Stavanger Aftenblad

Falske anklager mot MIFF

- Conrad Myrland Daglig leder Med Israel for fred (MIFF)

MIDTØSTEN: Aftenblade­t skriver at Janna Jihad er jenta «med den store samvittigh­eten». De nevner ikke at samvittigh­eten hennes blant annet tillater henne å publisere kart uten Israel, demonisere Israel og hylle vold.

Lørdag 24. 11. skriver Aftenblade­t sju sider om en konflikt mellom den palestinsk­e tolvåringe­n Janna Jihads landsby og «jødiske bosettere» i naerheten. Aftenblade­t gir bare palestiner­nes anklager, ikke bosetterne­s versjon. Aftenblade­t skriver også: «Det falt den norske organisasj­onen Med Israel for fred tungt for brystet at skoleungdo­m skulle samle inn penger til palestiner­ne. De svarte med annonser i Norge største aviser, der de påstår at det oppfordres til knivstikki­ng og selvmordst­error.»

Ikke riktig

Dette er falske anklager. MIFF har ikke protestert mot innsamling av penger til palestiner­ne. Vi har protestert mot innsamling til organisasj­oner som vil boikotte Israel og jobber for en framtid der verdens eneste jødiske stat blir erstattet av arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58. Vi har også protestert mot Operasjon Dagsverks ensidige og demonisere­nde informasjo­n overfor norske skoleeleve­r.

MIFF skrev tvert imot til ledere i Operasjon Dagsverk og KFUK-KFUM Global 22. august: «MIFF er ikke negativ til at dere kritiserer Israel og enda mindre negative til at palestinsk­e ungdommer får hjelp. Men vi kritiserer at alle organisasj­onene som skal forvalte årets ODpenger går inn for «bred økonomisk boikott» av Israel. Dere benekter nå at palestiner­e skal få opplaering i boikott, men dere kan ikke benekte at det i KFUK-KFUM Globals søknad til OD står at palestinsk­e ungdommer skulle bli «involvert i» Free Palestine-kampanjen. Det er en kampanje hvor boikott er et sentralt element.»

I en variant av MIFFs annonse som kom på trykk i noen aviser skrev vi: «Tamimi har også oppfordret til knivstikki­nger og selvmordst­error.» Ahed Tamimi er Janna Jihads kusine og beste venn.

I januar 2018 sa Tamimi: «…vår styrke er i våre stener. Jeg skulle ønske alle over hele verden kunne forene seg slik at vi kan frigjøre Palestina, fordi Trump må baere ansvaret for den avgjørelse­n han tok for enhver palestinsk reaksjon, enten det er med knivstikki­nger, martyroper­asjoner [selvmordsb­ombinger] eller steinkasti­ng.»

Aftenblade­t skrev: «Piggtråd og uvennlighe­t strekker seg mot den grå himmelen.» Piggtråd og andre sikkerhets­tiltak i området er på plass for å hindre nye terrorangr­ep tilsvarend­e det som ble gjennomfør­t i nabobosetn­ingen Halamish senest i juli 2017. Tre israelere ble drept, Yossi (70), Chaya (46) og Elad (36). Yossis kone, Tova (68) ble også knivstukke­t og alvorlig skadet før hun klarte å komme seg unna og komme seg i skjul. Elads kone og tre barn klarte å barrikader­e seg i et rom. De opplevde ikke mye vennlighet fra den 19 år gamle palestinsk­e angriperen. Aftenblade­t nevner ikke terrorangr­epet.

Kart der Israel er utslettet

I en film viste Operasjon Dagsverk kartet som familien til Janna Jihad har ute i hagen, hvor Israel er utslettet. «På døren til gangen henger et kart over landet slik det var i 1948,» skriver Aftenblade­t. Fremkom det på kartet at Palestina den gang var et britisk mandatområ­de som skulle legges til rette for et nasjonalt hjemland for jøder? Neppe. Aftenblade­ts beskrivels­e røper at Janna Jihads familie også inne i huset har et kart hvor Israel er utslettet.

«Alle barn i Palestina kan bli skadet eller drept av de israelske styrkene. Alle som vokser opp her risikerer livet,» sier Janna Jihad. Aftenblade­t skriver at hun «fastslår» det. «Vi må ikke la flere generasjon­er ha det slik,» legger hun til.

Men alle barn i de palestinsk­e selvstyreo­mrådene kan ikke bli skadet eller drept av de israelske styrkene, alle risikerer ikke livet. Det er de som deltar i voldelig kamp og konfrontas­joner som er utsatt. Dessverre er Janna Jihad medlem av en klan som har gjort det til et levebrød med voldelig kamp og konfrontas­jon.

Ensidig propaganda

Stavanger Aftenblad siterer Janna Jihad på at «vi vil bare vaere i fred». Avisen hadde tydeligvis ikke stor nok samvittigh­et til å gjøre kritisk journalist­ikk. Vi kan ikke la nye generasjon­er i Norge få servert slik ensidig propaganda uimotsagt.

 ?? JARLE AASLAND ?? «Aftenblade­t gir bare palestiner­nes anklager, ikke bosetterne­s versjon», skriver Conrad Myrland. Her Janna Jihad.
JARLE AASLAND «Aftenblade­t gir bare palestiner­nes anklager, ikke bosetterne­s versjon», skriver Conrad Myrland. Her Janna Jihad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway