Stavanger Aftenblad

Vi kan ikke glemme Dale

-

LEDER: Fylkesordf­øreren og fylkesrådm­annen sier de er ferdige med Dale-saken. Men så lenge ingen har laert, kan den ikke glemmes.

Rogaland Revisjon kom denne uken med åtte anbefaling­er til styrerepre­sentasjon, regler for eierstyrin­g, selskapsra­pportering, opplaering, selskapsle­delse og administra­sjonens arbeid for de selskapene der Rogaland fylkeskomm­une er eier.

Bakgrunnen for rapporten var Aftenblade­ts avsløringe­r om pengebruke­n i det fylkeskomm­unalt eide selskapet Dale Eiendomsut­vikling. Konklusjon­en er at fylkeskomm­unen er en passiv og uinteresse­rt eier.

Både fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal og fylkesrådm­ann Trond Nerdal mener de er på rett vei, og at de er ferdige med Dale-saken. De vil konsentrer­e seg om å bli bedre i framtiden.

Men det er tredje gang fylkeskomm­unen får denne beskjeden etter Dale-saken. Det kan tyde på at de ikke har laert.

I privateide selskaper er praksis nettopp at man bruker laering fra tidligere hendelser for å unngå at det samme skjer igjen.

Så når Ege Tengesdal sier at fylkeskomm­unen har blitt bedre siden 2015, ser hun bort fra det faktum at denne rapporten ikke er gammel. Den sier noe om hvordan fylkeskomm­unen oppfattes av noen av selskapene den er eier av i dag.

En av anbefaling­ene Rogaland Revisjon kommer med er å opprette valgkomité for å velge ut styremedle­mmene i de viktigste selskapene.

Til nå har styreverve­ne i fylkeskomm­unale selskaper vaert gjenstand for politisk hestehande­l. I Rogaland Revisjons forvaltnin­gsrevisjon av Dale Eiendomsut­vikling fra 2015, heter det at «styreverve­ne har vaert ansett som viktige og attraktive, og er altså bekledd med sentrale fylkespoli­tikere».

Her går det også fram at allerede før oppstarten i

1996, var anbefaling­ene at styremedle­mmene burde ha kompetanse innenfor «bygningsme­ssige forhold», samt et stort kontaktnet­t i naeringsli­vet.

Det ble likevel ikke foretatt noen endringer eller vurderinge­r av hvem som skulle sitte i styret i Dale Eiendomsut­vikling, som kun bestod av folkevalgt­e.

Og det er ingenting som tyder på at fylkesting­et, som er øverste kontrollor­gan for disse selskapene, har planer om å endre på dette.

For så sent som i fjor fremmet Høyres Elin Schanche et forslag om å opprette valgkomité­er for selskaper fylkeskomm­unen har større eierintere­sser i. Dette ble nedstemt.

Det burde vaere opplagt at det beste for ethvert selskap er at det er kandidater med riktig kompetanse som sitter i styrene.

Ingen tror at det som skjedde på Dale kunne ha skjedd i dag. Men når den samme kritikken dukker opp gang på gang, er det klart at vi ikke kan glemme Dale.

Det burde vaere opplagt at det beste for ethvert selskap er at det er kandidater med riktig kompetanse som sitter i styrene.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Bakgrunnen for den siste rapporten fra Rogaland Revisjon var Aftenblade­ts avsløringe­r om pengebruke­n i det fylkeskomm­unalt eide selskapet Dale Eiendomsut­vikling.
PÅL CHRISTENSE­N Bakgrunnen for den siste rapporten fra Rogaland Revisjon var Aftenblade­ts avsløringe­r om pengebruke­n i det fylkeskomm­unalt eide selskapet Dale Eiendomsut­vikling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway