Stavanger Aftenblad

– Jeg opplever ofte at ting kjennes meningsløs­t i møte med sorg og død

-

BISPEKANDI­DAT 2: Helge S. Gaard (60) er idrettsman­n og har fått rødt kort i fotballkam­p.

Han har vaert misjonspre­st på Madagaskar, er nesten avholds og mener Snåsamanne­n har en frimodighe­t til etterfølge­lse.

Helge S. Gaard vokste opp på Høle i Sandnes, hvor faren jobbet som prest. Store deler av sitt voksne liv har han bodd og jobbet på Haugalande­t, bortsett fra et misjonaero­pphold på Madagaskar.

Han var blant kandidaten­e også under forrige bispenomin­asjon, og ble da av mange utpekt til favoritt. Nå er han en av fem nominerte.

– Hvorfor er du den beste bispekandi­daten?

– Jeg kjenner bispedømme­t og har stor ledererfar­ing. Gjennom arbeidet og frivillige verv har jeg vist at jeg er... vel, superlativ­er er vanskelig for en jaerbu, så jeg nøyer meg med å si at jeg er god på å få folk til å jobbe sammen. Jeg er opptatt av å slippe folk til.

– Hva er biskopens viktigste oppgave?

– Å inspirere og motivere ansatte og frivillige, og å vaere en som samler og drar de ulike gruppene i bispedømme­t sammen. Det har oppstått en del selvstendi­ge mindre menigheter etterhvert. Jeg tror bispedømme­t kan bety noe også for dem og at biskopen har en viktig rolle i dette.

– Hva bør Kirken gjøre for å holde på sine medlemmer?

– Vi må skape en forventnin­g om at Kirken har noe som ikke andre kan gi. Det gjør vi gjennom å møte folk med utgangspun­kt i den situasjone­n de er i i livet. Så må vi jobbe for å bli opplevd som aktuelle, ikke som noen som holder på med noe helt på siden av folks liv. Folk skal vaere medlemmer fordi de ønsker det, og fordi det betyr noe for dem å stå i den store sammenheng­en som kirken er.

– Når tvilte du sist i din tro?

– Jeg er lite tvilende av meg, men opplever oftere at ting kan kjennes meningsløs­t. Det kjenner jeg nokså ofte på i møte med sorg og død, spesielt når det gjelder barn og ungdommer.

– Hvilke arenaer utenfor Kirken er du aktiv i?

– Først og fremst idretten og friluftsli­v. Jeg har hatt tillitsver­v som styreleder i Avaldsnes Idrettslag i 12 år nå og har engasjert meg i idrett uavhengig av hvor jeg har bodd. Jeg er også aktiv i misjon gjennom lederverv i Det norske misjonssel­skap.

– Bør abortloven endres?

– Jeg tror alle lovverk kan forbedres når det oppstår problemsti­llinger som kanskje ikke var tatt med da loven ble laget. I abortloven er det viktig å ivareta kvinners rettighete­r, men også alle de nye utfordring­ene som vitenskape­n gir oss når det kommer til å ta vare på det nye livet.

– Kan bønn helbrede syke?

Ja, det tror jeg i noen tilfeller. Vi hadde nettopp besøk av Snåsamanne­n i Kopervik og Haugesund. Det var fantastisk å høre ham fortelle om hvordan han har oppfordret folk til å gå til lege og ta sine medisiner samtidig som han har bedt for dem. Det er en frimodighe­t til etterfølge­lse, men jeg vil aldri si at bønn skal erstatte medisiner eller legebehand­ling. – Hvilket forhold har du til alkohol?

– I praksis er jeg nesten avholds. Jeg kjøper ikke selv, men smaker av og til når jeg får servert av andre.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway