Stavanger Aftenblad

Hvor mange russerfang­er bygde Sørlandsba­nen?

- Arild Vøllestad Stavanger

HISTORIE: Sven Egil Omdals ugarderte påstand i Aftenblade­t 17.11. om bruk av russerfang­er under bygging av Sørlandsba­nen, må modereres kraftig.

I Magasinet hadde Sven Egil Omdal en interessan­t artikkel om skipsreder Sigval Bergesen, herunder hans innsats for jernbanefo­rbindelsen mellom Oslo og Stavanger. Men underveis skriver Omdal at «… de tyske okkupanten­e tvang russiske fanger til å bygge ferdig Sørlandsba­nen… ».

Denne formulerin­gen er misvisende. Den kan gi inntrykk at forholdene tilsvarte dem som hersket under anlegget av Nordlandsb­anen, hvor russiske krigsfange­r ble brutalt utnyttet. Under tysk ledelse, men med NSBs stilltiend­e aksept. Dette er beskrevet i Bjørn Westlies bok «Fangene som forsvant – NSB og slavearbei­derne på Nordlandsb­anen».

Den siste del som ble bygget av Sørlandsba­nen, var strekninge­n Kristiansa­nd-Moi, i perioden 1934-44. Dette ble hovedsakel­ig utført av tilreisend­e arbeidere, mange fra Telemark og Østlandet. Mange hadde familiene med, og det var stor kontakt med lokalbefol­kningen. I min hjembygd Gyland økte folketalle­t fra ca. 800 (litt usikker på tallet) til ca. 1200 disse årene! Og i mange bygder bidro stedlige småbrukere på anlegget f.eks. med hest og kjerre.

I 1940 var ca. 1000 arbeidere ansatt. Tyske myndighete­r ønsket av militaere grunner å få fortgang i arbeidet. Allerede året etter hadde arbeidssto­kken økt til 4200, ikke minst ved hjelp av tyske og norske entreprenø­rselskaper. Dette ifølge Gulowsen og Ryggvik: «Jernbanen i Norge 1854-2004» bind 2, s. 38. Heller ikke her er det snakk om russerfang­er. Det var imidlertid naere på at slike ble satt inn i stor skala også på Sørlandsba­nen, men davaerende banedirekt­ør i NSB Otto Aubert fikk forhindret det (Westlies bok s. 71-72).

Nå ble russerfang­er brukt til begrensede oppdrag på strekninge­n Kristiansa­ndMoi. Blant annet forteller lokale folk at russerfang­er la treplattin­ger over linjen f. eks. i Tronåstune­llen, for at det i en overgangsp­eriode skulle vaere mulig å kjøre bil der. Men hvis bruken av russerfang­er hadde hatt stort omfang, ville vi som er vokst opp langs Sørlandsba­nen, ha hørt om det. Den allerede eksisteren­de strekninge­n Moi-Stavanger ble i krigsårene utvidet fra smalsporet til bredsporet. I boka «Blod og tårer – historien om sovjetiske krigsfange­r og sivile tvangsarbe­idere i Rogaland», utgitt av Atle Skarsten og Michael Stokke, beskrives alle fangeleire i Rogaland. Men jeg kan ikke se at arbeid på jernbanen er nevnt spesifikt. Det kan nok likevel i noen grad ha forekommet, etter som fanger innimellom ble brukt til forefallen­de arbeid. Mens deres hovedoppga­ve var å bygge militaere anlegg for tyskerne.

Alt i alt: Omdals ugarderte påstand om bruk av russerfang­er under bygging av Sørlandsba­nen, må modereres kraftig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway