Stavanger Aftenblad

By-elever må busses til Figgjo

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

SANDNES: Til høsten må de eldste elevene ved Sandved skole ta buss til Figgjo skole i starten av skoleåret. Det får flere foreldre til å reagere.

Den største barneskole­n i Sandnes har ikke plass til flere elever. Egentlig har skolen for mange klasser allerede, og til høsten blir det enda flere. Det betyr at noen må ut.

– Kapasitete­n er sprengt, sier Pål Larsson, kommunaldi­rektør for oppvekst skole.

Sandved skole har 25 vanlige klasserom og har allerede 27 klasser. Det betyr at skolen må ta i bruk andre spesialrom for å gi alle de 649 elevene et sted å vaere. Til høsten blir det 28 klasser. Det er mer enn skolen har plass til, og slik vil det også vaere de neste årene.

Fortvilte foreldre

I dag har elevene gang- og sykkelavst­and til skolen i naerområde­t. Når elevene må ta buss til Figgjo, får de et klasserom som ligger 12 kilometer unna. Til sammen blir det rundt 100 elever på sjuende trinn ved skolen til høsten.

– Det oppleves som dramatisk at elevene skal busses til Figgjo og ikke får gå på naerskolen. Det er ikke noe vi liker, sier FAU-leder Hege Wee ved Sandved skole.

Foreldreut­valget er blitt kontaktet av flere fortvilte foreldre.

– De er sinte og redde. Ungene gir selv uttrykk for utrygghet og spør foreldrene om hvordan det blir til høsten, sier nestleder Marit Hembre i FAU.

Fungerende rektor kunne også tenkt seg en bedre løsning.

– Det er langt fra en optimal løsning for elevene våre, og jeg kunne tenkt meg en mer langsiktig løsning, sier Kjartan Brunvaer.

Brev fra kommunen

Denne uken fikk foreldrene brev fra kommunen om at elevene på 7. trinn vil få klasserom på Skeiene ungdomssko­le til høsten, men at framdrifte­n på byggearbei­dene tilsier at skolen ikke vil kunne ta imot elevene før i september/oktober. Derfor vil elevene kjøres med buss til nye Figgjo skole fram til Skeiene er klar.

– Jeg har full forståelse for at foreldre ønsker at ungene skal gå på naerskolen. Men Sandved skole har dessverre ikke kapasitet til å ta imot alle elevene, og da må vi gjøre noe for å sikre alle elevene en skoleplass, sier Pål Larsson.

I brevet inviterer kommunen også til et informasjo­nsmøte i gymsalen på Sandved skole 5. desember. Skeiene ligger 1,2 kilometer fra Sandved skole og vil få plass til 588 elever når skolen er ferdig utvidet fra 15 til 21 klasserom. Neste skoleår vil Skeiene ha 15 klasser og 380 elever på ungdomstri­nnet.

Etterlyser plan

FAU etterlyser en mer langsiktig plan fra kommunen.

– Sentrumssk­olene er stappfulle, og politikern­e ligger bakpå. De har ikke skissert en langsiktig løsning på noe som vil vaere et problem flere år fram i tid. Vi har etterspurt en plan på dette, og nå må politikern­e i kommunen komme på banen med økonomi og konkrete planer, sier Hege Wee.

Ser behovet

Fungerende rektor ønsker seg også en langsiktig løsning slik at behovet for skoleplass­er blir dekket.

– Vårt primaere ønske er ha alle elevene her på Sandved. Det er noe med å gå siste året på barneskole­n, og vi vil helst ha elevene her hos oss, sier Brunvaer. Arne Buchholt Espedal (Ap) er leder i utvalg for kultur og oppvekst og skjønner at foreldre reagerer på at elever må busses til Figgjo.

– Det er ikke en optimal løsning, men ikke en helt uvanlig løsning, og det er også for en kort periode, sier Espedal. Han ser behovet for økt skolekapas­itet i sentrum, men mener det er viktig å se skolene Sandved, Stangeland, Smeaheia og Trones i sammenheng.

– Det er åpenbart et behov, og vi skal se på dette og fatte en beslutning i løpet av 2019. Vi skal bygge de skoleplass­ene som trengs, men vi må se på skolegrens­en og hvor vi skal bygge ut, sier Espedal.

– Hvorfor har dere ikke gjort noe før?

– Noe av forklaring­en er at utvidelsen av Skeiene har tatt lenger tid enn vi trodde, og vi hadde planer om en ny skole i Skogsbakke­n i sentrum. Det har ikke vaert mulig, og jeg kjenner ikke helt detaljene i det, men det betyr at vi må tilbake til tegnebrett­et, sier Espedal.

 ?? JARLE AASLAND ?? Foreldrere­presentant Hege Jupskås Wee (t.v.) og Marit Hembre, nestleder i FAU ved Sandved skole, som er den største barneskole­n i Sandnes. Til høsten blir det 28 klasser ved skolen, og det er ikke plass til alle.
JARLE AASLAND Foreldrere­presentant Hege Jupskås Wee (t.v.) og Marit Hembre, nestleder i FAU ved Sandved skole, som er den største barneskole­n i Sandnes. Til høsten blir det 28 klasser ved skolen, og det er ikke plass til alle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway