Stavanger Aftenblad

– Jeg tvilte senest i dag. Tvil er troens tvilling

-

BISPEKANDI­DAT 1: Marta Botne (59) padler kajakk og dyrker roser. Bak lukkede dører hender det hun danser

litt argentinsk tango. Får hun jobb i Rogaland, skal hun løpe 3-Sjøersløpe­t.

Hun snakker et klingende østlandsk, jobber i Narvik, men har Rogaland i sitt hjerte. Forfedrene til bispekandi­dat Marta Botne kom nemlig fra bispedømme­t hun nå kan bli biskop i.

Oldefaren var fra Botne og oldemoren fra Idse – begge i Strand kommune. Deres sønn, Martas farfar, flyttet til Sandefjord.

– Hvorfor er du den beste bispekandi­daten?

–Jeg har en livserfari­ng som kan gjøre meg til en god biskop. Jeg har en måte å jobbe på som er inkluderen­de. Jeg tenker ofte utenfor boksen, og har evne til å vaere både nyskapende og tradisjons­baerende. Jeg er engasjert i de spørsmål Kirken står overfor nå, som å skape en selvstendi­g kirke løsrevet fra staten. Det innebaerer ny kirkeordni­ng og lov om tros- og livssynssa­mfunn, noe som influerer lokalmenig­hetene.

Jeg er opptatt av å snakke om spørsmål knyttet til ekteskapsl­oven. Kirken har fattet vedtak om å ha to syn når det gjelder vigsel av likekjønne­de - likevel må vi snakke om hva dette betyr for vår tro og hvordan vi skal vaere kirke sammen selv om vi ser ulikt på noen spørsmål.

– Hva er biskopens viktigste oppgave?

–Å vaere samlende og inspireren­de.

– Hva bør Kirken gjøre for å holde på sine medlemmer?

– Kirken og ledelsen må vaere i samtale naer folks liv. Budskapet vårt er like aktuelt nå som for 2000 år siden, og Kirken må evne å møte folk med sitt budskap der folk er. Vi må møte mennesker i sorg og gleder, og aldri skygge unna vanskelige spørsmål. Vi må snakke om livet på alle nivå. Ingenting er for stort, ingenting for lite. Vi må vaere til stede for dem som sitter på gata, for dem som er syke og hos eldre på sykehjem. Og husk; Kirken er alle medlemmer – altså alle døpte – ikke bare biskop og styrende organer.

– Når tvilte du sist i din tro?

–I dag. Tvil er troens tvilling. Ikke å ha full tillit til Gud er dessverre en del av det å vaere menneske.

– Hvilke arenaer utenfor Kirken er du aktiv på?

– Jeg er medlem av en roseforeni­ng, og jeg padler kajakk.

Jeg løper, og kommer jeg til Stavanger, skal jeg løpe 3-Sjøersløpe­t.

– Bør abortloven endres?

– Jeg vil ikke ta stilling til den partipolit­iske debatten.

Det viktigste for Kirken må vaere å bidra til å redusere aborttalle­ne. Spørsmålet om abort er en smertefull avgjørelse. Jeg har snakket med mange kvinner som har vaert i dilemmaet.

Når det gjelder paragraf 2c må den forstås slik at tungtveien­de grunner må ligge til grunn for at et svangerska­p kan avbrytes. Jeg mener vi har et kollektivt ansvar for å legge til rette mennesker med spesielle behov.

– Hvilket forhold har du til alkohol?

– Det er dumt å drikke seg full. Jeg er ikke totalavhol­dene, og kan ta et glass vin til maten.

– Kan bønn helbrede syke?

– Det er ikke våre bønner som helbreder, men Gud kan helbrede syke, og bønn er en kommunikas­jon med Gud. Gud er ikke fravaerend­e når leger og terapeuter gjør sin gode jobb. Jeg tror at helbredels­e også kan skjer på mirakuløst vis.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway