Stavanger Aftenblad

Slutt å snakke tull!

- Hilde Øvrebekk Journalist

KOMMENTAR: Uforståeli­g språk som engang var forbeholdt ledere i store amerikansk­e selskaper, er nå i ferd med å gjennomsyr­e hele samfunnet. Det må det bli en slutt på.

«Å kunne orientere seg kritisk og konstrukti­vt i en mangfoldig språk- og mediekultu­r står sentralt i norskfaget og er avgjørende for identitets­utvikling og sosial laering og for å utvikle fullverdig medborgers­kap», heter det i forslag til ny laereplan i norsk for grunnskole­n fra Utdannings­direktorat­et.

«For å holde tempoet oppe bryter vi den overordned­e strategien ned til daglige mål og har etablert en kultur på tvers av selskapet som fokuserer på å vinne hver dag», uttaler Telenor-sjef Sigve Brekke på selskapets nettside.

Da regjeringe­n skulle se på om de skulle flytte Språkrådet, skrev de i forslaget at de skulle se på ulike «lokasjoner». Problemet er bare at ordet lokasjon ikke finnes i det norske språk. Det har på mystisk vis sneket seg inn i vårt språk fra engelsk.

«I forhold til en baerekraft­ig agenda identifise­res brukerrepr­esentasjon­en innenfor rammen av nasjonale helsemål.» Denne setningen er hentet fra Språkrådet­s svadagener­ator, men kunne like gjerne stått i rapporten til et offentlig utvalg.

Svada og floskler

Hvorfor formulerer vi oss på denne måten? Med svada, floskler og ord som ikke eksisterer? Med et språk som gjør at både tekst og tale blir helt uforståeli­g?

Det som engang var forbeholdt styreromme­ne i store amerikansk­e selskaper, gjennomsyr­er nå store deler av samfunnet, skriver André Spicer i boken «Business Bullshit». Han mener at folk bruker dette språket for å gi inntrykk at de kan noe. Når språket blir så vagt, kan det også hjelpe oss med å unngå vanskelige spørsmål. Det siste hører vi ofte fra politikere i intervjuer og debatter. Da kalles det ofte tåkeprat.

Kommunikas­jonsbyrået Geelmuyden Kiese har lenge engasjert seg i dette. De gir priser til både de som taler klart og de som driver med tåkeprat. I oktober skrev Gunnar Mathisen at selskapets partnerska­p hadde kåret septembers tåkepriser, og at Jonas Gahr Støre vendte tilbake som månedens tåkefyrste. Det skyldtes partiets utydelige innvandrin­gspolitikk. Og begrunnes med følgende sitat fra Støre i Klassekamp­en:

«Nå skal ikke jeg sette en kort benevnelse på et veldig helhetlig forslag. Dette skal nå ut på diskusjon og høring. Jeg takker utvalget for å ha jobbet grundig og for å ha sett politikk i sammenheng og forankret forslaget i tydelige sosialdemo­kratiske verdier om solidarite­t. Så vil jeg vente med å oppsummere til debatten har gått».

Baerekraft­ig

Når selskaper bruker språket på denne måten, er det for å markedsfør­e seg selv. Ofte for å framstå som bedre enn de er. Ord og uttrykk som bevisst blir brukt på denne måten, ender ofte opp med å miste sin egentlige betydning.

Et eksempel er ordet baerekraft­ig. Alt skal vaere baerekraft­ig i dag. Vi skal spise baerekraft­ig mat, vi skal ha et baerekraft­ig landbruk og havbruk, vi skal ha baerekraft­ige barnehager og skoler, alt vi produserer skal vaere baerekraft­ig. Feriene våre skal vaere baerekraft­ige, og økonomien skal vaere baerekraft­ig.

Da statsminis­ter Erna Solberg (H) skulle kommentere den nye kulturmeld­ingen i forrige uke, uttalte hun at kulturen ikke bare er «kremen på kaken», men at den har en viktig egenverdi når man skal skape et baerekraft­ig samfunn.

Selskaper kjemper om å vaere mest mulig baerekraft­ig. Ja, til og med oljebransj­en skal vaere baerekraft­ig.

Ifølge Equinors siste veikart, skal de «transforme­re norsk sokkel for å levere baerekraft­ig verdi i flere tiår». Hva betyr egentlig det?

Men hva er egentlig baerekraft? Begrepet baerekraft­ig utvikling ble lansert i rapporten «Vår felles framtid». Den ble lagt fram av Verdenskom­misjonen for miljø og utvikling i 1987. Kommisjone­n ble også kalt Brundtland-kommisjone­n, etter leder Gro Harlem Brundtland.

Ifølge definisjon­en av begrepet, skal utviklinge­n rettes inn sånn at dagens behov skal tilfredsst­illes uten å ødelegge fremtidige generasjon­ers muligheter til å tilfredsst­ille sine behov.

Ifølge FNs 13. baerekraft­smål skal vi «handle umiddelbar­t for å bekjempe klimaendri­ngene og konsekvens­ene av dem». Når både olje- og kullselska­per, som er de som slipper ut mest klimagasse­r, kaller seg selv baerekraft­ige, er det jo noe som ikke stemmer.

Blant andre begrep der meningen har forsvunnet etter for mye tåkeprat, er «tidlig innsats». Ifølge definisjon­en, betyr det at «man skal sette i gang tiltak for et barn med en gang det er behov for det, når som helst både i barnehagen og i skoleløpet». I fjorårets valgkamp ble dette politikern­es mantra, og alle partiene hadde ulike definisjon­er på hva det betydde. Et allerede utydelig begrep ble enda mer utydelig.

Krev klar tale

Det er makt i ord, men det gir en slags avmakt når språket brukes til å kamuflere sannheten, unnvike spørsmål og markedsfør­e egendefine­rte fortreffel­igheter.

For hadde det ikke vaert fint om Støre hadde sagt «nei, vi vet ikke hva vi skal mene om innvandrin­gspolitikk akkurat nå», eller om Utdannings­direktorat­et kunne skrive i klartekst hva elevene egentlig skal oppnå?

Eller om Equinor og andre oljeselska­per kunne innrømme at oljeutvinn­ing aldri vil vaere baerekraft­ig, men at de nå satser på andre ting som er det?

André Spicer mener at dette utydelige og uforståeli­ge språket gjør oss mindre i stand til å tenke klart. Og at vi burde stå opp mot dette tullpratet.

Det er det på tide å gjøre noe med. Vi kan begynne med oss selv, og slutte å skrive og prate tull. Så må vi kreve klar tale fra andre.

Ifølge Equinors siste veikart, skal de «transforme­re norsk sokkel for å levere baerekraft­ig verdi i flere tiår»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway