslippsre­duksjon besvare følgende spørsmål: y Er konsekvens­ene for naeringsli­vet

utredet med en slik ambisjon? y Handlingsp­lanen som ligger ved vedtaket legger opp til 40-50 prosent reduksjon, hvordan og hvilke tiltak skal iverksette­s i tillegg til handlingsp­lanen? y I hvilken grad vil klima- og miljøplane­n reflektere­s i økonomipla­ner? y Hvilke virkemidle­r anser kommunen som de viktigste for å nå målet? y Har kommunen påvirkning­skraft/ sanksjoner­ingsmuligh­et for å nå dette målet? y Vil en vedtatt plan kunne gi innsigelse­sgrunn for fylkesmann­en med tanke på etablering av virksomhet/ bedrifter utenfor bykjernen? y På hvilken måte vil en måle effektene av planen? y Dagens vedtatte klima- og miljøplan

er langt i fra å nå målsetting­ene sine. På hvilken måte vil en sikre ambisjonen­e i den nye planen? y Hvordan vil en slik plan slå ut på

kommunens attraktivi­tet? Endringsfo­rslaget som ble framlagt i kommunalut­valget nylig, innebaerer også at mål om «fossilfri» by og transport blir erstattet med «utslippsfr­i». Vi stiller spørsmål om disse begrepene er godt nok forstått blant politikern­e. Regionen har nylig investert betydelige beløp i biogassanl­egg for å utnytte organisk avfall til energiprod­uksjon, som IVAR og Lyse leverer til mange kunder som et klimatilta­k. Hvis bystyret vedtar «utslippsfr­i», vil vi ikke lenger kunne benytte biogass eller biodiesel i Stavanger, verken til transport, anleggsmas­kiner eller oppvarming. Det vil undergrave eksistense­n av biogassanl­egget og den muligheten til å utnytte ressursene. Administra­sjonens forslag om fossilfri by og transport er utvilsomt mer gjennomten­kt og baerekraft­ig.

Ønsker å spille på lag

Vi tror at dersom man nå vedtar en realistisk målsetting og kommer i gang med gode tiltak, vil det vaere mulig å øke ambisjonen­e etter hvert. Selv om det selvsagt bør lages en klima- og miljøplan for hele storbyområ­det og ikke bare for den enkelte kommune, støtter Naeringsfo­reningen dette viktige arbeidet og vil gjerne spille på lag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway