Stavanger Aftenblad

Siste finpuss for arkitekton­isk perle, nå som bryggeri med lokal mat

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

JAEREN: To av byggene til de anerkjente arkitekten­e Hoem og Kloster får nytt liv denne uken. Her er Aftenbladb­ygget på Bryne.

Onsdag åpnet Ostehuset kafé og butikk i tidligere Norges Bank, bygget på Domkirkepl­assen i Stavanger som ble vinnerutka­stet til arkitekt Louis Kloster i en nasjonal konkurrans­e. Bygget fra 1964 er fredet. Fredag kveld åpner Brix Brygghus i det tidligere Aftenbladb­ygget på Bryne. Dette ble tegnet av Knut Hoem gjennom arkitektko­ntoret Hoem, Kloster, Schjelderu­p og Tonning, og i 1995 fikk det Statens byggeskikk­pris som Norges fineste naeringsby­gg.

Lenge besto kontoret av Knut Hoem, nå 89 år og Louis Kloster som døde i 2011, 79 år gammel.

Gjennom årene har medarbeide­re kommet og gått, men det er altså arbeidet fra dette kontoret som denne uken gir rammen for ny byutviklin­g både i Stavanger og Bryne.

Tar historien med seg

– Klart vi er opptatt av historien og at vi har et spesielt bygg, sier daglig leder og en av eierne av Brix brygghus på Bryne, Ola Helland, i det Aftenblade­t titter inn noen timer før aller første mattest i det som nå er distriktet­s første gastropub, et bryggeri med matserveri­ng.

Da det ble kjent at bygget i gul murstein kunne bli malt blått, fant de fort ut at de var på feil spor.

– Noen kamper, må du bare ikke ta, konstatert­e Ole Helland.

Ny tid, nytt krav

Det kom også uventet at ventilasjo­nsanlegget ble så stort på et nytt tak over takterrass­en. Kommunen ga stoppordre. Ventilasjo­nen ble hentet ned igjen, da med store, synlige røyr som neppe hadde blitt tegnet av arkitekt Hoem og kolleger.

– Det måtte bare bli slik. Luft og ventilasjo­n måtte vi ha, forklarer Helland.

De vurderte også om de i konseptet skulle legge vekt på at dette en gang var et avishus, men de kom til at det ikke passet seg, siden Aftenblade­t og grunnlegge­ren var så opptatt av avholdssak­en.

Inne er det fortsatt slik at byen skal hentes inn gjennom store vinduer, nå i innredning som går i svart.

Lager 15 sorter øl

I kveld kveld klipper ordfører Reinert Kverneland snoren for utestedet som skal levere 15 sorter ulike typer øl fra eget bryggeri. Det skal også levere øl til andre puber både på Bryne, Sandnes og Stavanger. Bryggeriet ligger bak en stor glassvegg i første etasje, og er synlig fra gata.

I tillegg er det matserveri­ng i etasjen over, og til sammen 100 sitteplass­er.

– Og ja, vi lager til en aviskrok, mot gata, er beskjeden.

 ?? GEIR SVEEN ?? Orinta Puodzinait­e sørger for siste finish før de aller første gjestene kommer til det nye gastrobryg­geriet på Bryne.
GEIR SVEEN Orinta Puodzinait­e sørger for siste finish før de aller første gjestene kommer til det nye gastrobryg­geriet på Bryne.
 ?? GEIR SVEEN ?? Bryggingen foregår bak glassvegge­n i bakgrunnen, og er synlig fra gata.
GEIR SVEEN Bryggingen foregår bak glassvegge­n i bakgrunnen, og er synlig fra gata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway