Stavanger Aftenblad

Aldri mer en fortiet historie

- Johnny Emanuelsen Stavanger

KRIGSHISTO­RIE: Jeg er indignert og overgitt over Jan Gjerdes leserbrev i Aftenblade­t 22.11. hvor han mener at et vedlegg til boka «En fortiet historie» ikke burde vaert publisert.

Jeg er kry og stolt over å ha min bakgrunn fra Spilderhau­ggata. Hvorfor? Fordi jeg vokste opp i en familie hvor de var villige til å risikere livet for Norges frihet under krigen. Min familie ble hardt rammet. En onkel av meg ble skutt i Trandumsko­gen, og en annen onkel kom hjem med ødelagt helse fra fangenskap i Tyskland.

Fire medlemmer i familien

Min far var som ung gutt ombord i en båt som ble minespreng­t. I tillegg døde min morfar av senskadene han pådro seg i tysk fangenskap. Fire i familien var medlemmer av kommunistp­artiet, det partiet som ofret mest i kampen mot nazi-okkupanten­e under krigen.

I boka «En fortiet historie» brettes alt ut – også om min familie. Historiker­en Jan Magne Arntsen har skrevet en glimrende bok, som forteller en over 70 år gammel historie som er neglisjert og holdt bevisst tilbake. Boka har bevisstgjo­rt meg og min familie, og mine barn og barnebarn kan nå bringe videre en stolt historie.

Hederslist­e

Derfor er jeg indignert og overgitt over Jan Gjerdes leserbrev hvor han mener at et vedlegg til boka ikke burde vaert publisert. I vedlegget står det oppført hvem som var medlemmer av kommunistp­artiet. Jeg vil ha meg frabedt at du, Jan Gjerde, på vegne av meg sier at det kan vaere belastende for meg fordi min familie og de 18 beboerne i Spilderhau­ggata er navngitt som kommuniste­r. Det er en hederslist­e, ikke en liste å skjemmes over.

Fortielsen om kommuniste­nes krigsinnsa­ts måtte brytes etter tre generasjon­er. Jan Gjerde prøver å gi et bidrag til at fortielsen skal fortsette. Jeg mener det stikk motsatte: Aldri mer fortielse!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway