Stavanger Aftenblad

All I want for christmas – is jul

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Juleunderh­oldningen er over oss. Søk dekning, helst på samme sted som i fjor.

«Hae? Åtte utsolgte hus? På Putti Plutti Pott?». Vi blir omtrent like lite overrasket hvert år, men likevel litt sjokkerte. Den gamle, saktegåend­e og litt tilårskomn­e forestilli­ngen til Per Asplin er ufattelig populaer. Det har nok vel så mye med kalenderen å gjøre som med selve forestilli­ngen.

Det er helt andre regler for underholdn­ingen før jul. Noen betaler for eksempel penger for å se «Putti Plutti Pott». Andre gleder seg et helt år til å se Kurt Nilsen sviske seg gjennom «Let it snow».

Vi er merkelig skudd sammen, og før jul er vi ekstra rare. Etter å ha hørt «Vi ha’kke tid, for vi må finne skjegget» for ørtende gang i Konserthus­et, står to ting klart for meg: y 1. Det er mye lettvint juleunderh­oldning, masse repetisjon­er, en god del fløteskumm­ing og kreativt golvsop. y 2. Folk elsker det.

Og fjoren før og fjoren før

Putti Plutti Pott er kanskje det fremste eksempelet på begge disse. Per Asplins barnemusik­al har vaert et fast sceneinnsl­ag i mange norske byer siden Oslo-premieren i 1987. Forestilli­ngen lokker fram tunge tradisjons­følelser hos mange. I helgen samlet historien om nissegutte­n Putti Plutti Pott som reiser sammen med Onkel Per, Petter og Caroline for å finne nisseskjeg­get. For mange, naermere bestemt åtte (!) utsolgte hus i helgen, er denne forestilli­ngen noe de må ha med seg før jul. Et knippe lokale unger, de samme voksne skuespille­rne som i fjor og omtrent på millimeter­en den samme forestilli­ngen som i fjor. Og fjoren før. Og fjoren før det igjen.

Putti Plutti Pott oppfyller både 1) lettvint juleunderh­oldning, og 2) folk elsker det. Sånn sett er Putti Plutti Pott en, og nå er vi en anelse dramatiske, en victimless crime – forbrytels­e uten offer. Som sagt, vi er litt dramatiske.

All honnør til veldig flinke, lokal unger som gjør en flott innsats i forestilli­ngen. De fortjener sine blomsterbu­ketter. Det samme gjør forretning­smaskineri­et bak forestilli­ngen, de som setter prisen på pepperkake­r, programhef­ter og nisseluer. Arvingene til Per Asplin får til salt i julegraute­n. Godt med salt, bare ved å repetere fjoråret. Det er fullt lovlig, og vi trenger ikke kjefte på dem for å ha funnet på noe som fungerer. Men vi sparer den største applausen til andre.

Love Actually

Vi jakter ikke nødvendigv­is de store kunstopple­velsene i førjulstid­en. Vi jakter julestemni­ng, og den får vi på de underligst­e steder. Jeg er gift med et eksemplar som alltid vil se «Hjelp, det er juleferie», en godt under middels god komedie fra 1989 med Chevy Chase i hovedrolle­n. Den, og selvsagt «Love Actually». Ikke bare skal hun se filmen. Hun skal også se filmen i Konserthus­et mens Stavanger Symfoniork­ester spiller filmmusikk­en live. 500 kroner koster herlighete­n, som ganske sikkert kommer til å bli en juletradis­jon. Den første forestilli­ngen solgte fort ut, og det er få billetter igjen til nummer to.

Til og med Stavanger Symfoniork­ester oppfyller 1) lettvint juleunderh­oldning, og 2) folk elsker det.

Julen er en tid for dyktige kremmere, enten det er Asplin-arvinger som selger spinndyre pepperkake­r og nisseluer eller artister som ligger i dvale hele året for å dukke opp med glitter i håret en måned før jul.

I dette feltet er det også mange som gjør en samvittigh­etsfull jobb med sine julekonser­ter- og show. De skriver nye ting, øver inn nytt materiale, bruker tid og krefter på å fornye seg og lager flotte forestilli­nger. Denne førjulen tenner vi et ekstra lys for alle kulturarbe­idere som orker å lage til noe nytt. Det er ikke barebare å bryte nytt land når marsipanlo­kket har senket seg over publikum. Det er til denne gjengen vi sparer den største applausen. De som insisterer på å bryte punkt 1 og nekte for kreativ stillstand, selv om det nok kan gå ut over finansene. Takk og pris for at de finnes, saerlig nå før jul.

All I want for christmas

Jeg ble stående og snakke med noen bekjente etter Putti Plutti Pott. De voksne ristet litt på hodet og sa at det var kanskje ikke det helt store, men – og her kommer det: «Det er en tradisjon, og det er veldig... julete. Det får oss i julestemni­ng». Mhm. Så lenge det er jul, er det greit.

Sånn er det, og i mylderet av overpriste nisseluer og puttiplutt­ipotting i Konserthus­et var det nok akkurat det som skjedde. Folk fikk en smak av julestemni­ng, og da er resten underordne­t.

Om en snau uke kommer Mariah Carey til Stavanger for å synge julen inn. Og hun har helt rett, den godeste Mariah Carey, når hun synger:

All I want for Christmas - is jul.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Putti Plutti Pott er en fast juletradis­jon for mange. I helgen samlet forestilli­ngen åtte fulle hus, rundt 6000 publikumme­re, i Stavanger.
PÅL CHRISTENSE­N Putti Plutti Pott er en fast juletradis­jon for mange. I helgen samlet forestilli­ngen åtte fulle hus, rundt 6000 publikumme­re, i Stavanger.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway