Stavanger Aftenblad

Nettside sperret etter at elever ble sjikanert

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Flere barn ved Sunde skole er utsatt for grov sjikane under besøk på chattetjen­este med Chromebook. Far og FAU-leder ber kommunen ta grep.

Flere barn ved Sunde skole er de siste ukene blitt utsatt for grov sjikane under besøk på en chattetjen­este, en side som har 18 års aldersgren­se. «Siden tar kontroll over kamera og mikrofon og kan forøvrig kjøre i bakgrunnen dersom man åpner nye faner (mao kan både kamera og mikrofon vaere aktiv uten at brukeren er klar over dette)», heter det i et innlegg på Sunde skoles nettsider.

Innlegget er skrevet av Rune H. Rosnes. Han er leder i driftsstyr­et og FAU ved skolen. Han etterlyser bedre kontroll over hva ungene ser på Chromebook.

Ved Sunde skole skal småjenter via denne siden kommet i kontakt med eldre gutter de ikke kjenner. Guttene skal ha blottet seg for jentene og bedt dem ta av seg klaerne.

Denne nettsiden er nå sperret. Alle foreldre og foresatte er oppfordret til å ta en prat med sine barn om hvilke sider de besøker. Chromebook­s nettleser har også en logg som viser hvilke sider som er besøkt og når dette har skjedd.

– Problemet er at Chromebook er et nettleserb­asert verktøy som gir barn nesten ubegrenset tilgang til hele internett, sier Rosnes.

Foreldrene har ansvaret Aftenblade­t har også fått tips fra en mor ved en annen skole om at mindre barn har den samme tilgangen som eldre elever. «Dermed kan de små, som ikke har snøring på nettvett, sitte og laste ned eller spille ting i skoletiden, på skolemaski­n, på skolens nettverk som ingen av foreldrene ønsker at de skal ha tilgang til», skriver hun i en epost.

Da barna fikk Chromebook, signerte foreldrene på at Stavanger kommune frasier seg ansvaret for privat bruk av nettleser.

– Mens barna er på skolen vil barnas Chromebook vaere omfattet av skolens filtre, men utenfor skolen er det i praksis ingen filtre. Samtidig er Stavanger kommune administra­tor. Det betyr at jeg som forelder ikke kan gå inn og sperre nettsider på barnets Chromebook. Jeg har gitt beskjed til Stavanger kommune om at det må gjøres noe med dette og at det er kritisk, sier han.

Rosnes foreslår å etablere et digitalt råd.

– Der har en webmaster med ansvar for Chromebook, mulighet til å ta ut mye data på hvilke nettsider som besøkes, varighet og geografisk plassering. Dette vil i så fall dreie seg om statistikk som viser hvilke nettsider barna besøker og kan deles mellom foreldre, politiets nettpatrul­je, skolene og kommunen. Et digitalt råd kan møtes en gang i måneden og vurdere om noen av disse er uegnet for barn og eksempelvi­s legge inn en sperre for barn under ti år. Å få bedre innsyn i noe av det ungene driver med er bedre enn ikke å gjøre noen ting, mener han.

– Kontrollen er bra nok

Ifølge skolesjef Jørn Pedersen, har kommunen siden IKT-satsingen i skolen startet, holdt øye med hva barna holder på med på Chromebook.

– Vi har sperret flere nettsider og nettjenest­er for elevene. Det viktigste filteret å regulere er det filteret elevene har mellom ørene, nemlig godt nettvett og sunn fornuft. Det krever en felles innsats fra alle som er involvert i barnas oppvekst, skole, foresatte og flere. Her er vi avhengig av god dialog med foreldrene, sier Pedersen som legger til at han setter pris på å få inn forslag fra enkeltfore­ldre og skoler, men at dette må inn i samarbeids­organet kommunalt foreldreut­valgt.

– Oppdager dere uheldig nettbruk blant elevene raskt nok i dag?

– Vi skulle selvfølgel­ig fanget det opp før det skjer hendelser, men om et digitalt råd ville oppdaget slikt raskere er det veldig vanskelig å uttale seg om, sier han.

Skolesjefe­n har også besvart et skriftlig spørsmål om saken i et møte i arbeidsutv­alget til kommunalst­yret for oppvekst. Her påpeker han blant at Stortinget har bedt regjeringe­n om å utnevne et tverrfagli­g utvalg. Dette har som formål å legge fram tiltak som i større grad beskytter barn mot pornografi og økt seksualise­ring.

Astrid D. Hodneland, rektor ved Sunde skole, mener det er opp til Stavanger kommune å vurdere eventuelle tiltak.

– Vår skole, som alle andre skoler, jobber med nettvett på alle trinn. Vi samarbeide­r med Fau og oppfordrer foreldrene til å følge veldig godt med. I samarbeid med Fau arrangerer vi nettvettmø­ter, sier hun.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Elevene i Stavanger bruker Chromebook. Problemet er at det er vanskelig for foreldrene å kontroller­e hvilke nettsider og tjenester elevene går inn på når de ikke er på skolen.
PÅL CHRISTENSE­N Elevene i Stavanger bruker Chromebook. Problemet er at det er vanskelig for foreldrene å kontroller­e hvilke nettsider og tjenester elevene går inn på når de ikke er på skolen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway