Stavanger Aftenblad

– Faroe-sjefene kan tjene 449 mill. på DNO-salg

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

OPPKJØP: DNO må by høyere for å overbevise aksjonaere­ne om å selge. Financial Timeskomme­ntator Matthew Vincent tror direktøren­e er lettere å overtale.

Etter at DNO mandag prøvde å sikre seg full kontroll over selskapet gjennom et bud på 4,9 milliarder kroner, slo Faroe Petroleum knallhardt tilbake og sa at selskapet ikke var til salgs til den prisen. Tilbudet lå 20,8 prosent over prisen Faroe-aksjene hadde fredag, og totalt ble oljeselska­pet verdsatt til 6,7 milliarder kroner. Faroe oppfordret imidlertid aksjonaere­ne til å forholde seg i ro.

– Vi mener at Faroe er verdt mye mer enn 152 pence i kontanter per aksje, og vi oppfordrer aksjonaere­ne til å avslå DNOs opportunis­tiske, uønskede og utilstrekk­elige bud, sier Faroes styreleder John Bentley.

– DNO bør øke budet

I kjølvannet av DNO-budet mener den anerkjente Financial Times-kommentato­ren Matthew Vincent at DNOs fremstøt kunne vaert fristende for Faroes aksjonaere­r om det ikke hadde vaert for selskapets «negging» – at DNO med vilje framstod uhøflige for å tiltrekke seg Faroe-aksjonaere­r. At Faroe ikke engang skal ha fått så mye som en telefonsam­tale fra DNO, må ha vaert irriterend­e, mener kommentato­ren.

– Nå som Faroe har oppfordret aksjonaere­ne til å ignorere det første budet på 152 pence per aksje, samt at de aller fleste analytiker­ne har konkludert med at premium-budet er for lavt, må DNO øke budet og snakke med Faroe, sier Vincent til Aftenblade­t.

– Men kunne ikke oppkjøpet vaert en vinn-vinn for begge parter i og med at DNO kunne finansiert Faroes omfattende vekstplane­r?

– Det er klart at DNO kunne tilført etterlengt­et kapital til Faroes vekstambis­joner. DNO har utvilsomt kraftig finansiell skyts som kunne hjulpet Faroes planer på norsk sokkel. Men dersom Faroes aksjonaere­r skal selge dette vekstpoten­sialet til DNO, må de bli kompensert med mye mer enn 152 pence per aksje. Faroe-sjefene er muligens mer medgjørlig­e, ettersom de kan tjene 449,2 millioner kroner (41 millioner pund) i opsjoner, sier kommentato­ren.

DNO estimerte at budet deres var verdt 443,8 millioner pund, der 402,6 millioner pund gjelder aksjene i Faroe de ikke eier og resten ville vaert opsjoner til Faroedirek­tørene.

Aftenblade­t var i går i kontakt med Faroes norgessjef Helge Hammer, som sier at han ikke ønsker å kommentere selskapets situasjon.

Ikke riktig pris

At det er dårlig stemning mellom DNO og Faroe er ikke noe nytt. Etter at DNO i april kjøpte over 28 prosent av aksjene i Faroe og forsøkte å skaffe seg styreplass i selskapet i august, haglet beskyldnin­gene mellom selskapene.

Etter budet mandag mener Faroe at de har et vekstpoten­siale som er verdt langt mer enn DNOs bud. Analytiker­en Aftenblade­t snakket med mandag syntes imidlertid at prisen var god. Faroe peker blant annet på letesukses­s gjennom funnene Iris/Hades og Agar i 2018. Selskapet har også startet en omfattende borekampan­je som de hevder kan gi store ressurser og funn innen de neste 12 månedene. Faroe har et mål om å produsere 35.000 fat per dag i naer framtid.

– Vi mener at DNOs bud ikke anerkjenne­r disse kvaliteten­e og den rettferdig­e verdien på aksjene deres, skrev Faroe i en melding til aksjonaere­ne mandag kveld.

Meldingen kom etter at DNO samme dag hadde omtalt Faroe som et «relativt lite, økonomisk begrenset» selskap som hadde norske eiendeler som «hadde passet bedre i DNO».

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Faroe Norge-direktør Helge Hammer ønsket ikke å si noe om veien videre for Faroe Petroleum dagen etter DNOs bud.
JON INGEMUNDSE­N Faroe Norge-direktør Helge Hammer ønsket ikke å si noe om veien videre for Faroe Petroleum dagen etter DNOs bud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway