Stavanger Aftenblad

Stadig faerre spiser fisk

-

KOSTHOLD: Nordmenn spiser nesten sju kilo mindre fisk i året enn for ti år siden, viser en ny rapport fra Helsedirek­toratet.

Det er saerlig blant de yngre at fiskeinnta­ket er urovekkend­e lavt.

– Utviklinge­n vi ser, er ugunstig med tanke på helsen, sier divisjonsd­irektør Linda Granlund i Helsedirek­toratet. De anbefaler fisk til middag to til tre ganger i uken. I går la Helsedirek­toratet fram sin årlige rapport «Utviklinge­n i norsk kosthold». Den slår blant annet fast at et usunt kosthold er en av de største risikofakt­orene for sykdom og tidlig død.

– Det å bytte én eller to kjøttmidda­ger i uken med fisk, vil gi store effekter for helsa, påpeker Granlund.

Men trass i det velkjente rådet har forbruket av fisk samlet falt fra drøyt 36,5 kilo per person i året i 2007 til 29,9 kilo i 2017.

Mindre frukt og grønt

Rapporten viser også at totalforbr­uket av frukt og grønt har falt. Langt faerre spiser poteter til middag, mens inntaket av frukt og baer har falt med to kilo per person i året fra 2007 til 2017. Forbruket av andre grønnsaker har derimot økt med nesten åtte kilo i samme tidsrom. De siste par årene har imidlertid saerlig gulrot og løk dalt i popularite­t.

Samtidig viser undersøkel­sen at flere 15-åringer enn før spiser grønt hver dag. Blant guttene er det 14 prosent flere som spiser grønnsaker hver dag enn i 2014, mens det samme er tilfelle for 17 prosent av jentene.

– Det å spise grønt er noe av det aller viktigste man gjør for helsa si, sier Granlund. 15-åringene drikker også mindre sukkerhold­ig brus og leskedrikk og spiser mindre godteri enn i 2014.

Klare svakheter

Dette er positivt, mener Helsedirek­toratet. Likevel har kostholdet i Norge fortsatt klare ernaerings­messige svakheter som øker risikoen for sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdomm­er og type 2-diabetes, konkludere­r de i rapporten.

Selv om kjøttforbr­uket falt litt siste år, har det økt over tid og ser ut til å ha stabiliser­t seg på et høyt nivå det siste tiåret. I dag spiser hver nordmann i snitt rundt 76 kilo kjøtt i året, mot 53 kilo i 1989. Helsemyndi­ghetene anbefaler et begrenset inntak av rødt kjøtt og bearbeided­e kjøttprodu­kter.

På den positive siden er forbruket av kornvarer på vei opp igjen, etter å ha falt noe over tid.

– Grove kornproduk­ter er en viktig bidragsyte­r for å redusere risiko for sykdom, sier Granlund.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway