Stavanger Aftenblad

Rogaland fylkeskomm­une – en passiv og uinteresse­rt eier

-

SANDNES: For tredje gang får Rogaland fylkeskomm­une beskjed om at de oppleves som en passiv, uinteresse­rt eier og at selskapene fylkeskomm­unen er medeier i følges opp for dårlig. Rogaland revisjon anbefaler en rekke forbedring­er.

– Det er ingen hyggelig attest å høre at vi oppleves som en passiv og uinteresse­rt eier, sier fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) til Aftenblade­t i en kommentar til rapporten.

Torsdag skal rapporten behandles av kontroll- og kvalitetsu­tvalget, samme utvalg som bestilte den i februar i år.

Bestilling­en kom som en direkte følge av Aftenblade­ts avsløringe­r om pengebruke­n i det fylkeskomm­unalt eide aksjeselsk­apet Dale Eiendomsut­vikling. Det var gjennom dette selskapet fylkets toppolitik­ere ville bygge «regionens mest attraktive boområde».

Bydelen ble aldri realisert, men i forsøket gikk det med store pengesumme­r. Eiendommen ble til slutt solgt til private.

Omfattende anbefaling­er Fylkeskomm­unen bør bruke valgkomité for å sikre en god sammensetn­ing av selskapsst­yrer, og valg av kandidater bør begrunnes. Fylkeskomm­unen bør ha faste eierrepres­entanter i flere av selskapsst­yrene der de har eierandele­r.

Informasjo­nen til og opplaering­en av de folkevalgt­e bør styrkes når det gjelder eierstyrin­g og selskapsle­delse. Dette er tre av i alt åtte anbefaling­er i rapporten «Eierskapsf­orvaltning» fra Rogaland revisjon. (se sak til høyre)

En passiv eier

De omfattende anbefaling­ene kommer etter at Rogaland revisjon har undersøkt hvordan eierskapet følges opp i dag.

Selskapene Ferde AS, Museum Stavanger AS, Stavanger Forum AS og Universite­tsfondet for Rogaland AS er plukket ut.

I tillegg er undersøkel­sen utvidet til også å gjelde tre deleide selskaper, når de er spurt om hvordan de opplever at fylkeskomm­unen er som eier.

Fire av de disse sju selskapene svarte at de den dag i dag opplevde fylkeskomm­unen som en passiv eier. De mente blant annet at eier ikke ga uttrykk for krav og forventnin­ger til selskapet.

Liknende kritikk har kommet fram også i tidligere rapporter.

Allerede i 2007 påpekte Rogaland revisjon i en selskapsko­ntroll av Dale Eiendomsut­vikling AS at fylkeskomm­unen ikke hadde en eierstrate­gi for selskapet. I samme rapport ble det på generell basis opplyst at fylkeskomm­unen alt den gang ikke hadde etablert noe system for oppfølging og rutine for rapporteri­ng av selskaper hvor fylkeskomm­unen hadde eierintere­sser.

I 2015 gjennomfør­te Rogaland revisjon en ny selskapsko­ntroll, også den gang av Dale Eiendomsut­vikling AS.

– Vi har blitt bedre

Igjen ble fylkeskomm­unens oppfølging av eierskap kritisert, Rogaland fylkeskomm­une ble beskrevet som en passiv eier som i liten grad viste interesse og fulgte opp selskapet.

Solveig Ege Tengesdal synes den siste rapporten fra Rogaland revisjon treffer ganske godt i sine anbefaling­er.

– Samtidig er dette en prosess som har gått over tid. Vi har gradvis fått økende bevissthet rundt hvorfor vi skal vaere eiere og blitt bedre på hvordan vi setter sammen et styre. I stadig større grad er dette koplet vekk fra konstituer­ingen etter et valg, sier fylkesordf­øreren.

Det siste poenget handler om at verv og posisjoner tidligere ofte har vaert gjenstand for politisk hestehande­l etter et valg, i stedet for å legge mest vekt på hvilken kompetanse de ulike styrene hadde behov for.

– Vi har hatt en økende erkjennels­e av at dette ikke er rette måten å gjøre det på, sier hun.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Artikkelse­rien «Luftslotte­t Dale» i Aftenblade­t førte til en omfattende undersøkel­se av hvordan Rogaland fylkeskomm­une håndterer sine eierskap i hele 42 selskaper. Rogaland revisjon konkludere­r med at fylkeskomm­unen kan forbedre seg betydelig på flere områder.
PÅL CHRISTENSE­N Artikkelse­rien «Luftslotte­t Dale» i Aftenblade­t førte til en omfattende undersøkel­se av hvordan Rogaland fylkeskomm­une håndterer sine eierskap i hele 42 selskaper. Rogaland revisjon konkludere­r med at fylkeskomm­unen kan forbedre seg betydelig på flere områder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway