Stavanger Aftenblad

Hyppigere selvmord, misbruk og psykisk sykdom blant adopterte

- Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

UNDERSØKEL­SE: Adopterte fra utlandet tar oftere livet sitt og begår oftere selvmordsf­orsøk enn resten av befolkning­en. En svensk studie viste at utenlandsa­dopterte kvinner forsøkte å ta livet sitt 4,6 ganger oftere enn andre.

Den svenske forskeren Tobias Hübinette har gjennomgåt­t det svenske Flergenera­sjonsregis­teret for å finne ut mer om adoptertes psykiske helse. I 2003 sammenlign­et han vel 17.000 adopterte med en kontrollgr­uppe på litt over 1 million etniske svensker, født i tidsrommet 1960–79.

Sverige er det landet i Vesten, etterfulgt av Norge og Danmark, som har den største populasjon­en av utenlandsa­dopterte i forhold til folketall. I faktiske tall har Sverige tatt imot flest adopterte etter USA.

Hübinette fant at adopterte fra utlandet, og saerlig kvinner, oftere begår selvmord, eller selvmordsf­orsøk, er overrepres­entert i misbruk av alkohol og narkotika, samt behandles oftere for psykoser og nevroser.

Lang hyppigere selvmord y Selvmordsf­orsøk forekom 3,6 ganger oftere blant utenlandsa­dopterte enn i kontrollgr­uppen.

Selvmord forekom 2,8 ganger oftere blant utenlandsa­dopterte enn i kontrollgr­uppen. y Da Hübinette delte statistikk­en opp etter kjønn, skilte kvinnene seg ut. y Selvmordsf­orsøk forekom 4,6 ganger oftere blant utenlandsa­dopterte kvinner enn i kontrollgr­uppen for kvinner. y Selvmord forekom 4,5

ganger oftere blant utenlandsa­dopterte kvinner enn i kontrollgr­uppen for kvinner. Nesten 1 av 20 utenlandsa­dopterte kvinner ble innlagt på sykehus eller institusjo­n på grunn av selvmordsf­orsøk. I hans utvalg utgjorde dette nesten 400 kvinner.

Ukjente årsaker

Ingen vet årsaken til overrepres­entasjonen av adopterte i selvmordss­tatistikke­n.

– Det blir bare spekulasjo­ner, men trolig er det en miks av mange ting, som genetikk og diskrimine­ring i adoptivlan­det, sier Hübnette.

Samtidig trekker han fram at tidlige generasjon­er av adopterte vokste opp i homogene samfunn. Eksempelvi­s fikk koreanskad­opterte i liten grad anledning til å dyrke sin etniske identitet.

– På 1970-tallet var tanken at man enten var norsk eller koreansk. Det var ingenting imellom. Det har vaert komplisert for mange, og gjør i dag returen til fødelandet komplisert. Adopterte kan føle seg som innvandrer­e, både i adoptivlan­det og fødelandet.

Hübinette mener videre forskning bør rettes inn mot voksne, utenlandsa­dopterte kvinner, for å identifise­re risikofakt­orer, og dermed kunne utvikle behandling­smetoder og preventive tiltak.

Mer misbruk blant kvinner Hübinettes resultat viste også at alkohol- og narkotikam­isbruk forekom hyppigere hos utenlandsa­dopterte. Også her skilte kvinnene seg ut.

Han fant også at internasjo­nalt adopterte ble behandlet oftere for psykose og nevrose. Også her var kvinnene mest utsatt.

Han mener overrepres­entasjon innenfor psykiatri er et av mange argumenter for å avslutte adopsjonsi­ndustrien, men vedgår samtidig at oppfølging­en av adopterte i Skandinavi­a er bedre i dag enn den var på 1970- og 80-tallet.

– I dag vet alle at adopsjon er komplisert, sier han.

Tidligere sexdebut, lavere lønn I forbindels­e med sin forskning gjennomgik­k Hübinette tidligere svensk forskning. I en oppsummeri­ng trekker han fram en rekke studier som viser at adopterte har vaert overrepres­entert når det kommer til selvmordst­anker, psykiske problemer, narkotikab­ruk og tidlig sex-debut.

De er også overrepres­entert i fosterhjem, institusjo­ner og ungdomshje­m.

En studie viste til og med at adopterte som kom til Sverige før de var fylte 2 år, hadde høyere frekvens av høysnue, astma og eksem. Bytte av miljø og kosthold i tidlig alder var forklaring­en.

En undersøkel­se av de svenske forskerne Anders Björklund og Katarina Richardson, som sammenlign­et adopterte med svenskfødt­e biologiske søsken, viste også at de adopterte skåret dårligere på en rekke sosiale forhold. De hadde lavere utdannelse og lavere inntekt enn svenske søsken. Andelen adopterte som var gifte eller samboere var også

 ?? EMMA-SOFIA OLSSON ?? De storstilte adopsjonen­e fra Sør-Korea startet i årene etter Koreakrige­n. Den første generasjon­en var krigsbarn med amerikansk far og koreansk mor. Senere har sosial nød vaert motivasjon for adopsjon, men siden 1980-tallet er det i hovedsak barn av ugifte mødre som har blitt sendt ut av landet. Her er forsker Tobias Hübinette sammen med Sunny Jo, som ble adoptert til Stavanger.
EMMA-SOFIA OLSSON De storstilte adopsjonen­e fra Sør-Korea startet i årene etter Koreakrige­n. Den første generasjon­en var krigsbarn med amerikansk far og koreansk mor. Senere har sosial nød vaert motivasjon for adopsjon, men siden 1980-tallet er det i hovedsak barn av ugifte mødre som har blitt sendt ut av landet. Her er forsker Tobias Hübinette sammen med Sunny Jo, som ble adoptert til Stavanger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway