Stavanger Aftenblad

– Vi trenger et teknologis­prang for å kutte 80 prosent

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Politikern­e har vedtatt at klimagassu­tslippene skal vaere 80 prosent mindre i 2030. Kommunaldi­rektør Leidulf Skjørestad tar utfordring­en.

I innstillin­gen til ny klima- og miljøplan fra rådmannen var det to alternativ­er. Enten å kutte klimagasse­ne med 50 prosent innen 2030, og så bli en fossilfri by innen 2040, eller å kutte 40 prosent innen 2030 og 80–95 prosent innen 2050.

Men allerede før bystyremøt­et mandag var det klart at et flertall av Stavanger-politikern­e ville gå enda lenger, og gå for et kutt av byens klimagassu­tslipp på 80 prosent innen 2030.

Frp, FNB, Pp og Høyre (utenom fire representa­nter, deriblant ordføreren) stemte imot 80 prosent. 41 av 67 representa­nter stemte for.

– Effektene av de foreslåtte tiltakene er ennå ikke detaljert utredet, siden klima- og miljøplane­n er en overordnet plan, sier kommunaldi­rektør Leidulf Skjørestad i bymiljø og utbygging, som har ansvaret for klimatilta­kene.

Ifølge kommunaldi­rektøren skal klimagasse­ne blant annet kuttes ved elektrifis­ering i transports­ektoren, ved å bygge mer langs kollektiva­ksene, bruke mer biogass til oppvarming, sol og vind til energiprod­uksjon og sørge for mer gjenbruk av ressursene. Kommunen vil for eksempel stille krav om fossilfri bygg- og anleggsdri­ft og på lengre sikt elektrifis­ering når tilbud fra bygg- og anleggsbra­nsjen skal hentes inn. Og i utgangspun­ktet skal alle kommunale tjenestebi­ler vaere fossilfrie.

Mer av alt

– Når politikern­e gikk fra 50 prosent til 80 prosent, betyr det å gjøre mer av det som allerede var tenkt i utgangspun­ktet?

– Ja. Her må vi gjøre mer enda raskere, og her trengs det atferdsend­ring hos alle. Men vi trenger også et teknologis­prang, sier Skjørestad.

– Fra teknologi som ennå ikke er kjent?

– Ja, vi trenger en kombinasjo­n av ny teknologi og atferdsend­ring. Hvis man tenker på den utviklinge­n som har vaert på mobiltelef­oner og bruken av ulike applikasjo­ner de siste fem årene, så kan man se hvor fort det kan gå. Og når det gjelder sjøtranspo­rt, så går det fort med elektrifis­eringen. Det handler om de små og store tingene. Og så er vi godt i gang med Bymiljøpak­ken, som nok er vårt viktigste tiltak for å nå målene, sier Skjørestad.

–Når transports­ektor og anleggsbra­nsje skal elektrifis­eres, må også denne energien produseres et sted, noe som kan gi større klimagassu­tslipp andre steder, med tanke på opprinnels­esgarantie­r og import/eksport av kraft til utlandet. Blir ikke elektrifis­eringen da bare en måte å renvaske seg selv på?

– Vi har tro på det motsatte. Vi er heldig stilt som har mye ren vannkraft i Norge. Og så skal vi bli flinkere med å ta i bruk nye energiform­er, blant annet til oppvarming, slik at vi ikke sløser med elektrisk kraft, svarer kommunaldi­rektøren.

Lang debatt

Det ble en lang debatt om klimaog miljøplane­n i bystyret mandag kveld. Først ut var Venstres gruppelede­r Per A. Thorbjørns­en, som sa noe om hva han mente sto på spill.

– Nå er vi i alvorlig ubalanse. Høyres gruppelede­r, og partiets ordførerka­ndidat til valget, John Peter Hernes, mente kutt på 50 prosent fikk holde. Han hevdet at Stavanger allerede har lave utslipp per innbygger sammenlign­et med andre byer, og at det viktigste ikke var hvor mange prosent man kutter.

– USA har kuttet mest i verden de siste årene, men de ligger fortsatt høyt. Om vi planlegger å kutte 50 eller 80 prosent, er det uansett veldig offensivt. Vi skal uansett vaere blant de to-tre beste byene i landet, sa Hernes.

Frps Leif Arne Moi Nilsen sa at et utslippsmå­l på 80 prosent ville vaere totalt urealistis­k.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway