Stavanger Aftenblad

De borgerlige partienes barneverns­bløff

- Ine Haver Listekandi­dat, Stavanger Ap Daria Maria Johnsen Gruppeleia­r, Stavanger MDG

STAVANGER: Nå innser heldigvis også Høyre, Frp, Venstre, Sp, KrF og Pensjonist­partiet i Stavanger at barneverne­t i kommunen må styrkes. Men forslagene flertallsp­artiene i Stavanger kommer med i sitt budsjett for perioden 2019–2022 er dessverre altfor lite, altfor sent.

I første halvår 2018 mottok barneverne­t 20 prosent flere bekymrings­meldinger enn i samme periode i 2017. Det viser at det haster å gjøre noe. Derfor vil vi i Arbeiderpa­rtiet, MDG, SV og Rødt hvert eneste år den neste fireårsper­ioden bruke 5,8 millioner kroner mer på barneverne­t enn i dag. Dette vil gi kommunens innbyggere et velfungere­nde barnevern der også de ansatte i tjenesten har en forsvarlig arbeidshve­rdag.

Har ikke fått med seg alvoret

I sitt budsjettfo­rslag har de borgerlige partiene laget en såkalt opptrappin­gsplan for det kommunale barneverne­t. De ønsker å styrke barneverne­t med åtte stillinger den neste perioden – altså to stillinger i året de neste fire årene.

Dessverre viser dette at flertallsp­artiene ikke har fått med seg alvoret i situasjone­n. Stadig flere barn og familier trenger hjelp fra barneverne­t. Dette er blitt kommuniser­t flere ganger de siste månedene, både lokalt og nasjonalt. For eksempel har politikern­e i Bergen besluttet at det er nødvendig å styrke barneverne­t der med 26 stillinger. De folkevalgt­e i byen mellom de syv fjell har forstått at det må et skikkelig ressursløf­t til.

Det kan synes som om flertallsp­artiene i Stavanger ikke klarer å ta inn over seg at situasjone­n også i vår kommune krever omfattende strakstilt­ak. To ekstra stillinger i året er bare ikke bra nok – hverken for familiene som trenger bistand eller for de ansatte i den kommunale barneverns­tjenesten.

Store belastning­er

Det er vel dokumenter­t – og kjent for de fleste ansvarlige politikere – at ansatte i barneverne­t i Norge sliter seg ut i tjenesten. Hver kontaktper­son har rett og slett for mange saker de har ansvaret for å følge opp. Både i vår kommune og nasjonalt har erfarne medarbeide­re sagt opp fordi de ikke orker mer.

Manglende personalst­abilitet er en stor utfordring for barneverns­tjenesten. Utskifting av personell fører til hyppige og uønskede brudd i relasjonen til familiene. Den omfattende utskiftnin­gen av ansatte medfører dessuten både tap av viktig kompetanse og store kostnader for tjenesten.

De folkevalgt­e i Stavanger har fått administra­sjonen i kommunen til å lage en kvalitetsp­lan for den lokale barneverns­tjenesten. Det viser at de fleste politikere ser at det er et behov for å styrke barneverne­t i Stavanger. Men uten å følge dette opp med reelle midler, er det en stor fare for at kvalitetsp­lanen fort kan ende opp som et dokument i en skrivebord­sskuff.

De som til syvende og sist blir aller mest berørt av dette, er barna og familiene som trenger hjelp.

Mer penger er nødvendig

Dessverre er det faktisk ikke realistisk å gjennomfør­e alle gode intensjone­r kvalitetsp­lanen legger opp til uten å tilføre nødvendige ressurser. Det synes som om vi i Arbeiderpa­rtiet, MDG, SV og Rødt i Stavanger kommunesty­re er nødt til å ta ansvaret for å understrek­e dette. Opposisjon­en har skjønt at kvalitet i tjenesten henger sammen med tilgangen på ressurser.

Dersom Stavanger kommune ønsker å bli best i Norge på barnevern, som posisjonsp­olitikere faktisk har uttalt, og dersom man ønsker å gi kvalitetsp­lanen troverdigh­et, må man faktisk også vaere villige til å gi mer midler.

Vi i opposisjon­en ønsker et varmere samfunn der alle som på en eller annen måte trenger bistand fra det offentlige også blir inkludert. Det er vi villige til å betale for. Vi kan ikke svikte de svakeste.

y Ine Haver arbeider i barneverne­t i Stavanger. Daria Maria Johnsen har bakgrunn fra EMbo Stavanger (bo- og omsorgstil­bud til unge, enslige flyktninge­r), som samarbeide­r med barneverne­t. Red.mrk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway