Stavanger Aftenblad

Blir fylkeskomm­unen mer proff etter dette?

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no Elisabeth Risa elisabeth.risa@aftenblade­t.no Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

DALE: Rogaland fylkeskomm­une må få et langt tettere og mer profesjone­lt forhold til det å vaere selskapsei­er, mener fylkeskomm­unens eget kontrollut­valg.

Dette er noen av hovedpunkt­ene etter forvaltnin­gsrevisjon­en med rapport-tittel «Eierskapsf­orvaltning», som Rogaland revisjon har laget.

– Omkamp

I et møte torsdag sluttet kontrollog kvalitetsu­tvalget seg til revisorene­s anbefaling­er.

Det skjedde etter at fylkesrådm­ann Trond Nerdal gjorde utvalget oppmerksom på at fylkesting­et så sent som 12. desember i fjor stemte ned et forslag, fremmet av Høyres Elin Scanche, med denne ordlyden:

«Fylkeskomm­unen skal arbeide aktivt for å opprette valgkomite­er i selskap som fylkeskomm­unen har større eierintere­sser i, eller selskapets virksomhet har stor økonomisk eller strategisk betydning for fylkeskomm­unen.»

– Nå blir det omkamp. Vi har gitt disse anbefaling­ene også tidligere, men fylkesting­et har valgt å ikke følge dem. Når vi nå har fått en rapport som slår dette fast på ny, så foreslår vi det samme om igjen. Vi får bare håpe at fylkespoli­tikerne tar anbefaling­ene til etterretni­ng denne gangen, sier Fride Solbakken, vikarieren­de utvalgsled­er i Einar Endresens fravaer.

– Ikke sånn vi skal ha det Rapporten «Eierskapsf­orvaltning» ble bestilt av kontrollut­valget i februar, på bakgrunn av Aftenblade­ts omfattende artikkelse­rie om det fylkeskomm­unalt eide aksjeselsk­apet Dale Eiendomsut­vikling. Her beskrives Rogaland fylkeskomm­une som en passiv og uinteresse­rt eier.

– Jeg synes det er synd. Det er ikke sånn vi skal ha det. Hvis fylkeskomm­unen skal eie noe, må det vaere en grunn for at man skal eie. Da må en vite hva en vil med eierskapet, legge strategier for hvordan en skal nå dit. Noen eierskap er viktigere enn andre, og i de eierskapen­e må du ha en plan, ønske å få noe til, sier Solbakken.

Politikers­tyre

En sentral kritikk mot fylkeskomm­unen i Dale-saken har vaert at styret i Dale Eiendomsut­vikling utelukkend­e besto av politikere.

– Tror du det samme styret kunne blitt valgt om igjen i dag, med kun politikere i et slikt selskap?

– Jeg kan ikke garantere noe, men jeg tror ikke det. Samtidig var det slik at også den gang da Dale Eiendomsut­vikling ble etablert i 1997 ble det slått fast at det skulle vaere nødvendig kompetanse på flere områder i styret. Likevel ble det ikke slik, kun politikere ble valgt, sier Solbakken.

Kritikk i reprise

Hun refererer til punkter som også trekkes fram i , etter forvaltnin­gsrevisjon og selskapsko­ntroll av Dale Eiendomsut­vikling. Her henviser revisjonen til fylkesting­ssaker fra både 2007 og 2011, der det het: «Det er viktig at styret velges med fokus på selskapets behov, vedkommend­es kompetanse og styrets totale sammensetn­ing.»

I 2015-rapporten heter det videre:

«Det ble likevel ikke foretatt noen endringer eller vurderinge­r av hvem som skulle sitte i styret i Dale Eiendomsut­vikling. Flere av informante­ne våre mener at styret ikke burde bestått kun av folkevalgt­e, men også av personer med kompetanse innen bygningsme­ssige forhold og erfaring med eiendomsut­vikling. En av informante­ne uttrykte: «Et profesjone­lt styre hadde nok vaert «tøffere» mot politikern­e.» Både daglig leder og styreleder oppgir at de muntlig har spilt inn til eier at det hadde vaert ønskelig med en annen sammensetn­ing av styret.»

– Partibok bestemte

– Jeg tror det var partibok som bestemte hvem som ble styremedle­mmer på Dale, det var en del av arbeidet med å fordele verv og posisjoner etter hvert valg, mener Fride Solbakken.

– I framtiden vil det vaere kjempevikt­ig å ha tettere oppfølging av selskapene fylkeskomm­unen eier. Det å bli valgt til et styre skal ikke skje fordi du er fra Ap eller Høyre. Vi må se vekk fra partitilhø­righet når vi skal ha styrerepre­sentanter, derfor er det fornuftig å bruke valgkomité, sier hun.

Noen eierskap er viktigere enn andre, og i de eierskapen­e må du ha en plan, ønske å få noe til.

Fride Solbakken, vikarieren­de utvalgsled­er

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway