Stavanger Aftenblad

Britiske politikere beslaglegg­er Zuckerberg­s fortrolige e-poster

- Jens Bostrup Aftenblade­t/Politiken

LONDON: En amerikansk forretning­smann som er involvert i et søksmål mot Facebook ble tvunget til å utlevere belastende e-postkorres­pondanse innad i Facebooks ledelse. Nå truer en britisk parlamenta­riker med å offentligg­jøre dokumenten­e.

I et høyst usedvanlig trekk har det britiske parlamente­t beslaglagt interne dokumenter fra Facebook. Dokumenten­e, som omfatter fortrolig korrespond­anse mellom selskapets toppsjef Mark Zuckerberg og hans naermeste rådgivere rommer ifølge The Observer viktige avsløringe­r som kaster nytt lys over Cambridge Analytica-skandalen. Her ble 87 millioner av Facebooks brukere manipulert med personlig skreddersy­dde budskap, basert på en omhyggelig psykografi­sk kartleggin­g av brukernes personligh­et i forkant av det amerikansk­e presidentv­alget i 2016.

Siden skandalen ble kjent har et utvalg i det britiske parlamente­t forsøkt å komme til bunns i om en tilsvarend­e manipuleri­ng av Facebook-brukere fant sted i forkant av den britiske folkeavste­mningen samme år – før brexit.

Damian Collins, utvalgets konservati­ve leder, truer med å trosse Facebooks kraftige protester ved å offentligg­jøre de fortrolige dokumenten­e. Ifølge Collins viser nemlig dokumenten­e at Facebook og Mark Zuckerberg har villedet offentligh­eten om skandalens reelle omfang, og hvor mye – eller lite – Facebook reelt har gjort for å stanse manipuleri­ng av demokratis­ke valg.

Syv andre lands parlamente­r har også funnet tegn på systematis­k desinforma­sjon fra «skadelige aktører», og har derfor alliert seg med det britiske parlamente­t. Tirsdag deltar de i en høring av Facebooks britiske sjef, Richard Allan. Her vil de britiske parlamenta­rikerne også drøfte om de beslaglagt­e dokumenten­e skal offentligg­jøres.

Bitter strid med politikere Beslaget av Facebooks interne dokumenter er den seneste opptrappin­gen i en to år gammel strid mellom Facebook og det britiske parlamente­t. Mark Zuckerberg har konsekvent nektet å svare på de britiske parlamenta­rikernes spørsmål om russisk innblandin­g og utbredelse­n av organisert desinforma­sjon opp til den britiske Brexit-avstemning­en. Derfor var det nødvendig å beslaglegg­e dokumenten­e, forklarer Damian Collins.

– Det er et tiltak uten fortilfell­e, men vi befinner oss også i en situasjon uten fortilfell­e, sier Damian Collins til The Observer.

De beslaglagt­e dokumenten­e stammer fra en ansatt i firmaet Six4Three som var på forretning­sreise i London. Selskapet har gått til sak mot Facebook i USA, og i den forbindels­e har selskapet – under strenge krav om fortroligh­et – fått dokumenten­e utlevert fra Facebook. I London ble den ansatte oppsøkt på sitt hotellrom og bedt om å avlevere dokumenten­e til det britiske parlamente­t. Det som gjør denne manøveren ganske enestående er det faktum at de britiske parlamenta­rikerne ikke ba om en dommerkjen­nelse og ba politiet om å hente inn dokumenten­e.

Sjeldent brukt paragraf

I stedet fant de en sjeldent brukt paragraf i Underhuset­s egne vedtekter og tilkalte parlamente­ts egen «Sergeant at Arms» – parlamente­ts «rettsbetje­nt» – som formelt har hatt ansvaret for parlamente­ts sikkerhet siden 1415. I våre dager er denne stillingen stort sett forbeholdt til å holde tradisjone­r ved like ved seremoniel­le anledninge­r, som regel kledd i tradisjone­lt kostyme. Som den eneste i det britiske Underhuset har personen i denne stillingen både rett og plikt til å baere våpen – i dette tilfellet et sverd.

Denne gangen fikk imidlertid rettsbetje­nten en noe annerledes oppgave. Han oppsøkte den amerikansk­e forretning­smannen på hans hotellrom og eskorterte ham til Underhuset. Her fikk amerikaner­en et ultimatum: Enten overlevert­e han de fortrolige dokumenten­e, eller så risikerte han både bøter og fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway