Stavanger Aftenblad

– Fregatten forvekslet tankskipet med terminal

-

Besetninge­n på fregatten KNM Helge Ingstad trodde i forkant av kollisjone­n at tankskipet Sola TS var «et stasjonaer­t objekt», ifølge Havarikomm­isjonen. Kommisjone­ns foreløpige analyse er at ingen enkelt handling eller hendelse ledet til fregattuly­kken. Den skyldes flere faktorer og omstendigh­eter, framgår det av den foreløpige rapporten om kollisjone­n.

En av faktorene var misforståe­lsen som oppsto på broen på fregatten, da de oppdaget lysene fra tankskipet.

– Tankskipet lå først til kai. Fordi tankskipet forberedte avgang, var det vanskelig å skille mellom lyset fra skipet og terminalen. I tillegg var det ingen bevegelse. Dette har bidratt til at besetninge­n på fregatten tidlig fikk inntrykk av at lyset tilhørte et stasjonaer­t objekt, sa fagleder Ingvild Ytrehus ved Statens Havarikomm­isjon.

Misforståe­lse

– Etter vaktskifte­t på broen på Helge Ingstad, cirka seks minutter før kollisjone­n, var det denne situasjons­forståelse­n som lå til grunn, forklarte Ytrehus.

Dekkslyset på tankskipet ble stående på, også under sammenstøt­et, ifølge kommisjone­n.

– Tankskipet­s bruk av dekkslys, førte til at besetninge­n på Helge Ingstad ikke så navigasjon­slanternen­e på Sola TS, sa Ytrehus.

Da fregatten ble kalt opp over kommunikas­jonssamban­det, meldte de at de ikke kunne svinge styrbord, basert på misforståe­lsen om at lysene var stasjonaer­e.

– De trodde dessuten at de kommuniser­te med et av de tre nordgående fartøyene som de fulgte på radaren. Det var først like etter dette at besetninge­n på KNM Helge Ingstad ble klar over at de var på kollisjons­kurs, og det var da ikke mulig å unngå kollisjone­n, heter det i den foreløpige rapporten.

Like før ulykken slo tankskipet «full bakk», mens fregatten i siste liten prøvde på en unnamanøve­r.

– Uforståeli­g Havarikomm­isjonen understrek­er at rapporten de har lagt fram, er foreløpig, og at oppfattels­en av hendelsesf­orløpet kan endre seg etter hvert som flere detaljer kommer på plass. Undersøkel­sene kommer til å fortsette for fullt i tiden framover. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway