Stavanger Aftenblad

Sparing i fond fikk seg en knekk

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

ØKONOMI: Børsuroen i oktober ga norske fondsspare­re en kraftig støkk. Totalt falt forvaltnin­gskapitale­n i norske verdipapir­er med 39 milliarder kroner. Trenden fortsatte i november.

Nordmenn elsker å spare i aksjefond, og norske bedrifter elsker å sette pensjonsmi­dlene i rentepapir­er. Men i løpet av oktober valgte mange å selge fondsandel­er, eller stanse den månedlige innbetalin­gen i fondet sitt.

I oktober falt verdens børser ca 10 prosent. Fallet var seks prosent på Oslo børs samme måned. Også november har gitt betydelige kursfall.

Tabellen viser netto tegningsbe­løp i norske verdipapir­fond de siste månedene. I oktober ble det solgt flere andeler enn det ble kjøpt: Bernt S. Zakariasse­n, tar det hele med ro.

– Selv om 39 milliarder kroner er mye penger, så er det viktig å huske at nesten alle som sparer i fond også gjorde det i oktober, sier Zakariasse­n til Aftenblade­t. – Totalt er forvaltnin­gskapitale­n i norske verdipapir­er på 1157 milliarder kroner, så fallet i oktober utgjør bare 3,3 prosent.

Ned i november

– Månedene før ga fine plusstall for fondene, så fallet var likevel ganske stort. Fortsatte dette i november?

– Vi har ikke tallene for november klare ennå, men basert på erfaring tror jeg at det blir en nedgang også nå. Børsfall er aldri hyggelig for den som sparer i fond. Men for aksjefonds­sparere med lang sparehoris­ont er turbulens i aksjemarke­det støy som bør stenges ute, sier Zakariasse­n.

– En ting er å sitte stille i båten. Men er det ikke et enda bedre råd å kjøpe seg mere opp når kursene faller?

– I prinsippet kanskje, men det er ikke et råd vi gir til fondsspare­re generelt. Det er en vanskelig

Dårlig avkastning

Fondet Kraft Global, som vi omtalte i går, er ikke akkurat alene om dårlig avkastning for aksjefond i år. Spesielt vanskelig har globale fond hatt det ettersom internasjo­nale børser har falt enda mer enn Oslo børs.

En oversikt på Oslo børs viser at bare 17 av 86 globale aksjefond har hatt en positiv avkastning hittil i år. Best har Nordea Stabile Aksjer Global Etisk vaert med en avkastning på 4,42 pst. Nordea har faktisk tre globale fond blant de fem med høyest avkastning hittil i år. Det er bare seks globale fond som har en avkastning på over én prosent.

69 globale fond registrert på Oslo børs har negativ avkastning hittil i år. Dårligst blant disse er Skagen Insight med minus 17 hittil i år. (Skagen Global er foreløpig ikke registrert på fondsliste­ne til Oslo børs).

Norske fond

Ser vi på norske aksjefond så har de beste fondene hatt en avkastning på rett over 8 prosent hittil i år. Øverst på liste er i skrivende stund Forte Trønder (opp 8,31 pst), SEB Norway Focus (opp 8,21 pst) og Pluss Markedsver­di (opp 8,20 pst).

Lavest avkastning har First Generator A (minus 8,65 pst), First Generator S (minus 7,63pst) og Delphi Norge (minus 6,77 pst).

Rentefond

De fleste rentefonde­ne har en avkastning fra minus én prosent til to prosent pluss.

 ?? VFF ?? Bernt S. Zakariasse­n, adm.direktør i Verdipapir­fondenes forening.
VFF Bernt S. Zakariasse­n, adm.direktør i Verdipapir­fondenes forening.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway