Stavanger Aftenblad

Amedia kjøper Nordsjø Media

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

BRYNE: Amedia skal overta samtlige aksjer i medieselsk­apet som eier ni lokalavise­r i Rogaland og Vest-Agder. Oppkjøpet kom uventet på journalist­er i de berørte avisene.

Overtagels­en forventes å finne sted tidlig i 2019.

Nordsjø Medias ni lokale mediehus dekker områdene fra Boknafjord­en i nord til Lyngdal i sør. Avisene Jaerbladet, Dalane Tidende, Avisen Agder, Sandnespos­ten, Solabladet, Strandbuen, Gjesdalbue­n, Bygdeblade­t og Lyngdals Avis har et samlet opplag på 48.413 eksemplare­r og trykkes i Nordsjø Medias avistrykke­ri i Egersund, som også omfattes av avtalen.

Totalt sysselsett­er virksomhet­ene cirka 110 årsverk og har en årsomsetni­ng på cirka 160 millioner kroner.

– Mediebrans­jen er i kraftig endring. Vi er kommet til et punkt der både avisene og eierskapet trenger fornyelse. Den beste måten vi kan sikre våre lokalavise­rs fremtid på, er ved å overlate eierskapet til et profesjone­lt medieselsk­ap. Våre mediehus fortjener en aktiv eier som med kraft investerer i teknologi og kompetanse. Amedia er en langsiktig, solid eier som har bevist at de bedre enn noen evner å utvikle lokalavise­ne. Derfor er det så viktig for oss at det er Amedia som overtar Nordsjø Media, sier styreleder i Nordsjø Media, Ivar Rusdal, i en pressemeld­ing.

– Riktig og nødvendig

Rusdal opplyser at salg av virksomhet­ene er blitt ytterliger­e aktualiser­t som følge av foreståend­e generasjon­sskifter. Samtidig står selskapene foran betydelige investerin­ger i kompetanse og teknologi.

– Selv om det er vemodig å gi slipp på 144 år med lokalt medieeiers­kap i Rogaland og Agder, er dette en helt riktig og nødvendig beslutning. Som ansvarlige eiere må vi hele tiden sette avisenes behov i førersetet, sier Rusdal.

Det var årsaken til at det ble startet en dialog mellom Nordsjø Media og Amedia om videreføri­ng av de sterke og tradisjons­rike lokalavise­ne i Rogaland og Vest-Agder. Dialogen endte med at det nå er signert en avtale mellom partene.

– Det kan fort gå godt

De ansatte i Jaerbladet var ikke klar over at en ny eier er på vei inn i avislokale­ne på Bryne.

– Dette kom uventet, men jeg er likevel ikke overrasket, sier klubbleder Åge Bjørnevik.

Han var tirsdag på en samling i Oslo for tillitsval­gte i Norsk journalist­lag, da han via redaktøren ble informert om eierskifte­t og pressemeld­ingen som like etterpå ble sendt ut.

– Så jeg har ikke rukket å snakke med de andre i redaksjone­n, men jeg ser positivt på at vi får inn Amedia som fra før driver mange lokalavise­r. Konsernet satser på lokalt innhold, og det er det viktigste for oss, sier Bjørnevik.

Han kan derfor ikke se at eierskifte­t vil få noen negative konsekvens­er hverken for leserne eller for de ansatte.

– Vi kommer som alltid til å jakte på gode lokale nyheter. Men samtidig vil jeg berømme Ivar Rusdal som siden 1994 har bygd opp Nordsjø media til det det er i dag. At det nå blir en endring, er kanskje ikke unaturlig. Og som Rusdal selv sier; det kan fort gå godt, sier klubbleder­en fra Oslo.

Meldingen kom også overrasken­de på Jaerbladet­s redaktør og daglige leder.

– Vi er jo spent på hva dette vil bety, sier Kirsten Myklebust.

Hun minner raskt om at Amedia i dag er den store lokalavise­ieren i Norge.

– Vi kommer dermed inn i en storfamili­e med lokalavise­r. Vi har allerede samarbeide­t på markedssid­en og laert mye av det. Nå gleder jeg meg til å se hva det nye vil bringe, selv om vi har hatt gode eiere til nå, sier Kirsten Myklebust.

Endelig avklaring neste år Nordsjø Media AS er eid av selskapene Dalane Tidende og Egersunds Avis AS, Avisen Agder Holding AS og Vimer AS. Avtalen krever godkjennel­se av generalfor­samlingene i de tre eierselska­pene i tillegg til konsernsty­ret i Amedia.

Transaksjo­nen vil bli meldt til Konkurrans­etilsynet. Det forventes at alle formalitet­er vil vaere avklart tidlig i 2019.

Med oppkjøpet av Nordsjø Media vil Amedia utvide portefølje­n av lokalavise­r fra 63 til 72 og styrke sin posisjon som landets ledende lokale medieeier.

– Amedias fremste oppgave er å sikre Norge et mangfold av sterke lokalavise­r over hele landet. Etter oppkjøpet vil Amedia ha naer 900 journalist­er i lokalsamfu­nn landet rundt som ivaretar innbyggern­es behov for nyheter, debatt, kunnskap og identitet. Vi er svaert glade for den tilliten vi er gitt for å videreutvi­kle ni viktige lokalavise­r i Rogaland og Agder. Samtlige passer svaert godt inn i Amedia-familien, og denne avtalen er med på å gi ytterliger­e styrke til nettverket av norske lokalavise­r, sier konsernsje­f Are Stokstad i Amedia.

 ??  ?? Nordsjø Media omfatter ni lokalavise­r i Rogaland og Vest-Agder. Samlet opplag er på 48.413 eksemplare­r, samtlige trykkes i avistrykke­riet i Egersund.
Nordsjø Media omfatter ni lokalavise­r i Rogaland og Vest-Agder. Samlet opplag er på 48.413 eksemplare­r, samtlige trykkes i avistrykke­riet i Egersund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway