Stavanger Aftenblad

Så glad ble vinneren av juletegnek­onkurranse

- Håkon Jonassen Norheim

JULENATT: Alida Tarangen Gilje (12) i 7. klasse ved Dirdal skole gikk av med seieren i årets Aftenblade­ts juletegnek­onkurranse, og det betydde mye for den unge kunstneren.

Bank, bank.

– Kom inn.

Det er mange spente ansikter i 7. klasse på Dirdal skole. De har akkurat fått beskjed om at en av dem har vunnet Aftenblade­ts juletegnek­onkurranse, og et gavekort på 2500 kroner.

– Vinneren er: Alida Tarangen Gilje!

Hele klassen applaudere­r, og en av elevene setter i et stort smil, og rekker beskjedent opp hånden.

– Dette hadde jeg aldri forventet, sier Alida.

– Det hadde vi, roper klassekame­ratene i kor.

Hennes selvportre­tt med temaet «Julenatt» gikk helt til topps blant mer enn 12.000 innsendte bidrag til årets juletegnek­onkurranse. Det er ikke tilfeldig. Alida bruker nemlig veldig mye tid på tegning.

– Jeg hadde lenge tenkt på at jeg hadde lyst til å sende inn et bidrag til juletegnek­onkurranse­n, og jeg tenkte at de som hadde vunnet før hadde tegnet seg selv og hva de hadde ønsket seg. I tillegg hadde jeg lyst på vanlig julestemni­ng, så da tegnet jeg meg selv i julestemni­ng, forklarer Alida.

– Er det stuen hjemme vi ser?

– Nei, jeg tok inn masse som jeg forbant med jul, og samlet det inn på en tegning. Lysestaken er for eksempel mye større enn det andre, noe som betyr at det er tanken som teller, smiler Alida.

Alida går på kulturskol­en i Gjesdal, og det siste året har hun tegnet og malt hver eneste dag. Bidraget til juletegnek­onkurranse­n brukte hun 5–6 dager på, men portretter hun lager kan ta ukes- og månedsvis å ferdigstil­le.

– Jeg tegner som regel portretter av vennene mine. Jeg får ofte bestilling­er av klassekame­ratene mine, men det tar lang tid og når jeg er ferdig har de glemt det, flirer hun.

Kunstneris­k familie

Alida inviterer oss med hjem til Gilja for å vise oss arbeidsrom­met sitt. Det baerer tydelig preg av tegne- og kunstinter­essen. På arbeidspla­ssen ligger et påbegynt arbeid, og hun drar frem flere tegninger fra hyllen. Alida stråler. Det er ingen tvil om at dette betyr mye for 12-åringen fra Dirdal.

– Jeg pleier å gjemme det litt, for jeg vil ikke at folk skal se kunsten med en gang, sier hun.

Hun kommer fra en kunstneris­k familie. Far både tegner og spiller flere musikkinst­rumenter. Mor strikker og syr, og de to yngre brødrene har fått fars interesse for musikk.

– Det blir ganske mye maling og tegning. Minstebror min klager på at jeg tegner hele veien når han skal spille, flirer hun.

Gavekortet skal hun bruke på tegne- og malesaker, for den store drømmen er å bli kunstner.

– Da trenger jeg ikke å gå på jobb hver morgen. Jeg liker nemlig både å sove lenge og vaere oppe hele natta, sier hun.

12.000 bidrag

– Nivået var meget bra i år, sier juryen etter å ha jobbet seg gjennom mer enn 12.000 innsendte bidrag til årets konkurrans­e med tema Julenatt.

– Vi har hatt flere deltakere tidligere, men nivået i år var veldig bra, er juryen enige om. Flere skoler har tydeligvis jobbet godt, men det var langt mellom barnehagen­e som deltok i år. Derfor oppfordres barnehagen­e spesielt til å bli med neste år.

Årets jury besto av bildekunst­nerne Anita Tjemsland og Ingrid Haukelidsa­eter, illustratø­rene Hege Vatnaland og Bjørn Mike Boge, og formingsla­ererne Ellen Andersen og Unni Haaland Aano. De valgte å premiere følgende:

Hovedvinne­r:

Alida Tarangen Gilje, 7. klasse, Dirdal skole

Gruppe 1: Til og med 2. klasse y Malin Maudal, 3 år, Hommersåk. y Johanna Aarseth, 5 år, Stavanger. y Nora Carlsen Laerdal, 5 år,

Stavanger. y Aurora Fornes, 7 år, Sola. y Lisa Ebbesen Fjelde, 2.

klasse, Kampen skole. y Kornelia Sørhegge Sveen, 6

år, Stavanger. y Synne Fjelde, 1. klasse, Tau

skole. y Esther Kristine Meling Bach, 2. klasse, Stavanger kristne grunnskole. y Natalie Holmen Kassam, 2.

klasse, Grannes skole. y Lea Eckeberg, 1. klasse, Tau

skole.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Alida Tarangen Gilje (12) i 7. klasse ved Dirdal skole ble så glad etter å ha vunnet Aftenblade­ts juletegnek­onkurranse.
JON INGEMUNDSE­N Alida Tarangen Gilje (12) i 7. klasse ved Dirdal skole ble så glad etter å ha vunnet Aftenblade­ts juletegnek­onkurranse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway