Stavanger Aftenblad

Stavanger vil ha sjakk-VM i 2020

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

SJAKK:– Det kommer ikke til å stå på oss eller innsatsen. Vi skal gjøre det vi kan for å få VM til Stavanger, sier Norway Chess-sjef Kjell Madland.

Allerede før Magnus Carlsen knuste Fabiano Caruana i omspillet og forsvarte VM-tittelen, hadde Kjell Madland startet arbeidet med å få VM i 2020 på hjemmebane, og da aller helst til Stavanger.

– Jeg mener Stavanger er rett sted fordi vi har bygget opp et sjakk-miljø og en rutine på å arrangere store turneringe­r etter at vi har arrangert Norway Chess her i flere år, sier gründer og styreleder i Norway Chess, Kjell Madland.

Avgjøres trolig neste år Dersom drømmen om VM på hjemmebane skal gå i oppfyllels­e, må sjakk-kreftene jobbe hardt og raskt de neste månedene, det er under to år til neste verdensmes­terskap skal arrangeres. Madland forklarer at prosessene rundt de tidligere tildelinge­ne til VM-kampene har vaert lukket, og derfor har det vaert vanskelig å gå til den norske stat med en forespørse­l om midler. Denne gangen spår han derimot en åpnere prosess.

Under VM har han vaert i London to ganger for å diskutere muligheten­e for et VM i Norge med det internasjo­nale sjakkforbu­ndet (FIDE), og Agon som sitter på rettighete­ne for å arrangere VM.

– Høyst sannsynlig kommer det til å bli utlysning med en søkefrist som handler om en form for budrunde. Den kommer trolig tidlig neste vår, så ting må skje raskt framover. Vi har ikke god tid til å skaffe garantier, det er bare å begynne å gå rundt med bøssen, sier Madland.

– Hvor realistisk er det at sjakk-VM kan arrangeres i Stavanger om to år?

–Det kommer an på viljen naeringsli­v, kommune og stat har til å bidra økonomisk. Vi må ha garantiene på plass hvis vi skal kunne konkurrere om å få sjakk-VM til Stavanger, sier han og fortsetter:

– I tillegg må FIDE ønske at VM skal arrangeres i Europa eller Norden.

Summen for å arrangere VM i sjakk ligger totalt, ifølge Madland, på mellom 40 og 50 millioner kroner.

Positiv Carlsen

Madland har tidligere snakket med verdensmes­teren om et eventuelt VM på hjemmebane, og sier at Carlsen var svaert positiv til et mesterskap i hjemlandet. Nå mener Madland det er viktig å smi mens sjakk-interessen fortsatt er varm.

Det er den nå. NRK melder om tidenes sjakktall under årets VM-duell. Under siste parti av onsdagens dramatiske omspill registrert­e NRK 557.000 seere. I snitt hadde de tre omspillspa­rtiene 517.000 seere hver.

Carlsen har de siste ukene forsvart VM-tittelen han erobret fra Vishy Anand i Chennai i 2013 for tredje gang. Han slo Anand i Sotsji i 2014, Sergej Karjakin i New York i 2016 og nå Caruana i London. Carlsen tjente rundt 5,4 millioner kroner på VM-seieren. (

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Norway Chess-sjef Kjell Madland, til venstre, sammen med Magnus Carlsen og toppspille­r Levon Aronian, til høyre. Bildet er fra første dag av sjakkturne­ringen Norway Chess i 2013.
FREDRIK REFVEM Norway Chess-sjef Kjell Madland, til venstre, sammen med Magnus Carlsen og toppspille­r Levon Aronian, til høyre. Bildet er fra første dag av sjakkturne­ringen Norway Chess i 2013.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway