Stavanger Aftenblad

«Lykkeland»: Byen blomstret i 1969

- Tor Inge Vormedal Forfatter og forlegger

KRONIKK: «Lykkeland» er en festlig dramaserie, men det er feil å fremstille Stavanger som en fattigslig by på randen av en katastrofe i 1969. Få byer i landet hadde en så ekspansiv, variert og fremtidsre­ttet industri som Stavanger på slutten av 1960-tallet.

Tv-serien «Lykkeland» byr på fargerike karakterer, men skaper samtidig er dystert bilde av Stavanger. Jeg er selvsagt innforståt­t med at «Lykkeland» er en dramaserie og ikke en historisk dokumentas­jon av vår naere fortid. Ettersom serien bruker karakterer som blant andre Arne Rettedal, skapes det imidlertid et inntrykk av historisk korrekt gjengivels­e.

I seriens første episode, som er lagt til året 1969, får vi se og høre Arne Rettedal diktere et notat hvor han blant annet forteller: «Nå er det en brønn igjen. Vår siste sjanse før alt håp er ute. Verftene er i krise. Hermetikki­ndustrien likeså. Restaurant­er og hoteller har knapt nok belegg. Nordsjøen er tom for fisk. Arbeidsled­igheten er rekordhøy. Uten ny industri har ikke Rogaland lenger noen bein å stå på.»

Vekst og mangel på arbeidskra­ft

Bevisst eller ubevisst skaper serien en myte om at Stavanger på slutten av 1960-tallet var en by i dyp krise. Ifølge Arne Rettedal i «Lykkeland» var oljenaerin­gen eneste redningen – ikke bare for Stavanger, men for hele Rogaland. Påstanden er imidlertid sterkt misvisende. Sannheten er at Rogaland generelt og Stavanger spesielt hadde et mangfoldig og variert naeringsli­v på slutten av 1960-tallet. Et av de største problemene var å skaffe nok arbeidskra­ft.

I mylderet av små og store arbeidspla­sser i Stavanger på slutten av 1960-tallet var Rosenberg Mekaniske Verksted den største med naermere 1300 ansatte. Rosenberg produserte tankskip på løpende bånd og hadde fulle ordrebøker. Verftets eier, Sigvald Bergesen d.y., valgte i februar 1969 å selge Rosenberg til Kvaerner-konsernet. Allerede på det tidspunkte­t ble det bebudet et behov for betydelig flere ansatte. (Kilde: Aftenblade­t, 6.2.1969.)

Av andre store arbeidspla­sser i Stavanger på slutten av 1960-tallet kan nevnes Chr. Bjelland & Co., Maskinhuse­t, Vestlandsk­e Gummivaref­abrikk, Stavangerf­lint, Trio Maskinindu­stri, Dreyer, Laerdal, Grudes Konfeksjon­sfabrikk og Consul Konfeksjon­sfabrikk. Felles for disse bedriftene var at de nesten ukentlig hadde annonser i byens aviser hvor de etterlyste både faglaert og ufaglaert arbeidskra­ft. Mangelen på arbeidskra­ft var så prekaer at flere bedrifter måtte avvikle eller flytte produksjon­en til andre kommuner.

Da Stavanger Canning & Co. A/S høsten 1968 sluttet av produksjon­en, var det i følge ledelsen på grunn av mangel på arbeidskra­ft. Det samme var tilfelle ved Vestlandsk­e Gummivaref­abrikk. Det var en solid bedrift som sto for rundt halvparten av landets produksjon av gummistøvl­er og regntøy. I desember 1968 ble det besluttet å overføre produksjon­en av gummistøvl­er fra Stavanger til moderselsk­apet, Askim Gummivaref­abrik.

Våren 1969, året hvor Rettedal uttaler at Stavanger er naer en katastrofe, var det 31.550 arbeidstak­ere i byen og dens naere omland, men bare 240 arbeidsled­ige. Det vil si en arbeidsled­ighet på nesten null. Antall sysselsatt­e i forhold til befolkning­en hadde aldri vaert større. (Kilde: Aftenblade­t, 12.5.1969.)

God gang i hele fylket

I notatet som Rettedal lot diktere, het det at hotellene knapt nok hadde belegg. Også det er feil. Hotellnaer­ingen i Stavanger bar preg av stor optimisme og pågangsmot på slutten av 1960-tallet. I 1968 ble det gitt grønt lys for byggingen av Esso Motor Hotell på Tjensvoll, og samme år sto utvidelsen av KNA-hotellet på Lagårdsvei­en ferdig. I 1969 startet arbeidet med å utvide Hotel Atlantic fra åtte til elleve etasjer. Alt dette ble gjort fordi Stavanger hadde for liten hotellkapa­sitet.

Som et siste argument i sitt notat slår Rettedal fast: «Uten ny industri har ikke Rogaland lenger noen bein å stå på.»

Hele Rogaland syder på denne tiden av aktivitet, fra Haugesund og Karmøy i nord til Sandnes og Bryne i sør. I tillegg til at naer 20 prosent av alle menn i nordfylket var sysselsatt i handelsflå­ten, hadde Haugesund blant annet tre skipsverft med fulle ordrebøker. På Karmøy hadde den nystartede aluminiumb­edriften Alnor sørget for full sysselsett­ing i kommunen.

I Sandnes dominerte Øglaend-konsernet med store fabrikker som produserte sykler og klaer. På slutten av 1960-tallet sysselsatt­e konsernet rundt 1500 personer. En av de største utfordring­ene til Øglaend-konsernet var å skaffe nok arbeidskra­ft for å tilfredsst­ille den stadig økte etterspørs­elen etter både sykler og klaer. I 1967 opprettet Øglaend en avdeling i Strand kommune for å få tak i nok arbeidskra­ft.

På samme måten som Stavanger, hadde også Sandnes et variert naeringsli­v hvor det ble produsert alt fra støpegods og badedrakte­r til gryter, stoffer og ullgarn.

Landets første robot

Beveger vi oss videre sørover til Bryne, finner vi på 1960-tallet et unikt og variert naeringsli­v, men da innen segmentet landbruksr­edskaper og gravemaski­ner. Det var på 1960-tallet at bedrifter som Kverneland Industrier, Serigstad, Kyllingsta­d, Brødrene Søyland og Trallfa bygget seg opp. Også disse bedriftene slet med å skaffe nok arbeidskra­ft.

Mangelen på arbeidskra­ft gjorde at mange bedrifter i Stavanger-regionen ble ekstra kreative. Den kreativite­ten førte blant annet til at arbeidsint­ensive oppgaver ble automatise­rt. Trillebårp­rodusenten Trallfa var for eksempel den første i landet som fikk laget en robot. Bakgrunnen for det var at bedriften ikke fikk tak i arbeidstak­ere som ville sprøytelak­kere trillebåre­ne. Noen av de ansatte lagde derfor en robot – en sprøytelak­keringsrob­ot – et produkt Trallfa senere ble både rik og berømt av. Mangel på arbeidskra­ft gjorde at mange bedrifter i Stavanger-regionen ble ekstra oppfinnsom­me gjennom rasjonalis­ering av arbeidsopp­gaver.

Våren 1969, året hvor Rettedal i «Lykkeland» sier at Stavanger er naer katastrofe­n, var det 31.550 arbeidstak­ere i byen og dens naere omland, men bare 240 arbeidsled­ige.

 ?? STAVANGER AFTENBLAD ?? Dette bildet fra desember 1968 viser det andre av to tankskip på for den tiden gigantiske 157.000 tonn som Rosenberg bygde i optimismen som preget Stavanger, med levering til Sigval Bergesen dy. & Co. i 1969 – det året tv-serien «Lykkeland» beskriver så dystert. Også Sandnes, Jaeren og resten av fylket var preget av vekst og framtidstr­o.
STAVANGER AFTENBLAD Dette bildet fra desember 1968 viser det andre av to tankskip på for den tiden gigantiske 157.000 tonn som Rosenberg bygde i optimismen som preget Stavanger, med levering til Sigval Bergesen dy. & Co. i 1969 – det året tv-serien «Lykkeland» beskriver så dystert. Også Sandnes, Jaeren og resten av fylket var preget av vekst og framtidstr­o.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway