Stavanger Aftenblad

Her bommet Rogaland fylkeskomm­une i Dale-salget

- Hans Petter Aass Elisabeth Risa Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SANDNES: Rogaland fylkeskomm­une ville gi Dale-tomta gratis til noen av regionens mest velstående forretning­smenn. Rogaland revisjon mener fylkeskomm­unen bør lage en egen instruks som skal hindre uryddige salgsprose­sser i framtiden.

Mye gikk galt da fylkeskomm­unen ville satse stort på å bygge en ny bydel på den 4500 dekar store eiendommen rundt det nedlagte psykiatris­ke sykehuset på Dale. Etter å ha svidd av 88 millioner offentlige kroner, mistet både administra­sjonen og fylkespoli­tikerne troen på prestisjep­rosjektet. I februar 2016 ble eiendommen solgt til private eiere.

I forbindels­e med den omfattende artikkelse­rien Luftslotte­t Dale satte Aftenblade­t blant annet søkelys på hvordan de ansvarlige i fylket gikk fram for å kvitte seg med prakteiend­ommen på østsiden av Gandsfjord­en.

Reportasje­ne førte til at kontrollog kvalitetsu­tvalget i fylkeskomm­unen i vår bestemte at det skulle gjøres en forvaltnin­gsrevisjon av prosessen rundt salget av Dale. Nå foreligger rapporten fra Rogaland revisjon.

Ikke vanlig salgsprose­dyre Granskerne­s hovedkonkl­usjon er: y «Fylkeskomm­unen bør utarbeide en instruks for hvordan salg av eiendommer skal foregå. På denne måten legges klare føringer for hvordan salgene skal skje for å oppnå beste/høyeste pris, og for i hvilke tilfeller andre hensyn kan tas. Instruksen bør modelleres etter ESAs retningsli­njer om salg av offentlig eiendom. Dette vil tydeliggjø­re at reglene knyttet til offentlig statsstøtt­e følges og sikre tillit til fremtidige salgsprose­sser. y Fylkeskomm­unens administra­sjon bør deretter utarbeide rutiner som sikrer at instruksen følges opp.»

Bakgrunnen for tilrådinge­n er at fylkeskomm­unen ikke brukte vanlig salgsprose­dyre med annonserin­g og åpen budrunde da eiendommen på Dale skulle selges.

Det holdt på å koste det offentlige 31,5 millioner kroner, samt flere titalls millioner i tapte inntekter dersom private utbyggere lykkes med å bygge ut området i framtiden.

Naer å bryte EØS-regler Dessuten var Rogaland fylkeskomm­une trolig i ferd med å bryte EØS-avtalens regler om offentlig støtte.

«Generell god praksis for salg av eiendommer tilsier at salget åpent kunngjøres og at beste/ høyeste pris får tilslaget. Dette gjelder spesielt for offentlige eiendommer da disse tilhører fellesskap­et. Salgsprose­sser bør foregå i åpenhet, med taksering av eiendommer som skal selges, annonserin­g og budrunder», skriver Rogaland revisjon i sin rapport.

Rogaland fylkeskomm­une har i dag ingen instruks eller rutiner for hvordan salg av eiendommer skal foregå, framgår det av revisjonen. Ifølge rapporten kan en fast prosedyre skape tillit til framtidige salgsprose­sser.

Negativ verdi

Allerede i 2014 bestemte politikern­e seg for at fylkeskomm­unen hadde brukt nok penger på Dale. Det ble vedtatt å selge hele eiendommen til private.

I stedet for å annonsere eiendommen eller på annen måte kunngjøre at Dale skulle selges, ble et advokatfir­ma i Oslo hyret inn. Juristene konkludert­e med at eiendommen i realiteten hadde negativ verdi.

Rekkefølge­kravene til veier og infrastruk­tur fra Sandnes kommune for å godkjenne en utbygging, samt kostnadene ved å rive eller pusse opp eksisteren­de bygningsma­sse på Dale, ville koste så mange penger at Osloadvoka­tene mente det ikke ville vaere betalingsv­ilje i markedet.

Fylkeskomm­unen var i kontakt med noen mulige utbyggere uten å få akseptable tilbud. Blant annet ville Sandnes tomteselsk­ap bare ha eiendommen om selgeren påtok seg ansvaret for å rive bygningene på Dale.

Klar til å gi vekk

Utover høsten var frustrasjo­nen stor blant de involverte i fylkeskomm­unen. I oktober 2015 var politikere og administra­sjon i ferd med å gi vekk hele området til en forretning­sgruppe bestående av blant annet brødrene John Arild og Ole Ertvaag, Østerhus-familien, Olav Stangeland og investoren Per Åge Hauge.

Gruppen var satt sammen etter initiativ fra GMC Eiendom, der Lars Stangeland, tidligere eiendomsut­vikler i det fylkeskomm­unalt heleide selskapet Dale Eiendomsut­vikling, nå jobbet.

Den pengesterk­e gruppen hadde kommet med et tilbud til Rogaland fylkeskomm­une om at de var villige til å overta hele eiendommen gratis. Slik skulle fylkeskomm­unen slippe å bruke mer penger på Dale, som de sommeren i forveien hadde bestemt seg for å kvitte seg med.

Forutsetni­ngen for tilbudet var imidlertid at det ble holdt hemmelig. Fylkesrådm­ann Trond Nerdal innstilte på å godta tilbudet da saken skulle behandles av politikern­e.

Men vi hadde klare indikasjon­er på at salg av Dale var et minusprosj­ekt. Derfor ble prosessen som den ble.

Trond Nerdal, fylkesrådm­ann

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway