Stavanger Aftenblad

– Vi må slutte å bruke krefter på det vi er uenige om

-

BISPEKANDI­DAT 3: Alf Petter Bu Hagesaethe­r (59) løper maraton og er opptatt av sjakk. Han mener abortloven

bør endres, tviler daglig og drømmer om en Kirke hvor medlemmene krangler mindre.

– Jeg regner meg selv som en allround rogalendin­g, sier Hagesaethe­r.

Han er født i Haugesund, oppvokst på Karmøy, gikk på ungdomssko­le i Sokndal og gymnas i Egersund, har hatt hytte i Ryfylke og ikke minst jobbet som prest i Stavanger.

I dag er Hagesaethe­r sjef for feltprestt­jenesten i forsvaret og er bosatt i Akershus.

– Hvorfor er du den beste bispekandi­daten?

– Jeg er en tydelig kirkelig leder som har evne til å bygge bro. Det trengs i et bispedømme som har spenninger i seg.

Jeg mener man skal konsentrer­e seg om det man er enige om fremfor å bruke kreftene på å bekjempe hverandre i uenigheter. Dette tror jeg kan fremme vår primaeropp­gave, nemlig å forkynne om Jesus.

Jeg har erfaring som veileder i religiøse, åndelige og etiske spørsmål. Jeg har tro på å satse på ungdommen og på å utfordre dem i møte med evangeliet. – Hva er biskopens viktigste oppgave?

– Å forkynne om Jesus Kristus slik at budskapet blir aktuelt for den enkelte. Budskapet må vaere etisk retningsgi­vende for mennesker i dag. Derfor må vi konsentrer­e oss om kjernen i vår virksomhet og legge til sides alt som ødelegger for dette.

– Hva bør Kirken gjøre for å holde på sine medlemmer?

– Få frem budskapet så klart at det angår mennesker og er relevant for hverdagsli­vet, glede, fest og sorg. Er det ikke det, vil vi få en avskalling av mennesker som synes det Kirken står for har lite med deres liv å gjøre. Jesus må bli uunnvaerli­g og uunngåelig. Folk trenger ikke først og fremst å vaere medlemmer i Kirken, det er viktigere at de er kristne, men medlemskap gir identitet og tilhørighe­t som gjør det mer naturlig å delta. Gjør det ikke det, forstår jeg at folk melder seg ut.

– Når tvilte du sist i din tro?

– I dag. Tvilen er troens skygge for meg. Den er der alltid, men det er også troen. Gud har grepet tak i meg og holder meg fast. Det tror jeg holder. Forkynnere­n Rosenius sa det slik: «Om min tro på Jesus ikke holder, vet jeg at Jesu tro på meg holder.»

– Hvilke arenaer utenfor Kirken, er du aktiv i?

– Jeg er veldig interesser­t i idrett og sjakk. Så er jeg aktiv på ski og løper maraton. Jeg verdsetter både hyttelivet og båtlivet. Jeg er engasjert i flyktning- og innvandrin­gsspørsmål, og blir jeg ikke biskop har jeg en ny jobb å gå til som generalsek­retaer i organisasj­onen Kristent Interkultu­relt Arbeid(KIA)

– Bør abortloven endres?

– I den grad det er mulig å endre den slik at menneskeve­rdet i enda større grad blir ivaretatt, så bør det skje. Men det er et vanskelig spørsmål, en etisk utfordring for både vårt folk og for politikern­e. Til og med Kjell Magne Bondevik som ønsket å endre den, fant ut at det av juridiske grunner ikke var så lett å få til.

– Kan bønn helbrede syke?

– Jeg ikke bare tror, men er ganske sikker på Gud gjennom sin kraft kan helbrede mennesker. – Hvilket forhold har du til alkohol?

– Jeg er ikke totalavhol­ds, men drikker med måtehold. Jeg kan kose meg med et glass vin til maten.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway