Stavanger Aftenblad

Når gudsbilder sprekker

- Vidar Maeland Bakke

Om jeg enn skulle vandre i dødsskygge­ns dal, frykter jeg ikke noe ondt. For du er med meg. Din kjepp og din stav, de trøster meg. (Salmene 23,4) Salme 23 avslutter med ordene: «Bare godhet og miskunn skal følge meg alle mine dager». Kan det tenkes at førsteutka­stet til Salme 23 var uten både dødsskygge­r og fiender? Så gjerne vi skulle ønske at livet var slik. Noen predikante­r kan tale om dette som normaltils­tanden for den kristne. At med Jesus som vår hyrde er vi beskyttet fra det vonde. Men også David måtte legge den vannrike oasen bak seg. Det seierrike slaget mot Goliat ble etterfulgt av andre tyngre slag i livet.

Noe av det viktigste som må skje før eller siden i vår troshistor­ie, er at gudsbilden­e våre sprekker fordi de ikke lenger passer med virkelighe­ten. Skuffelsen over at Gud ikke stilte opp da vi synes vi trengte han som mest, kan gjøre at veien ut av oasen også ble en vei bort fra Gud. Det er trist å oppleve at mennesker slutter å tro på Gud og glir bort fra fellesskap­et når en livskrise inntreffer. Men ørkenen og hjelpeløsh­eten kan også lede til en dypere forståelse av Guds vesen. En gud som ikke beveger verken seg selv eller oss utenfor oasen, er en liten gud, skapt i vårt eget bilde. Derfor må det kristne fellesskap­et også tåle å følge mennesker utenfor oasene. Også dødsskygge­ne er en del av Guds verden.

Troende, tvilende, roper vi i trass og erfarer i glimt det gamle ord forteller: «Du er med meg også her. Din kjepp og din stav, de trøster meg».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway