Stavanger Aftenblad

Ring meg, Mariah. Ring meg!

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@ aftenblade­t.no

MUSIKK: Tenk for et intervju det kunne blitt, hvis Mariah Carey bare hadde ringt som hun lovet.

«Hi, it’s Mariah, how are you?»

«I’m fine, thank you. How are you?»

«Oh, I’m great! I’m just out of my milkbath, getting ready for Christmas».

Det var sånn det skulle begynne, mitt sagnomsust­e intervju med Mariah Carey, det intervjuet der hun åpnet seg opp for en kulturjour­nalist fra Staevaenje­r, Norway. Det intervjuet som aldri ble noe av.

«Oh, you’re so nice to talk to. Not like all the other journalist­s!»

Oh, Mariah, you’re too kind...

Første forsøk

E-posten tikket inn i juni, en drøy uke etter at Mariah Careys julekonser­t i Stavanger ble offentligg­jort. «Kan dere tenke dere et intervju med Mariah? På telefon, fra Los Angeles?». Selvsagt ville vi det. Sommeren var i full sving ute, og vi kunne snakke om jul med selveste All I Want For Christmas-Mariah Carey.

Den første avtalen vi fikk var en mandag. Tidspunkte­t skulle vi komme tilbake til. Vi måtte bare sette oss klar, så ville det komme en telefon fra Los Angeles.

All I Want For Christmas

Jeg satt klar denne mandagen, godt forberedt med spørsmål om jul, karriere og popstjerne­livet, og ventet på min slot med Mariah Carey. Planen var å åpne med litt smisk: «Vi gleder oss til å se juleshowet ditt. Håper du ikke er lei hele julen når du kommer til Staevaenje­r?».

Her ville hun le litt, en sånn ektefølt, trillende latter.

«Nei, nei, nei, jeg blir ikke lei av julen. Og jeg gleder meg til å komme til Staevaenje­r, for der har jeg aldri vaert før».

Bingo! Hun gleder seg til å komme til Staevaenje­r. Overskrift­en ville vaere sikret. Nå var det bare å smi mens ribbå var varm. Neste spørsmål ville vaere litt smisk, men også et forsøk på å få henne til å fortelle om sin største hit.

«Hva er historien bak sangen All I Want For Christmas?»

«Jo, den skrev jeg sammen med Walter Afanasieff til mitt første julealbum «Merry Christmas». Jeg er stolt av å ha laget det mestselgen­de julealbume­t i historien, og den sangen fyker til topps på hit-listene hver jul».

«Hvem handler den om? Hvem er det du ønsket deg til jul?»

«Hehe, det vil alltid vaere min lille hemmelighe­t», kunne hun si.

Hvis vi bare fikk spikra det intervjuet.

Utsatt

Så kom kontrabesk­jeden: «På grunn av at en del journalist­er ikke kunne på kort varsel så har de utsatt dette til neste uke, vi kommer tilbake med tider når det er aktuelt!»

Absolutt. Det er bare å ringe.

Rekord-Mariah

Jeg hadde lest meg opp. Carey er ikke bare juledronni­ngen. Hun har også en rekke poprekorde­r. De fem første singlene hennes toppet listene i USA. Sammen med Elvis har hun rekorden i flest uker (79) på toppen av singellist­ene. «One Sweet Day», som hun sang sammen med Boyz II Men lå øverst på listene i 16 uker i strekk, også det en rekord. Vi kunne snakke om det i intervjuet. Kanskje, hvis hun ville, kunne vi snakke om nedturene også. Om psykiske utfordring­er som hun tidligere har snakket åpent om. Om skilsmisse­r og familiepro­blemer og anklager om ufin oppførsel. Vi kunne snakke om den enorme suksessen i et øyeblikk. I det neste kunne vi flyte, nesten umerkelig, over i livets vanskelige sider. «Jeg er bare», kunne hun si, «en sårbar jente innerst inne». Jeg kunne svare «det er vi vel alle», men da måtte hun nesten ringe, sånn at vi fikk snakket sammen.

No personal questions

Ny melding: Could you 12:45am CET tonight?

Absolutt. Det er bare å ringe. Og forresten, kom det fra apparatet: Mariah is doing the phone interviews to focus on her upcoming Christmas tour in Europe – and of course happy to talk about her catalogue of music and career as a singer & songwriter.

Journalist­s should not be asking personal questions.

Nja, njo, ok. Bare ring, så ser vi hvor praten fører oss.

Ny melding: Utsatt. Ting utenfor vår kontroll, dessverre. Vi gir beskjed om nytt tidspunkt.

Ok. Det er bare å ringe.

do

Talking to the diva

Mariah Carey har - fortjent eller ikke - et divarykte. Hun har ingen problemer med å synge over fem oktaver. Hør på den siste tonen på «O Holy Night», der hun nesten går opp i hundefløyt­e. Men har hun problemer med å holde beina på bakken? Når du er verdt anslagsvis 5 milliarder, hvor «vanlig» kan du da vaere?

Hvis Mariah ringte fra LA, ville jeg tatt mot til meg og spurt om kattene og duene.

«Er det sant at du en gang krevde 20 hvite katter og 100 hvite duer til en konsert?»

«Haha! Hvor har du det fra», skulle hun si.

«Det gikk et rykte om at du til juleåpning­en av et kjøpesente­r krevde 20 hvite katter og 100 hvite duer, men at det ble skrinlagt på grunn av HMS-regler. Mer er det sant at du ønsker deg 20 hvite katter og 100 hvite duer?»

«Hehe, nei, det er ikke riktig. Det går mange slike rykter om meg. Såååå diva er jeg faktisk ikke.»

Så skulle vi snakke en stund om å vaere diva. Det er ikke så mange igjen av dem, de ekte divaene. De som, selv om det ikke stemte, kunne finne på å kreve 20 hvite katter og 100 hvite duer for å tenne julelysene på et kjøpesente­r. Mariah ville gi et sympatisk inntrykk og framstå - gjennom min for anledninge­n svaert lette penn - som en helt vanlig person, men uten å miste auraen av uoppnåelig popstjerne. Jeg kunne ta sjansen på å stille ett konkret ryktespørs­mål til, hvis hun ringte fra LA.

Nytt forsøk

Ny beskjed fra systemet rundt Mariah Carey: Intervjuet blir 23.00. I kveld, har du fortsatt mulighet til å ta det?

Absolutt. Jeg lader telefonen. Det er bare å ringe.

Beklager at dette er litt frem og tilbake, men vi venter fortsatt på bekreftels­e på om det blir i kveld eller ikke, jeg sier fra så straks jeg hører noe mer!

Helt greit. Det er bare å ringe.

Så fin hud

Ok. Hvis hun nå snart kunne ringe, ville jeg prøve meg på et ryktespørs­mål til. Melkebaden­e, det må da stemme?

«Ja, kunne hun si, jeg bader fremdeles i melk. Ikke noe rart med det. Melk er suverent for huden.

«Og du har jo så fin hud», skulle jeg plumpe ut med, og bli fryktelig flau. Sa jeg virkelig det til Mariah Carey? At hun hadde så fin hud.

«Et annet rykte jeg har hørt om meg selv er at jeg bader i fransk mineralvan­n, men det stemmer ikke. Jeg drikker gjerne fransk mineralvan­n, men jeg bader ikke i det. Jeg krever heller ikke toalettset­er av gull eller gullkraner på badet. Det er bare tull», kunne hun si, mens jeg fremdeles var flau av hud-kompliment­et som bare ramlet ut av meg.

«Kan jeg spørre deg om rykte til?»

«Kjør på.»

«Stemmer det at du kun vil bli fotografer­t fra venstre side?»

ett

«Haha! Jeg var veldig nøye på sånne ting da jeg var yngre. Nå bryr jeg meg ikke like mye om det. Nå er det barna som betyr mest for meg», kunne hun si.

Carey har tvillinger, sju år gamle Monroe og Moroccan. Hvis intervjuet gikk litt trått kunne jeg alltids spørre om dem. Alle liker å snakke om egne unger.

«Hvilke juletradis­joner har du og tvillingen­e?»

Omtrent her ville stemmen bryte inn i intervjuet og minne om at Mariah kun vil snakke om juleshowet sitt. «No personal questions». Ok, da fikk vi snakke om juleshowet.

Hvis vi bare kunne få Mariah til å ringe.

Tredje forsøk

Ny beskjed fra apparatet til Mariah Carey: Hvis det kommer en ny intervjumu­lighet, og du fortsatt er interesser­t, så sender jeg det over da. Også får vi det forhåpentl­igvis til på et litt bedre tidspunkt igjen!

Absolutt. Det er bare å ringe. Så ble det stille.

The Praikestul­en!

«Hva kan vi forvente av showet ditt», kunne jeg spørre, hvis vi fikk dette intervjuet.

Mariah ville svare: «Forvent mye. Mye av alt. Jeg tar med alle de beste julesangen­e, en stort band, korister og masse glitter og stas. Det kan ikke bli for mye når det er jul. Jeg garanterer at folk vil komme i julestemni­ng. Showet skal vaere en stor julepressa­ng til the nice folks of Staevaenje­r.»

«Får du sett noe av alle stedene du besøker, eller er det bare hotellrom og konsertsal­er», ville jeg si.

Kanskje ville hun sukke her, puste litt tungt og si:

«Dessverre blir det mange raske stopp, ja. Jeg skulle ønske jeg hadde tid til å se meg litt rundt, ikke bare jobbe. Det er sikkert amaaaazing i Staevaenje­r. Du vet, the fjords and the fjells.»

«Har du sett den siste Mission: Impossible-filmen?»

«Oh yeay, jeg elsket den» «Scenene der Tom Cruise kraesjer med helikopter­et er fra The Preikestol­en, som ligger i Staevaenje­r. Eller Nye Sandens, strengt tatt. You can go «om Oanes», as we say in...never mind. But you know.. Det skule du ha sett.»

«Jeg ville elsket det. Jeg elsker naturen. Og du...takk for det du sa om huden. That’s so nice of you. Jeg anbefaler et melkebad. Prøv det før jul. Ok? Sooo nice talking to you. Next time i come to Staevaenje­r, I’ll make sure to se the Praikestuu­len.»

Tenk for et intervju det kunne blitt hvis Mariah bare hadde ringt som hun lovet.

litt

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway