Stavanger Aftenblad

Melder om massive permitteri­ngsvarsler

- Rolf Frøyland rolf.froyland@aftenblade­t.no Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

ROGALAND: Risa, Stangeland Maskin, Velde, Bjelland og Rygg Maskin har alle sendt ut permitteri­ngsvarsler. Nordbø maskin vurderer det fortløpend­e. – Vi står oppi et bransjepro­blem, sier Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland maskin.

Permitteri­ngsvarslen­e ble sendt ut denne uka. Aftenblade­t får bekreftet at det er snakk om flere hundre ansatte.

Tommy Stangeland, daglig leder i Stangeland Maskin (TS), beskriver situasjone­n som et bransjepro­blem. Bedriften hans har sendt ut permitteri­ngsvarsler til 61 ansatte.

Savner utlysninge­r

– Det er mange samferdsel­sjobber som blir ferdige på likt, og så er det ikke nok utlysninge­r. Det er mange oppdrag der ute, men det går for lang tid til utlysninge­r - og feil og styr i forbindels­e med dette, sier Stangeland.

Han presiserer at det i første omgang er snakk om et varsel, men innrømmer at det ser tøft ut for vinteren.

–Vi tror på framtiden, men det kan bli et opphold. Vi arbeider knallhardt for å skaffe arbeid. Dette er et varsel, så må vi se hva som skjer.

Ifølge Stangeland ble permitteri­ngsvarsele­t sendt ut mandag og eventuelle permitteri­nger kan først tre i kraft fra 12. desember.

– Ser mørkt ut

Trond Viding Tvedt, administre­rende direktør i Risa, sier at bedriften har sendt ut varsel til «et betydelig antall».

– Det mangler oppdrag i distriktet. Det er lagt opp til store prosjekter innen infrastruk­tur, men det ser ut til at det er lite som kommer i gang. Dette er bekymrings­fullt, sier Tvedt.

Odd Dysjaland, hovedtilli­tsvalgt hos Risa, er bekymret:

– Vi har slitt med å få nok oppdrag. Ledelse og tillitsval­gte har prøvd alt for å slippe dette, men dersom det ikke dukker opp flere oppdrag er det ikke andre løsninger enn å permittere, sier han.

Egil Velde, konsernled­er for Velde Industri, sier at han ikke har antallet helt klart på grunn av naturlige sesongvari­asjoner og sesongkont­rakter, men at varslingen gjelder mange personer.

– Vi ser at det er ganske mange store prosjekter vi har vaert med på som nå er ferdige, som Ryfast, der vi har vaert engasjert i alle tunnelene. Nå rigger vi oss for at ting roer seg mot vinteren, og så ser vi at neste år muligens ikke blir like travel, sier Velde.

– Mistet kontrakt

Livar Skrettingl­and, daglig leder i Rygg Maskin, forteller at de har sendt ut varsel til rundt 60 personer.

– Dette gjelder alle ansatte. Årsaken er at Statens vegvesen avlyste en kontrakt om gang- og sykkelsti vi ble tildelt på Mosterøy, sier Skrettingl­and.

– Hva skjer nå med denne kontrakten?

– Det må vi komme tilbake til. Nå regner vi på anbud på andre prosjekter og håper vi unngår permitteri­nger.

Daglig leder i Bjelland, Ole Bjelland, forteller at hans bedrift har sendt ut cirka 30 permitteri­ngsvarsler.

Nordbø Maskin har foreløpig ikke sendt ut varsler, men daglig leder Martin Nordbø forteller at dette vurderes fortløpend­e.

–Vi er veldig bekymret for framtiden. Vi har jobber for et par måneder til, men så ser det mørkt ut, sier han.

 ?? JARLE AASLAND ?? Bildet er fra 2016 og viser arbeid i forbindels­e med det store Ryfast-prosjektet. Nå mangler det oppdrag.
JARLE AASLAND Bildet er fra 2016 og viser arbeid i forbindels­e med det store Ryfast-prosjektet. Nå mangler det oppdrag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway