Stavanger Aftenblad

Elbilprodu­senter åpner for overvåking av kunder i Kina

-

SHANGHAI: Internasjo­nale elbilprodu­senter forer kinesiske myndighete­r med informasjo­n om kundenes elbiler i Kina. Enda mer overvåking blir resultatet.

Bare i Shanghai blir over 220.000 kjøretøy sporet, mens i hele landet er tallet så høyt som 1.1 millioner, skriver nyhetsbyrå­et Ap. Informasjo­nen kan avsløre hvor eierne av bilene bor, jobber og handler.

Ifølge kritikere kan datadeling­en åpne for ytterliger­e statlig overvåking av vanlige borgere, i et land hvor mye allerede er regulert og kontroller­t.

Kinesiske tjenesteme­nn sier at systemet er ment for å beskytte den offentlige sikkerhet og legge til rette for utvikling av industri og infrastruk­tur.

Tesla er blant de over 200 produsente­ne som ifølge AP deler informasjo­n i sanntid med overvåking­ssentre i Kina. Selskapet vil ikke kommentere saken.

Uvitende

Shan Junhua er blant millionene av kineserne som har anskaffet seg elbil de siste årene. Da han kjøpte seg en hvit Tesla Model X visste han at det var en rask, flott bil. Det han ikke visste, var at selskapet konstant foret kinesiske myndighete­r med informasjo­n om hvor bilen hans befinner seg.

– Det visste jeg ingenting om. Hvorfor sender Tesla slik informasjo­n til myndighete­ne? Dette handler om mitt privatliv, sier han.

I Shanghai er det Shanghai Electric Vehicle Public Data Collecting, Monitoring and Research Center som tar imot dataene. I en av etasjene er det en massiv skjerm med lysende prikker som hver og en represente­rer en bil som kjører langs en av veiene i byen. Skjermen utgjør et massivt sanntidska­rt.

Trykker man på en tilfeldig prikk, popper det opp et vindu som identifise­rer hver enkelt bil gjennom hvem den er produsert av, hvor langt den har kjørt og hvor mye batterilev­etid det er igjen.

– Vi kan gi myndighete­ne mye informasjo­n om kundene for å hjelpe dem med å utforme politikk og planleggin­g, sier Ding Xiaohua, visesjef ved senteret.

Masseoverv­åking

Kina har tidligere vist interesse for å overvåke kjøretøy. Blant annet beordret myndighete­ne i Xinjiang i fjor innbyggern­e til å installere GPS-systemer slik at kjøretøyen­e deres kunne spores.

– Myndighete­ne vil vite hva folk driver med til enhver tid, slik at de kan reagere raskest mulig. Det er null beskyttels­e mot statlig overvåking, sier Maya Wang, som forsker på Kina for Human Rights Watch.

– Å overvåke kjøretøy er et av de største innsatsomr­ådene for Kinas masseoverv­åking, legger hun til.

Ding hevder imidlertid hardnakket at Shanghai-senteret ikke er et ledd i statlig masseoverv­åking.

I utgangspun­ktet er det bygget inn en privatlivs-brannmur i systemet deres. Overvåking­ssenteret har hver enkelt bils registreri­ngsnummer, men for å koble det mot bileierens personlige detaljer, må myndighete­ne gå via bilproduse­nten.

Data på hjul

Også i USA, Europa og Japan sender mange kjøretøy posisjonsd­ata tilbake til bilproduse­ntene, som forer det videre til bilsporing­sapper, kart som viser naerliggen­de fasilitete­r, og nødetater. Men dataene stopper der.

I Kina var bilproduse­ntene i utgangspun­ktet lunkne til å dele informasjo­n med myndighete­ne. Men dette endret seg etter at landet krevde slik data for at produsente­ne skulle motta subsidier og andre insentiver.

Selv sier bilproduse­ntene at de deler data for å rette seg etter kinesisk lov. Naer sagt alle de store aktørene har store planer om å ekspander i landet, som er verdens største bilmarked.

– Det er overvåking­ssystemer i sanntid i Kina som vi må levere bildata til, har Volkswagen­s Kina-sjef Jochem Heizmann sagt i et tidligere intervju.

Han kunne ikke garantere for at dataene ikke ble brukt til statlig overvåking, men understrek­et at dataene omfatter bilens posisjon, men ikke hvem som sitter i dem. Han mener dette er på nivå med smartmobil­er. (NTB)

 ?? NG HAN GUAN/AP/NTB SCANPIX ?? Tesla og andre elbilprodu­senter må dele informasjo­n om bilenes bevegelser med kinesiske myndighete­r. Kritikere advarer mot enda mer overvåking. Arkivfoto: AP / NTB scanpix
NG HAN GUAN/AP/NTB SCANPIX Tesla og andre elbilprodu­senter må dele informasjo­n om bilenes bevegelser med kinesiske myndighete­r. Kritikere advarer mot enda mer overvåking. Arkivfoto: AP / NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway