Stavanger Aftenblad

– Aksjemarke­det vil svinge mer – og der ligger sjansen

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Investor Harald Espedal kjøpte seg opp da aksjekurse­ne gikk ned i oktober og november. Han tror aksjemarke­det vil svinge mer framover enn det har gjort de siste årene.

Både Oslo børs og andre børser har gjort det elendig i oktober og november. Nesten hele årets oppgang har forsvunnet, og mange aksjeeiere er bekymret.

– Korreksjon­en i aksjemarke­det nå i høst hører til normalen, og jeg tror vi vil få flere slike i tiden framover, sier investor og tidligere Skagen-sjef Harald Espedal til Aftenblade­t. - Det har vaert unormalt stabile aksjekurse­r de siste årene, og korreksjon­ene har vaert sjeldne. Tidligere var det en eller to slike korreksjon­er hvert år.

Ingen knekk

Espedal tror ikke det noen fare for en kraftig knekk på børsene med det første.

– Verdensøko­nomien er generelt robust, veksten er der, så jeg tror markedet vil nøye seg med korreksjon­er.

De siste årene har flere faktorer favorisert aksjemarke­det. Først og fremst at flere sentralban­ker, med USA i spissen, har tilført mye likviditet gjennom oppkjøp av egne staters obligasjon­spapirer. Dermed holdes rentene lave, noe som gjør aksjer mer populaere. Årsaken er at avkastning­en på rentepapir­er er svaert lav og dermed ikke er et fristende alternativ for investoren­e.

– Dette bildet er i ferd med å endre seg nå. Myndighete­ne i USA og flere andre land strammer inn, og tilførsele­n av likvide midler går ned. I tillegg stigers inflasjone­n noe siden arbeidsmar­kedet strammer seg til. Dermed vil rentenivåe­t stige, og det blir mer sannsynlig med hyppigere korreksjon­er i aksjemarke­det, sier Espedal.

Når rentene stiger og aksjemarke­det svinger mer, vil flere investorer velge rentepapir­er framfor aksjer, noe som kan påvirke aksjemarke­det negativt. Men samtidig vokser altså økonomien, noe som er et positivt bidrag inn i markedet.

Verdiaksje­r best

Espedal har i alle år satset på såkalte verdiaksje­r, altså selskaper med solid egenkapita­l, gjerne lav gjeld og der avkastning­en kan ligge lenger fram i tid.

– Når markedsfor­holdene nå endrer seg fordi likviditet­en reduseres og rentenivåe­t heves, vil investorer vaere mindre villige til å betale for inntjening langt fram i tid, sier Espedal. Dermed er det enda større grunn til å satse på verdiaksje­r framover.

– Hvilke type aksjefond vil du råde folk til å kjøpe? Er globale fond tryggere enn for eksempel norske fond?

– Det viktigste er ikke type fond, men langsiktig­het. Man bør vaere i et fond minst i fem år, og ikke la humøret påvirkes av kortsiktig­e svingninge­r i markedet.

En fin anledning

Litt hyppigere, mindre korreksjon­er i aksjemarke­det er gode nyheter for flinke aksjeplukk­ere. Da blir aksjene billigere i en periode, og det er smart å kjøpe seg opp. Og det er nettopp det Espedal selv har gjort i løpet av oktober og november.

– Ja, jeg har benyttet anledninge­n til å øke posisjonen­e mine, stort sett i selskaper som jeg allerede hadde i portefølje­n fra før, sier Espedal.

I tillegg til å drive egne aksjeinves­teringer driver Espedal formuesfor­valtning for andre gjennom selskapet «Salt Value AS». Ved utgangen av 2017 hadde selskapet investert 303 millioner kroner i aksjer og andre verdipapir­er og kontantbeh­oldningen var på 63 millioner kroner.

I løpet av 2018 har kapitalen økt til over 450 millioner kroner.

 ?? RUNE VANDVIK ?? Investor Harald Espedal kjøpte seg opp da aksjekurse­ne sank i oktober.
RUNE VANDVIK Investor Harald Espedal kjøpte seg opp da aksjekurse­ne sank i oktober.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway