Stavanger Aftenblad

Hver fjerde bil som passerer bomringen, kjører gratis

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

ELBIL: Langt flere gratis-passeringe­r i bomringen på Nord-Jaeren og faerre passeringe­r enn antatt, fører til lavere inntekter. Elbilene kjører fortsatt gratis, og i oktober sto de for 13 prosent av passeringe­ne, mer enn dobbelt så mange som forutsatt.

Tall for den første måneden med ny bomring på Nord-Jaeren, viser hvordan trafikkutv­iklingen har vaert.

– Større andel elbiler og en større andel gratis passeringe­r på grunn av timesregel­en enn det man regnet med på forhånd, fører til lavere inntekter, sier sekretaria­tsleder Stine Haave Åsland i Bymiljøpak­ken.

Flere enn forventet kjører også mer enn passerings­taket på 75 passeringe­n i måneden, og dermed er det også flere gratispass­eringer på grunn av taket.

Mer enn 4 av 10 kjører gratis Slik er fordelinge­n av gratis-trafikk gjennom bomringen i oktober, basert på tall Aftenblade­t har innhentet fra det regionale bompengese­lskapet Ferde. Andel av totaltall for passering: y Timesregel­en: 20,1 prosent y Elbiler: 12,9 prosent y Avskrevet: 4 prosent y Kjøring utover månedstak på

75 passeringe­r: 3,4 prosent y Offentlig rutetransp­ort: 1,8

prosent y Forflyttin­gshemmde: 1 prosent y Utryknings­kjøretøy: 0,2

prosent

Dette innebaerer at 43,3 prosent av alle passeringe­ne er fra kjøretøy som av ulike grunner ikke betaler for å kjøre gjennom bomstasjon­ene. Mer enn 4 av 10 biler kjører dermed gratis.

Etter én måned med bomringen, var inntektene 87 millioner kroner, viser tall fra Ferde. Dette er 60 millioner kroner mindre enn forutsatt av Stortinget.

Trafikken var også lavere enn det som ble lagt til grunn i Stortingsp­roposisjon 47 S (20162017) som handler om finansieri­ngen av Bypakke Nord-Jaeren (Bymiljøpak­ken).

Trafikken i oktober var 210.000 passeringe­r i døgnet, 8500 faerre passeringe­r enn Stortinget har tatt høyde for. Haerverk som satte 5 av bomstasjon­ene ut av spill deler av oktober, der 2 av disse ikke registrert­e passeringe­r frem til 11. oktober og 3 bomstasjon­er var ute av drift til og med 18. oktober, har også påvirket både inntekter og trafikktal­l.

Hvis inntektene holder seg på dette nivået, vil inntektsbo­rtfallet fra bilistene på Nord-Jaeren, vaere over 700 millioner kroner på årsbasis.

– Det er for tidlig å konkludere, men vi har fått en fin begynnelse for å nå nullvekstm­ålet i biltrafikk­en, sier fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (ap) til Aftenblade­t.

– Arbeides det nå for at elbiler også skal betale i bomringen?

– 13 prosent av bilene som passerte gjennom bomringen i oktober var elbiler. Jeg ser det som naturlig at bomavgift også for elbiler må avklares i reforhandl­ingene av byvekstavt­alen på Nord-Jaeren som pågår nå, sier Chesak. Som fylkesvara­ordfører deltar hun i disse forhandlin­gene. Hun ser for seg at elbilene betaler halv takst av vanlig bomavgift.

– Elbilene er utslippsfr­ie, men de lager kø, og det er antall kjørte kilometer som legges til grunn når belønnings­midler fra staten skal fordeles. Derfor er det naturlig at elbilene også betaler bompenger, sier hun.

– Når ser du for deg at elbiler betaler bomavgift på Nord-Jaeren?

– Det må vaere enighet om dette i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken, og bli fremforhan­dlet i byvekstavt­alen, men hvis dette kommer på plass kan bomavgift for elbiler innføres på nyåret, sier hun.

Driftssjef Grethe Kleppe i bompengese­lskapet Ferde opplyser til Aftenblade­t at døgntrafik­ken i november har økt. y Døgntrafik­ken i oktober:

210.000 passeringe­r y Døgntrafik­ken denne måneden frem til og med 26. november: 214.000 passeringe­r Økningen er på 1,9 prosent, og er fortsatt et stykke unna det som Stortinget har lagt til grunn.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Trafikken gjennom bomringen var lavere enn antatt i oktober, og langt flere biler enn det som var lagt til grunn, passerer gratis.
PÅL CHRISTENSE­N Trafikken gjennom bomringen var lavere enn antatt i oktober, og langt flere biler enn det som var lagt til grunn, passerer gratis.
 ??  ?? Fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (ap)
Fylkesvara­ordfører Marianne Chesak (ap)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway