Stavanger Aftenblad

– Kirken er et sted for oss uperfekte mennesker

-

BISPEKANDI­DAT 4: Haakon Kessel (57) er ivrig tennisspil­ler og har vaert aktiv i lokalpolit­ikken. Han vurderte å bli politi,

men endte som prest. Han snakker flytende japansk etter 12 år som misjonspre­st.

Det forekommer nok forholdsvi­s sjelden at en svigersønn følger i sin svigerfars fotspor. Når det gjelder Haakon Kessel, østlending­en som er sokneprest i Raege, er det nettopp det som nå kan skje. Kessel er gift med Terese Bue Kessel, datter av avdøde biskop Bjørn Bue.

For to år siden, da Erling J. Pettersens skulle etterfølge­s, spekulerte flere i at Kessel ville bli nominert som bispekandi­dat. Først i år er Kessel nominert.

– Hvorfor er du den beste bispekandi­daten?

– Andre skal avgjøre hvem som er den beste kandidaten, men jeg tror jeg har noen erfaringer og kvaliteter å bidra med. Jeg har de siste årene vaert prest i en lokal menighet. Det har gitt meg erfaring i hverdagen for kirkelige ansatte. Jeg har også utført lengre tjeneste i utlandet. Mange år som misjonspre­st i Japan har gitt god interkultu­rell kompetanse. Jeg er samarbeids­villig og tror jeg har evnen til å virke samlende i en tid med nye utfordring­er for kirken.

Jeg er samarbeids­villig, omgjengeli­g og kommuniser­er godt både muntlig og skriftlig. Jeg tror jeg har evnen til å virke samlende, og jeg trives i teamarbeid.

– Hva er biskopens viktigste oppgave?

– Å bidra til enhet og styrking av fellesskap­et i Kirken. Å vaere naervaeren­de og tilgjengel­ig for alle ansatte, samt å represente­rer Kirken i samfunnet.

– Hva bør Kirken gjøre for å holde på sine medlemmer?

– Det er ikke noe entydig svar på det. Folks forhold til religion og livssyn er i sterk endring. I kirken må vi få møte en tro som angår oss og gir oss fellesskap og mening utover oss selv. Oppdraget er alltid å møte mennesker med budskapet om Jesus, om nåde og oppreisnin­g for våre liv. Men kirken vil aldri vaere perfekt, den er et sted for oss uperfekte mennesker.

Vi lever i en spennende tid. Før hadde vi en statskirke, og kirken var forankret i lovverket. Nå er den selvstendi­g. Det gir oss nye utfordring­er. Jeg mener kirken har mye å bidra med, og spiller en viktig fellesskap­sbyggende rolle i lokalsamfu­nnet.

– Når tvilte du sist i din tro?

– Jeg husker ikke akkurat når, men jeg tviler også. Tro og tvil henger ofte sammen. Styrken på troen går i bølger gjennom livet. Det viktigste er ikke hvor sterk troen er, men hvem jeg tror på.

– Hvilke arenaer utenfor Kirken er du aktiv på?

– Jeg har sittet en periode i kommunesty­ret i Sola, men sluttet da jeg ble prest i kommunen. Jeg spiller tennis og er medlem i Stavanger tennisklub­b.

– Bør abortloven endres?

– Jeg ønsker ikke å uttale meg om den saken som nå diskuteres i politikken. Dessverre er debatten veldig polarisert og preget av skyttergra­ver. Det viktige er at vi må kunne samtale bredt om et vanskelig etisk dilemma for å finne løsninger for å redusere antall aborter.

– Hvilket forhold har du til alkohol?

– Et moderat forhold – Kan bønn helbrede syke?

– Jeg tror at Gud kan helbrede syke, noen opplever det. Men de fleste opplever ikke å bli helbredet på en overnaturl­ig måte. Det betyr ikke at deres tro er svak, det er viktig for meg å si. Gud er naervaeren­de uansett og handler på ulike måter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway