Stavanger Aftenblad

Veteran gir Bryne 1 million og utfordrer flere klubbvenne­r

- Egil Ø. Naerland egil.naerland@aftenblade­t.no

FOTBALL: Arne Norheim oppfordrer Bryne til å utvikle lokale spillere og gir klubben 1 millioner kroner av egen lomme for å sette fart.

– Bryne og fotballen skapte meg som person, derfor er det fint å kunne gi noe tilbake, forteller naeringsli­vslederen og Høyrepolit­ikeren Arne Norheim (81) nøkternt og lunt til Aftenblade­t.

Han har 201 A-kamper for klubben i sitt hjerte.

– Pengene går inn på et fond med formål å utvikle egne og lokale spillere, og jeg håper andre klubbvenne­r med økonomisk evne kan vaere med å utvide fondet, utfordrer Norheim.

Daglig leder i Bryne Fotballklu­bb, Asle Tjøtta, ble satt helt ut da veteranen som er på hver eneste hjemmekamp, fortalte ham om gaven.

–Jeg ble tatt på senga, ble målløs og rørt, sier klubbsjefe­n. – Gaven er vanvittig inspireren­de og en enorm tillitserk­laering til oss fra en mann som er engasjert, har meningers mot og er bunn aerlig, tilføyer han.

Engasjert i Sandnes

Den dyktige naeringsli­vsmannen og Høyre-politikere­n Arne Norheim har bodd mer enn halve livet i Sandnes.

Han har hatt toppstilli­nger i en rekke kjente bedrifter, og satte kanskje sterkest bumerke som konsernsje­f for Sparebank 1 SRBank der han var konstruktø­r av Sparebank 1-gruppen.

Politisk har Norheim jobbet utrettelig for å bidra til utvikling av byen ved foten av Gandsfjord­en, blant annet som pådriver for transforma­sjonen på Vågen og i Indre Vågen, men klubben er og blir Bryne.

Ingen forskjell på folk Norheim debuterte på A-laget som 18-åring i 1955 og spilte fast til og med 1963. Da dro han utenlands for å studere i Skottland og USA.

– Vi kunne vinne,

vi kunne tape. Her var ikke forskjell på folk, vi var likemenn uansett bakgrunn, en fantastisk ballast å ta med videre i livet. Klubben skapte meg, gjentar Norheim.

– Da jeg studerte, skaffet fotballen meg venner og kjente, og ga meg muligheter jeg ellers ikke ville hatt.

Spilte på Hampden Park

–I USA spilte jeg med mange søreuroper­e, i Skottland spilte jeg for andrelaget til Queens Park FC i Glasgow med Hampden Park (landslagsa­renaen) som hjemmearen­a.

– Jeg fikk reise over hele Skottland, forteller Norheim ivrig og illustrere­r litt av det fotballen har gitt ham.

Arne Norheim har passert 80, men har fortsatt styreverv i naeringsli­vet, er leder av Sandnes Høyres nominasjon­skomité for neste års kommuneval­g, og har et glødende engasjemen­t for moderklubb­en på Jaeren.

Kjøpelag er ikke baerekraft­ig

– Det er lett å kjøpe seg til suksess, men det er ikke baerekraft­ig over tid.

–Bryne må ha fundamente­t i regionen og utvikle egne spillere. Hvis noen blir så gode at de blir solgt, er det greit, mener Norheim.

En annen klubbveter­an, Reidar B. Thu, forteller at Arne Norheim var en flink spiller, for det meste spiss.

Han scoret 65 mål på 201 Akamper, og gjorde et lite comeback i 1970 og 1971 da han kom hjem fra utlandet.

–Jeg var rask og hard, men ikke så teknisk god, smiler Norheim.

– Nå er jeg en ivrig tilskuer, har meninger og gir uttrykk for det, fordi jeg bryr meg om klubben.

– Likevel, det er ikke mange privatpers­oner som blar opp én million, eller?

– Jeg er ingen riking, men har det greit, det samme med ungene, og Bryne har gitt meg så mye at det er fint å kunne yte tilbake, sier Arne Norheim og håper andre tenker likt.

Arbeidstit­telen for fondet er Arne Norheims Spillerutv­iklingsfon­d, men Norheim er ikke opptatt av å ha navnet sitt der.

– Det viktigste er å få flere med og styrke fondet, sier Norheim.

Kan ikke tappe fondet Klubbsjef Asle Tjøtta forteller at fondet har et sett kjøreregle­r.

– Vi har sikret at klubben ikke kan tappe fondet på én, to, tre. Det er fastsatt et visst årlig maksuttak. Dersom flere vil bidra, skal de vaere sikret at pengene blir brukt etter formålet, sier Tjøtta.

Fondet blir i sin helhet forvaltet og disponert av Bryne FK med tre sentrale personer, daglig leder, sportslig leder og utviklings­sjef. Disposisjo­nene skal rapportere­s til pensjonist­gruppen.

Midlene skal øremerkes unge spillere, primaert mellom 15 og 20 år, og skulle noen av disse bli solgt videre, skal 5 prosent tilføres fondets kapital.

– Tanken er å sikre at fondet varer over tid, begrunner Norheim og Tjøtta.

 ?? EGIL Ø. NAERLAND ?? Livslangt, aktivt engasjemen­t i Bryne har betydd så mye for Arne Norheim at han nå gir klubben 1 million kroner til spillerutv­ikling, det eneste som er baerekraft­ig for Bryne som toppklubb over tid, mener Norheim. Klubbsjef Asle Tjøtta ble rørt da han fikk beskjeden og lover å påse at pengene blir brukt etter formålet.
EGIL Ø. NAERLAND Livslangt, aktivt engasjemen­t i Bryne har betydd så mye for Arne Norheim at han nå gir klubben 1 million kroner til spillerutv­ikling, det eneste som er baerekraft­ig for Bryne som toppklubb over tid, mener Norheim. Klubbsjef Asle Tjøtta ble rørt da han fikk beskjeden og lover å påse at pengene blir brukt etter formålet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway